Dental Excellence-clinica stomatologica- Bucuresti

Ortodontie

...
Aparat dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv care aplica o presiune asupra dintilor pacientului pentru a obtine in timp alinierea lor in directia dorita. Dintii se deplaseaza cu aproximativ 0.5-1mm/luna, pentru a lasa organismului timpul necesar sa se adapteze la schimbarile produse. Osul alveolei dentare care se afla in directia in care se deplaseaza dintele dispare iar in urma dintelui se creeaza os nou care il sustine.

Durata purtarii acestui dispozitiv este cuprinsa in general intre unu si 2 ani si va fi apreciata de medicul ortodont in functie de distanta de deplasare a dintilor, de complexitatea situatiei, de varsta fiecarui pacient precum si de tipul de aparat folosit.  

Cate tipuri de aparate dentare exista si care ti se potriveste?

Aparatele dentare pot fi fixe (adica lipite de dinti) sau mobile (care pot fi indepartate in anumite momente ale zilei). Cele fixe sunt mai folosite pentru ca aliniaza dintii cu o acuratete mai mare decat aparatele mobile. Elementele unui aparat dentar fix sunt: bracketuri – care se lipesc pe dinti, arcuri – sub forma de sarma, care fac legatura intre bracketuri si ajuta la deplasarea dintilor prin aplicarea presiunii asupra dintilor pozitionati incorect si  ligaturile elastice – care prind arcurile de bracketuri.

Aparatele dentare fixe pot fi de mai multe feluri in functie de materialul din care sunt confectionate bracketurile: metalice, din aur sau ceramice. In functie de fata dintelui pe care sunt lipite bracketurile aparatele dentare se numesc vizibile -amplasate pe fata vizibila a dintilor si folosite in marea majoritate a situatiilor sau invizibile – lipite de fata dinspre limba a dintilor si folosite foarte rar, in cazul adultilor care tin foarte mult la estetica zambetului lor in cursul tratamentului.

Aparat dentar metalic

Este cel mai des folosit datorita costului scazut si al eficientei terapeutice. Denumirea lui provine de la bracketurile metalice folosite, care sunt lipite pe fata vizibila a dintilor. Este recomandat pentru marea majoritate a situatiilor iar durata tratamentului este in general mai scurta decat in cazul folosirii altor tipuri de aparate (intre 6 luni si 2 ani). Fiind metalic dispozitivul este foarte puternic si nu cedeaza in timp. Bracketurile au culoare argintie, sunt mai mici decat cele din ceramica si sunt usor de relipit daca se desprind accidental. Aparatele pentru copii si adolescenti se pot personaliza folosind ligaturi elastice viu colorate. Acest tip de aparat dentar este recomandat pentru pacientii de orice varsta si are un pret foarte accesibil.

Aparat dentar ceramicAparat dentar invizibil IncognitoAparat dentar mobil