Aqua Dental - Cabinet stomatologic Bucuresti

Endodontie

Manopere endodontieCând este necesar tratamentul de canal?

Tratamentul de canal este necesar atunci când dintele are o infectie care afecteaza nervul dentar. Canalele dintelui afectat sunt curatate riguros dupa efectuarea anesteziei, astfel încât procedura sa fie una confortabila, fara durere.

De cele mai multe ori, simptomele care sugereaza necesitatea unui tratament endodontic sunt aparitia durerii si a sensibilitatii dentare la rece/cald sau în timpul masticatiei. 

Atunci când dintele afectat are o carie de mari dimensiuni sau fisuri, bacteriile se infiltreaza, afecteaza pulpa si provoaca infectia dentara. Fara tratament de canal se poate ajunge chiar la necesitatea extractiei si ulterior la un tratament mai invaziv si costisitor.

Scopul principal al tratamentului endodontic este eliminarea durerii si conservarea dintelui afectat.

Etapele tratamentului de canal

Etapa 1

Medicul stomatolog va efectua o consultatie care implica examinarea dintelui si a cavitatii orale si va solicita realizarea unei radiografii pentru o buna vizualizare a canalelor dentare.

Etapa 2

Dintele afectat este anesteziat si izolat de restul cavitatii bucale prin utilizarea unei folii de cauciuc. Un aspect important este descoperirea tuturor canalelor astfel încât acestea sa fie curatate atent pentru eliminarea infectiei. Cu ajutorul unui instrument rotativ se îndeparteaza tesutul afectat si se sterilizeaza interiorul canalelor, aceasta etapa poate cuprinde una sau mai multe sedinte în functie de gradul de severitate al afectiunii dentare.

Etapa 3

Urmatorul pas este reprezentat de restaurarea coroanei, fie prin utilizarea materialelor bio-compatibile, fie prin realizarea unei coroane dentare. În unele situatii, care implica distructii masive, poate fi necesar un pivot pentru o buna ancorare si marire a rezistentei.

Care este durata de viata a unui tratament endodontic?

Dintii devitali, adica cei care nu mai au nerv, pot avea o durata de viata la fel de lunga ca si în cazul dintilor sanatosi. Esential este ca tratamentul de canal sa fie riguros realizat, ca protocoalele de sterilizare sa fie respectate, sa fie utilizata tehnologia adecvata si ca obturatia sa fie realizata pe toata lungimea canalului dentar.

Printr-un tratament endodontic pot fi salvati dintii care ar fi avut indicatie de extractie si astfel evitate manoperele chirugicale mai costisitoare.

Galerie foto
  • ...