Oana Surdescu - Birou Notarial Professio

Contracte

Contractul este definit de art. 1166 al noului Cod civil român si de doctrina ca fiind un acord de vointe dintre doua sau mai multe persoane cu intentia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic între acestea.

Contractul este atât în dreptul strain cât si în cel român principalul izvor de obligatii civile prin care oamenii îsi transmit proprietatea bunurilor, îsi presteaza servicii si, în general, îsi satisfac trebuinte materiale sau spirituale.

Contract de vânzare-cumparare

 Vânzarea este contractul prin care vânzatorul transmite cumparatorului, în schimbul unei sume de bani, dreptul de proprietate asupra unui bun.

Precontract, antecontract de vânzare-cumparare

 Prin antecontractul de vânzare-cumparare sau precontract, ca promisiune bilaterala, ambele parti se obliga sa încheie în viitor, la data si în conditiile stabilite de antecontract, contractul propriu-zis de vânzare-cumparare.

Contract de donatie

 Donatia este contractul prin care o parte transfera alteia un bun, în mod gratuit si irevocabil.

Contract de schimb imobiliar

 Contractul de schimb este acel act prin care fiecare dintre parti transmite sau se obliga sa transmita un bun pentru a dobândi un altul.

Contract de întretinere

 Contractul de întretinere este actul prin care o parte se obliga sa efectueze prestatiile necesare întretinerii si îngrijirii celeilalte parti sau a unui tert, pe o anumita durata.

Contract de partaj

 Partajul sau împarteala este o operatiune juridica prin care se pune capat starii de proprietate comuna sau de indiviziune.

Act de dezlipire

 Prin actul de dezlipire sau dezmembrare se desparte o parte din imobil sau se micsoreaza întinderea acestuia.

Contract de închiriere

Prin contractul de închiriere o persoana se obliga sa-i asigure alteia folosinta temporara, totala sau partiala a unei suprafete locative în schimbul unei sume de bani ("chiria").

Contract de comodat auto

 Contractul de comodat auto este actul prin care o persoana remite gratuit alteia, spre folosinta temporara sau permanenta, un automobil, cu obligatia celei din urma sa-l restituie în natura.

Contract de comodat locuinta, spatiu

 Prin contractul de comodat al unei locuinte sau spatiu, o persoana remite gratuit alteia bunul imobil spre folosinta temporara sau permanenta, cu obligatia celei din urma sa-l restituie în natura.

Acte necesare - Costuri - Modele

Contract de tranzactie în urma unui accident auto

 Prin conventia de tranzactie, partile implicate într-un accident auto pot sa preîntâmpine un eventual litigiu sau sa puna capat unui proces existent prin concesii sau renuntari reciproce la drepturi ori prin transferul unor drepturi de la una la cealalta.

Contract de credit (împrumut) cu ipoteca sau gaj

Contract de renta viagera

Galerie foto
  • ...