Prodent Clinic -clinica stomatologica-Bucuresti

Odontologie

Odontologia este o ramura a stomatologiei care se ocupa de studiul si tratarea leziunilor dentare carioase si necarioase (fracturi, distrofii, leziuni de uzura dentara) si a durerilor dentare. Acest tratament de restaurare dentara reprezinta, de fapt, o parte a proteticii care trateaza si reface integritatea dintilor in stare naturala. Terapia de restaurare protetica poate fi de doua tipuri: directa (obturatiile) si indirecta (unidentara si pluridentara: coroane dentare, punti dentare si incrustatii dentare).

Care sunt tipurile de restaurare odontologica? • Obturatiile de amalgam; • Obturatiile din rasini compozite; • Incrustatii sau obturatii indirecte – Inlay-uri si Onlay-uri din portelan (coroana partiala); • Fatetele dentare; • Coroanele si puntile dentare.

Obturatiile de amalgam – Reprezinta plombele de amalgam (mai sunt numite si plombe de argint) si sunt compuse dintr-un amestec de mercur lichid si argint (argintul poate fi inlocuit cu staniu, cupru sau zinc). Plombele din amalgam nu sunt chiar cele mai avantajoase alegeri in tratarea leziunilor dentare. Din cauza faptului ca este metal, amalgamul se poate dilata sau contracta la diverse temperaturi si chiar in timpul masticatiei. Astfel, cu trecerea timpului, dintele devine mai slab si este predispus la fracturari. Un alt minus al amalgamului consta in faptul ca acesta contine elementul mercur, care este foarte toxic si poate dauna organismului.

Obturatiile din rasini compozite – Rasinile compozite au fost introduse in stomatologie in anii 60 iar pe parcursul anilor au fost imbunatatite, astfel ca, astazi obturatiile care sunt formate din acest amestec se folosesc cu succes atat pentru tratarea leziunilor dentare cat si pentru imbunatatirea aspectului fizic. Rasinile compozite sunt formate, de fapt, dintr-un amestec plastic de culoare asemanatoare cu nuanta naturala a dintelui, umplut cu dioxid de siliciu. Acest tip de obturatii nu prezinta niciun risc si ofera rezistenta, durabilitate si naturalete.

Incrustatiile sau obturatiile indirecte (Inlay-urile si Onlay-urile) – Inlay-urile si Onlay-urile sunt obturatii albe din portelan si sunt, probabil, cele mai costisitoare tipuri de obturatii, acest lucru justificandu-se prin faptul ca prezinta multiple avantaje: sunt estetice, durabile, rezistente, etc. Fatetele dentare – Acest tip de lucrare stomatologica are un rol semnificativ in imbunatatirea zambetului unui pacient. Fatetele se aplica pe partea exterioara frontala a dintilor si acopera dintii putin strambi, patati, crapati sau care prezinta leziuni.

Coroanele dentare – Reprezinta un tip de restaurare indirecta si au rolul de a acoperi dintii naturali sau chiar implanturile dentare, in partea vizibila a structurilor dentare. Rolul coroanelor este de a oferi un aspect estetic imbunatatit dar si de a reda o functionare normala a dintilor deteriorati.

Galerie foto
  • ...