White Dental-cabinet stomatologic- Bucuresti

Coroane dentare

Ce reprezinta o coroana dentara?

Coroanele reprezinta o metoda ideala de a reconstrui dintii care s-au rupt sau au fost slabiti de catre carii sau plombe foarte mari. Coroana se potriveste peste partea buna ramasa din dinte, facandu-l astfel mai puternic si dandu-i forma si conturul unui dinte obisnuit.

In ce cazuri am nevoie de coroana dentara?

Iata unele dintre cazurile in care se poate aplica o coroana dentara:

  • Structura dintelui a fost slabita de o plomba foarte mare.
  • Dantura contine plombe decolorate si dorim sa imbunatatim aspectul estetic al dintelui.
  • Ai o plomba de canal care are nevoie de o coroana pentru protectie.
  • Ai avut un accident si ti-ai spart/sectionat un dinte.
  • Atunci cand este nevoie de a sustine cu fermitate o punte sau o proteza.

Din ce sunt facute coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt facute dintr-o varietate de materiale si in fiecare an apar materiale noi.

In prezent in cabinetul nostru exista doua variante disponibile:

  • Coroane metalo-ceramice la care ceramica este arsa pe un suport de aliaje metalice.
  • Coroane de ceramica pe suport de zirconiu care au un aspect estetic superior deoarece suportul de zirconiu permite o transparenta crescuta.

Cum se pregateste dintele pentru coroana dentara?

Dentistul va prepara dintele in forma ideala pentru coroana. Asta inseamna inlaturarea suprafetei externe si pregatirea miezului dintelui. Suprafata din dinte care va fi inlaturata va fi de aceeasi grosime cu coroana ce urmeaza sa fie pusa. Odata ce dintele este gata modelat, dentistul va lua o amprenta a dintelui prepatat, una pe maxilarul opus si alta pentru a marca zona de muscatura a maxilarului. Tehnicianul va folosi aceste informatii pentru a face coroana.

Cine face coroana?

Amprentele sunt trimise la tehnicianul dentar care va face coroana. Se vor face modele ale maxilarelor impreuna cu coroana dentara pentru a fi siguri ca aceasta se potriveste perfect.

Doare prepararea dintelui pentru coroana?

Nu. Se face anestezie locala si veti simti prepararea coroanei la fel ca la plombe. Daca dintele nu are nerv atunci este posibil sa nu fie nevoie de anestezie.

Care este durabilitatea unei coroane?

Viata unei coroana depinde de ingrijirea dintilor precum si de alte aspecte specifice oricarui pacient. Coroana in sine nu se poate caria dar aceasta se poate instala la marginile dintre coroana si dinte. Este foarte important sa curatam coroana ca orice alt dinte. Daca ai grija de dintii tai, o coroana poate dura multi ani de zile - dupa caz, iti putem spune in cabinet perioada.

Cum se fixeaza coroana pe dinte?

Odata ce plasamentul si aspectul coroanei a fost verificat impreuna cu pacientul, aceasta se cimenteaza cu ciment special dentar. Cimentul formeaza o legatura ferma dintre coroana si dinte.

Voi simti coroana diferit fata de restul dintilor?

Coroana va avea o forma foarte apropiata de forma initiala/ideala a dintelui pe care este fixata. La inceput s-ar putea sa aveti o senzatie ca este ceva diferit acolo, dar in cateva zile va veti obisnui si nu veti simti nici o diferenta. In cabinet ne asiguram ca forma coroanei este ideala si buna pentru masticatie. Daca este nevoie de ajustari, acestea se fac pe loc.

Galerie foto
  • ...