Spitalul Veterinar Ilioara Bucuresti

Cardiologie veterinara

În prezent, cardiologia veterinara este evident sprijinita de tehnologia medicala moderna, largind astfel gama de metode de diagnostic, posibile în acest domeniu.

Un examen cardiologic complet implica un cumul de investigatii: examenul clinic, electrocardiograma, radiografiile de torace, ecografia cardiaca, analize de sânge specifice, monitorizarea tensiunii.

Dintre acestea, ecografia cardiaca, prin tehnica Doppler, ofera cele mai complexe informatii privind anatomia si functia cordului.

De asemenea, contribuie la depistarea defectelor congenitale la pacientul foarte tânar, sau a bolilor cardiace în stadiul preclinic, la pacientul adult. Întrucât, atât la câine cât si la pisica, exista o gama larga de boli cardiace congenitale, recomandam screeningul cardiologic pentru depistarea precoce a acestor afectiuni, în vederea remedierii chirurgicale a unora dintre ele sau a introducerii de masuri speciale si tratament, în cazul celor neoperabile.

Domeniul cardiologiei este unul vast, cu conexiuni complexe la celelalte ramuri medicale veterinare, acestea influentându-se reciproc. O banala masurare a tensiunii arteriale poate aduce beneficii în tratementul si evolutia afectiunilor renale, endocrine, metabolice, oftalmologice etc. 

Odata cu schimbarile climatice si circulatia intensa între diversele zone ale globului, au ajuns pe teritoriul tarii noastre o serie de boli sau parazisi cu care confruntarea a fost extrem de dificila. Dintre acestea, dirofilarioza este boala cu implicatii cardiologice severe si raspandire rapida in timpul sezonului cald, “transmitatorul” larvei de Dirofilaria I. fiind tântarul. Dupa câtiva ani de studiu intens al acestei boli, va putem spune, chiar cu un ton usor imperativ, sa urmati cu strictete schemele de profilaxie oferite de catre medicii veterinari cardiologi sau clinicieni, precum si testarile periodice pentru depistarea precoce a infestarii parazitare.

În clinica noastra, examenul cardiologic este efectuat de catre medici cu pregatire specializata si experienta vasta în domeniul cardiologiei, avînd la dispozitie aparatura dedicata performanta, precum si posibilitatea de a colabora cu specialisti sau clinici specializate din Europa.

Galerie foto
  • ...