Ivory Dentfix- clinica stomatologica -Bucuresti

Protetica dentara

...
Punti dentare

Puntea dentară este menită să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. Punțile sunt fixe, în sensul că sunt cimentate pe dinții de suport sau, în unele cazuri, sunt montate pe implanturi localizate în imediata proximitate a dinților lipsă. De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă?

Pe lângă avantajul estetic, înlocuirea dinților lipsă vă va reda capacitatea de a mesteca și a vorbi normal. În plus, dacă neglijați spațiul vacant rezultat în urma pierderii dinților, este posibil ca ceilalți dinți să se deplaseze pentru a ocupa locul gol. Această deplasare a întregii danturi poate cauza o mușcătură viciată care duce în timp la probleme ale mandibulei. În cazul dinților deplasați igiena poate deveni problematică, astfel încât sunt mai susceptibili la afecțiuni ale gingiilor și la carii, riscul pierderii lor fiind astfel crescut.

Tratamentul cu punte dentară

De obicei, este nevoie de mai multe vizite la dentist pentru a finaliza o punte dentară. În timpul primei vizite sunt pregătiți dinții de suport: de regulă cei din stânga și din dreapta dintelui lipsă. Astfel se face loc pentru coroanele care vor culisa pe dinții de suport. Aceste coroane vor susține și dintele înlocuitor.

În etapa următoare, se ia amprenta dinților de suport și se trimite la un laborator dentar unde urmează să fie produsă puntea. În cele din urmă, se fixează o punte dentară provizorie pentru a proteja atât dinții de suport cât și spațiul dintre aceștia.

Într-o vizită ulterioară se fixează puntea permanentă care este ajustată pe loc până se potrivește perfect, pentru o funcționalitate optimă. Dacă puntea se potrivește rezonabil, medicul stomatolog va cimenta permanent puntea.

Care sunt așteptările în urma tratamentului cu punte dentară?

După finalizarea lucrării, este posibil ca pacientul să simtă câteva zile un oarecare disconfort, o durere ușoară când mușcă sau o sensibilitate sporită la schimbările termice. Urmând sfatul medicului dentist, puteți recurge la analgezice care se eliberează fără rețetă, de exemplu ibuprofen, pentru calmarea durerii. Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile, mergeți la dentist.

Curățarea punții dentare Durata de rezistență a punții dentare depinde în mare măsură de calitatea materialului folosit, ca și de igiena orală, de dieta și de sănătatea generală a dinților de suport și a gingiilor. Cereți sfatul medicului stomatolog cu privire la periaj și la folosirea corectă a aței dentare.

...
Coroane dentare

Pe măsură ce înaintați în vârstă, și dantura îmbătrânește. Dinții se deteriorează de la carii, obturații, traume sau chiar de la mestecat. Coroana dentară aderă la suprafața dintelui slăbit, protejându-l  de fracturi și alte deteriorări. Coroana poate avea rolul de a înlocui un dinte cu discromie sau diform, ori pentru a proteja un dinte la care s-a făcut o intervenție pe canal. Coroana dentară este uneori necesară pentru a înlocui o coroană mai veche sau deteriorată.

Tratamentul pe bază de coroană dentară

În mod normal, este nevoie de mai multe vizite la cabintul stomatologic  pentru a finaliza o asemenea lucrare. La prima vizită, dentistul dumneavoastră va pregăti dintele dându-i o formă care să susțină coroana.

Apoi se ia amprenta dintelui și se fixează o coroană provizorie pentru a proteja dintele pregătit. Această amprentă se trimite la un laborator dentar unde va fi produsă coroana definitivă.

Dacă aceasta se potrivește și are formă și culoare satisfăcătoare, medicul stomatolog o va cimenta.

Care sunt așteptările cu privire la tratamentul pe bază de coroană dentară?

În mod obișnuit, după finalizarea lucrării, pacientul resimte câteva zile un anumit grad de disconfort, durere ușoară în timp ce mestecă sau o sensibilitate crescută la variațiile de temperatură. Dacă o coroană dentară cimentată recent se simte prea înaltă sau aveți impresia că mușcătura este viciată, va trebui să consultați obligatoriu medicul stomatolog.

Igiena coroanei dentare

Vă rugăm să rețineți că durata de rezistență a unei coroane dentare depinde în mare măsură de materialele folosite, dar și de igiena orală, dieta și starea de sănătate a dinților suport și a gingiilor. Este important să vă mențineți igiena orală printr-un periaj susținut și folosirea adecvată a aței dentare.

...
Proteze dentare

Protezele dentare – mobile sau mobilizabile, scheletate sau cu sisteme speciale, totale sau parțiale, definitive sau temporare – au scopul de a înlocui dinții lipsă, pierduți din diverse motive: parodontoză, carii netratate sau traume. Atunci când ne pierdem dinții, aspectul feței se modifică radical, avem dificultăți în ceea ce privește masticația și vorbirea, riscăm deplasarea dinților rămași și declanșarea unui cerc vicios în care aceștia devin mai greu de îngrijit, mai fragili, mai expuși, fiind, în cele din urmă, compromiși. Locurile vacante fac necesară folosirea protezei dentare. Există pentru aceasta mai multe opțiuni pe care vi le punem la îndemână, în funcție de numărul de dinți lipsă, de punctele de suport și de alte aspecte relevante.