Prodent Clinic -clinica stomatologica-Bucuresti

Implant dentar

...
Implanturi dentare

Ce este implantul dentar? Implantul dentar este radacina unui dinte artificial (de inlocuire). Acesta ofera o baza solida pentru dintele artificial fix (permanenti sau detasabil) care inlocuieste dintele natural pierdut din cauza anumitor probleme stomatologice.

Care sunt avantajele implanturilor dentare? • Imbunatatesc aspectul fizic – Implanturile dentare arata si functioneaza asemenea dintilor naturali. Si, deoarece acestea sunt concepute pentru a fuziona cu tesuturile osoase, ele devin permanente. • Imbunatatesc vorbirea – Implanturile dentare ajuta pacientii sa vorbeasca corect, fara grija ca acestea pot aluneca, spre deosebire de anumite proteze prost montate care pot cauza astfel probleme. • Confort crescut – Implanturile dentare devin parte a cavitatii orale si elimina disconfortul cauzat de protezele mobile. • Ameliorarea masticatiei – Deseori protezele dentare cauzeaza probleme in masticatie. Implanturile dentare functioneaza exact ca dintii naturali, permitand pecientilor sa manance alimentele cu incredere si fara durere. • Cresc stima de sine – Implanturile dentare redau zambetul impecabil pe fetele pacientilor si ajuta la cresterea increderii in sine. • Imbunatatesc sanatatea orala – Implanturile dentare nu au nevoie de reducerea altor dinti. Deoarece dintii din jur nu sunt afectati pentru a sustine implantul, acestia sunt lasati intacti si nu cauzeaza probleme sanatatii orale pe termen lung sau scurt. Implanturile dentare individuale permit, de asemenea, accesul mai usor intre dinti si imbunatatesc igiena orala. • Durabilitate – Implanturile dentare sunt foarte durabile, rezistand pana la cativa zeci de ani sau chiar o viata intreaga, in functie de igiena orala si de tipul alimentatiei. • Comoditate – Implanturile dentare elimina incovenientul jenant de scoatere a protezei si folosirea anumitor adezivi care ajuta la stabilizarea acesteia.

Poate oricine sa aiba implant dentar? Implanturile dentare sunt recomandate celor care sunt suficient de sanatosi pentru a putea suferi extractii dentare de rutina sau chirurgie orala care intra in procedura tratamentului de aplicare a dintilor artificiali. Pacientii trebuie sa aiba gingii sanatoase si oase puternice pentru a putea sustine implanturile. De asemenea, ei trebuie sa respecte o igiena orala corecta si sa mearga la controlul stomatologic de rutina de 2 ori pe an. Fumatorii, persoanele care sufera de tulburari cronice necontrolate (de pilda, diabetul sau bolile de inima) sau pacientii care au suferit radioterapie in zona capului necesita o evaluare specializata pentru a constata daca sunt sau nu apti de un tratament cu implant dentar.

Ce implica procedura de aplicare a unui implant dentar? Primul pas in procesul aplicarii unui implant dentar consta in dezvoltarea unui plan de tratament individualizat. Planul se adreseaza nevoilor specifice pacientului si este pregatit de o echipa de profesionisti, care sunt special instruiti si experimentati in chirurgie orala si stomatologie restaurativa. Apoi, radacina implantului dentar, care este asemanatoare unui surub si este in general din titan, este plasata in tesutul osos din zona dintelui lipsa. Osul maxilarului, in timp ce se vindeca, creste in jurul radacinii din titan ancorand-o in siguranta. Procesul de vindecare poate dura de la 6 la 12 saptamani. Odata ce implantul s-a lipit de osul maxilar, un conector mic este atasat de radacina din titan pentru a sustine in siguranta dintele. Pentru a face ca noul dinte sa arate precum unul natural, medicul dentist va crea un model luat dupa muscatura (amprenta) pacientului. Dintele de inlocuire, numit coroana dentara este apoi atasat pe acel conector. Dupa ce coroana este aplicata pe implant, dentistul va potrivi culoarea noului dinte pentru a arata ca ceilalti naturali din gura pacientului.

Canditatii potriviti Fiecare persoana, care din diferite motive are unul sau mai multi dinti lipsa, poate fi un candidat pentru o astfel de interventie, insa se pot lua masuri speciale daca pacientul sufera de afectiuni ale sangelui precum hemofilia sau de diabet zaharat. Pe langa analize ale sangelui este nevoie si de numeroase radiografii, inainte de o astfel de interventie, pentru ca medicii sa poata lua in calcul toate problemele ce s-ar putea ivi.

Cat de importanta este varsta? Persoanele mai in varsta considera ca datorita varstei nu se pot bucura de un implant dentar, insa factorul care conteaza este starea generala de sanatate. Iar daca pacientii sunt capabili sa suporte o operatiune precum o extractie, cu siguranta ca vor fi apti si pentru un implant. Cu toate acestea, in functie de depistarea anumitor boli, aceasta interventie nu este recomandata.

Numarul de sedinte necesar Acesta difera in functie de fiecare pacient in parte si de tratamentul la care este supus, deoarece fiecare caz este unic. Uneori este nevoie de o singura etapa, alteori de doua insa intregul proces numara intre 6 si 8 sedinte, in care sunt incluse consultatia initiala, interventia, controlul initial si controlul final. Implanturile de dinti reprezinta numai beneficii aduse pacientilor, deoarece acestia functioneaza precum dintii naturali. Astfel se pot consuma alimente si bauturi in acelasi mod ca in perioada cand dintii erau sanatosi, situatie care dovedeste ca implanturile pot imbunatati viata. Pe langa aspectele ce privesc sanatatea, aceste implanturi imbunatatesc si estetica, iar pacientii vor capata un plus al increderii in sine, viata profesionala si personala devenind mai buna.