Oana Surdescu - Birou Notarial Professio

Divort la notar

...
Divort la notar

Notarul public este abilitat, în baza art. 375 din Noul Cod Civil, sa constate divortul prin acordul sotilor si sa elibereze certificatul de divort, inclusiv daca exista copii minori nascuti din casatorie, din afara ei sau adoptati.

Desfacerea casatoriei pe cale notariala se finalizeaza într-un timp mai scurt decât în instanta (30 de zile), costurile totale sunt reduse si asigura o mai buna protectie a vietii private fata de sedinta publica din sala de judecata.

Nota: articolul contine detalii despre divortul notarial, fara copil minor - pentru amanunte privind actele necesare, costurile si procedura divortului cu copil minor la notariat, accesati: divortul cu copii minori la notar.

Acte necesare divort prin acord
actele de identitate ale celor doi soti1;
certificatele de nastere (în original sau copie legalizata);
certificatul de casatorie (în original).
[1] La depunerea cererii de divort, sotii pot fi reprezentati la notariat prin mandatar împuternicit cu procura autentica notariala care se poate realiza la orice notar public din România sau la Consulatul României (când se afla în strainatate). Însa, nu vor putea fi reprezentati si la eliberarea certificatului de divort, dupa trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar sa se prezinte personal la biroul notarial. Mandatarul poate fi si unul dintre soti. Detalii: procura de reprezentare la divortul notarial

Costurile divortului prin notariat
Totalul taxelor pentru divortul prin acord fara copii minori este 795 lei si include:

onorariul notarial pentru divortul prin acord: 714 lei
tariful de înregistrare a cererii de divort în Registrul National al Cererilor de Divort: 59,5 lei
copii legalizate certificate de nastere soti si certificat de casatorie: 7,14 lei x 3
TVA
Taxele indicate mai sus se achita integral la depunerea cererii de divort si nu se returneaza în caz de razgândire, potrivit legii.