Prodent Clinic -clinica stomatologica-Bucuresti

Endodontie

...
Endodontie (Tratamentul de Canal)

Ce este un tratament endodontic? Tratamentul endodontic se refera la tratarea canalului dentar. Canalul radicular este, de fapt, spatiul din interiorul dintelui care contine tesutul moale cunoscut sub numele de pulpa, acesta fiind compus din nervi, vase de sange si tesut fibros. Tesutul moale al dintelui este extrem de important in dezvoltarea si eruptia acestuia, insa, odata ce dintele a ajuns la maturitate, el poate supravietui si fara pulpa. Tratamentul endodontic sau tratamentul canalului radicular implica indepartarea tesutului bolnav din pulpa, curatarea spatiului canalului radicular si umplerea acestuia. Dintele este apoi restaurat de catre medicul dentist care va folosi o coroana sau o alta restaurare pentru a reda structurii dentare o functionare normala.

Cand este nevoie de tratament endodontic? Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa se inflameaza sau se infecteaza. Pot exista mai multe cazuri ale bolilor tesutului moale, cum sunt cariile dentare profunde, traumatismele dentare, procedurile dentare repetate pe un dinte sau fractura unui dinte. Daca inflamatia si infectia pulpei nu sunt tratate, aceasta va provoca dureri si va dezvolta abces.

Care sunt semnele si simptomele care indica faptul ca pulpa dentara este inflamata sau infectata? Cele mai frecvente semne ale bolilor tesutului moale al dintelui sunt durerile spontane, durerile in timpul masticatiei si sensibilitatea prelungita la cald si la rece. Un alt simptom care ar putea indica o infectie a pulpei dentare este umflarea tesutului gingival sau a maxilarului. De asemenea, daca dintele a suferit leziuni traumatice, el se poate decolora. Totusi, exista multe cazuri in care nu exista durere sau alte semne si doar medicul dentist poate depista problemele pulpei dentare, printr-o consultatie stomatologica normala sau cu ajutorul unei radiografii.

Tratamentul de canal Acest tratament presupune inlaturarea nervului unui dinte, operatiune care cuprinde curatarea canalelor, dezinfectarea acestora si obturatia definitiva. Din fericire, tratamentul are loc sub anestezie si nu provoaca nicio durere pacientilor. O astfel de interventie se efectueaza dupa inspectarea unei radiografii, pentru ca doar prin acest mod medicul poate lua decizia corecta. Pacientii care au un dinte ce prezinta o carie mare, ce ameninta cu extinderea pana la nerv, cei care au gingiile umflate din cauza cariilor sau a infectiilor, trebuie sa cunoasca faptul ca vor avea nevoie de un tratament de canal.

Durata tratamentului Pentru a se efectua un astfel de tratament, in anumite cazuri, in functie de afectiunile fiecarui pacient, poate fi nevoie ori de o singura sedinta ori de mai multe. Odata cu complexitatea problemelor creste si numarul de sedinte necesare. Din fericire tehnologia stomatologica a evoluat foarte mult in ultimii ani, iar dintii vor arata la fel ca inaintea inceperii tratamentului (in anii precedenti, dupa un astfel de tratament, dintii pacientilor isi puteau modifica culoarea). Cea mai buna alternativa pentru extractia unui dinte este acest tratament de canal, iar datorita faptului ca nu este dureros, pacientii nu trebuie sa prezinta nicio senzatie de disconfort.

Cine poate efectua un tratament endodontic? Toti medicii stomatologi au pregatirea necesara pentru efectuarea unui tratament endodontic, indiferent de specializarea lor. In plus, fata de procedurile de rutina, ei pot efectua proceduri foarte dificile si complexe, printre care chirurgia endodontica.

Este extrem de important sa nu neglijam problemele dentare, indiferent de gravitatea lor iar problemele pulpei dentare daca nu sunt depistate si tratate la timp, pot evolua pana cand dintele poate fi extras. Pentru a fi siguri de sanatatea orala, medicii stomatologi recomanda o consultatie de rutina, cel putin o data la 6 luni.

Materiale utilizate Gutaperca reprezinta materialul principal utilizat intr-un astfel de tratament deoarece este capabil sa asigure lunga durata a obturatiei. Acest material reprezinta un cauciuc ce isi schimba forma in functie de caldura, astfel poate fi aplicat prin mai multe moduri. Pe langa gutaperca, dentistii mai folosesc si o pasta speciala, care are rolul de a umple locurile ramase goale pe canal, iar aceasta se intareste in cateva ore de la aplicarea ei.

Tratament Laser la ProdentClinic: 

Clinica noastra dispune de ultimele tehnologii in domeniul stomatologic si ofera solutia tratamentului endodontic cu ajutorul laserului (fara durere).