Victoria Iordache - Cabinet Avocatura si Mediere Bucuresti

Avocat dreptul familiei

DIVORT

Cabinetul de Avocatuda Iordache Victoria-Carmen ofera asistenta,consultanta si reprezentare juridica in procese de divort in Bucuresti si judetul Ilfov cat si pentru romanii din strainatate.Pentru problemele ce tin de asistenta in strainatate intrati AICI.

•PARTAJ

     PARTAJ SUCCESORAL-Dupa deschiderea succesiunii,patrimoniul persoanei decedate se transmite catre mostenitorii sai,cu cotele prevazute de lege sau de catre defunct prin testament.Astfel mai multe persoane devin coproprietare asupra patrimoniului succesoral insa nici una nu are drept exclusiv si clar determinat.In acest scop se face partajul succesoral.

     In urma acestuia,fiecare mostenitor va deveni unic proprietar asupra unor bunuri individual determinate de patrimoniul succesoral,proportional cu partea ce i se cuvine.Partajul prezinta o importanta practica deosebita deoarece permite fiecarui mostenitor sa se bucure efectiv de bunurile la care este indreptatit.

     PARTAJ DUPA DIVORT-Odata cu divortul se poate cere si partajarea bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei.Cererea de partaj se poate face si dupa pronuntarea irevocabila a divortului,oricand,fara limita de timp.

     Dreptul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti va fi partajat 50%-50%.Nu se supun partajului bunurile proprii ala unui dintre soti.

     Literatura si practica judiciara s-au pronuntat in sensul potrivit caruia cota-parte se ce se cuvine fiecarui sot se stabileste in raport cu contributia sa la dobandirea si conservarea bunurilor comune.Contributia sotilor este o chestiune de fapt si se poate dovedi prin orice mijloc de proba.In stabilirea aportului fiecaruia se va lua in considerarea si munca pe care femeia o depune in gospodarie si pentru cresterea copiilor.

     Concubinajul nu da dreptul la bunurile personale ale concubinului indiferent de perioada cat a durat concubinajul.

•STABILIREA FILIATIEI prin:

       Procedura Administrativa, prin care tatal efectueaza recunosterea voluntara a filiatiei

       Procedura Judecatoreasca, prin care tatal este obligat sa recunosca filiatia, prin intermediul unei hotarari judecatoresti).

        1.RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realiza prin:

Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.

      Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice srviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.

      Inscris autentic, dat in fata Notarului Public, a primariilor, sau in fata instantelor judecatoresti; Testament;

Recunoasterea de paternitate are urmatoarele caractere juridice :

      Este un act personal, care nu poate fi facut decat de tatal copilului;       Este un act declarativ de drepturi, deoarece se refera la un fapt preexistent, produce efecte retroactive, pana la momentul nasterii copilului, iar daca se pune problema vocatiei la mostenire a copilului, are efect retroactiv pana in momentul conceptiei;       Este un act unilateral si irevocabil;

         2. RECUNOSTEREA FORTATA, se poate realize prin:

    Hotarare judecatoreasca.

Actiunea in justitie pentru stabilirea filiatiei copilului nascut in afara casatoriei, fata de tatal sau este o actiune care are drept subiect titular pe copilul nascut in afara casatoriei, acesta fiind singura persoana in masura sa promoveze o astfel de actiune. Aceasta este o actiune in reclamatie de stare civila si are ca obiect, determinarea, pe calea justitiei, a legaturii de filiatie dintre copilul din afara casatoriei si tatal sau.Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei se introduce, in mod firesc, impotriva pretinsului tata.(Ex: Sentinta civila nr. 3361/04.11.1963, a Tribunalului Popular Turda, prin care s-a stabilita ca:”..Paratul care, la prima zi de infatisare, recunoaste copilul, nu datoreaza cheltuieli de judecata..”).

In plus, din aceasta practica judiciara, reiese faptul ca, in functie de atitudinea tatalui, instanta va administra sau nu probe. Astfel, in cazul tatalui care recunoaste copilul, instanta de judecata va pronunta o hotarare fara a administra probatoriul, deoarece o astfel de recunoastere echivaleaza cu o recunostere voluntara data in fata organelor administrative(procedura in cadrul careia nu se administreaza probe: declaratii, probe biologice, etc.).

In schimb, daca tatal nu recunoaste copilul, in cadrul acestei actiuni, instanta, va trebui ca, in baza probelor administrate sa dovedeasca filiatia dintre copil si tata.

Actiunea in stabilirea paternitatii este o actiune care se poate porni in termen de un an de la data:

La care s-a nascut copilul; La care pretisul tata(Dl. Ionescu) a incetat sa mai ofere intretinere copilului, sau a incetat convietuirea cu mama copilului.

      Totodata, pentru ca recunoasterea de paternitate sa produca efecte juridice, copilul trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Astfel, conditiile ce trebuie indeplinite de catre copil, pentru a opera stabilirea filiatiei fata de tatal din afara casatoriei, sunt: 1. copilul sa fie conceput 2. copilul sa fie nascut. 3. copilul sa se fi nascut in afara casatoriei.

Astfel, in probleme de succesiune(mosteniri) pentru a se stabili legatura de rudenie intre tata si copil, intereseaza data conceperii acestuia, pentru a se proteja interesul copilului al carui tata a decedat inainte de nasterea copilului. In acest caz, stabilirea paternitatii se face retroactiv , de la data conceperii copilului.

•INCREDINTARE MINOR 

•PENSII DE INTRETINERE

•INTERDICTII JUDECATORESTI

•DECLARAREA DISPARITIEI SI A MORTII PREZUMATE

•TUTELA

•ADOPTII

•ANULAREA CASATORIEI

•EVACUAREA SOTULUI TURBULENT

•STABILIRE DOMICILIU MINOR

Galerie foto
  • ...