Dental Excellence-clinica stomatologica- Bucuresti

Parodontologie

...
Parodontologie - Afectiuni Gingivale

Boala parodontala sau “parodontoza” ori “parodontopatia”, cum este numita in limbaj de specialitate, este o inflamatie a tesuturilor care sustin dintii: gingia si osul de sub ea. Aceasta afectiune apare de obicei ca o forma mai usoara, numita gingivita (inflamaria gingiilor), care este produsa de placa bacteriana ce nu este indepartata printr-un periaj zilnic eficient. Placa bacteriana este alcatuita din bacteriile care se gasesc in mod obisnuit in cavitatea bucala si din resturi alimentare iar daca nu este indepartata formeaza un strat pe dinti si pe gingii.

In timp placa bacteriana se transforma in tartru care afecteaza atat gingiile cat si osul care sustine dintii. Gingiile capata o culoare rosu inchis si incep sa se retraga, permitand patrunderea bacteriilor in zona osului care sustine dintii. Patrunderea bacteriilor in zonele de sub gingie este perceputa de organism ca o amenintare, acesta mobilizand agenti care lupta cu bacteriile. Odata ce etanseitatea gingiei a disparut apare un proces de lunga durata de lupta a organismului cu bacteriile care are ca rezultat necroza (moartea) osului care sustine dintii. Tesutul osos se transforma intr-o structura inerta care nu mai poate oferi suportul necesar sustinerii dintilor.

Cine este afectat de boala parodontala?

Din studiile facute atat in Romania, peste 80% din populatie este afectata de o forma a unei boli parodontale. Pacientii sunt de toate varstele de la adolescenti pana la personanele in varsta. De obicei problemele parodontale incep sa fie foarte evidente in jurul varstei de 40-45 de ani. Daca pacientii le ignora sansele de pastrare a dintilor se reduc semnificativ dupa varsta de 50 de ani. Cauzele principale ale raspandirii atat de mari ale acestei boli sunt lipsa unei igiene dentare corecte, lipsa unei obisnuinte de a merge regulat la dentist (de doua ori pe an) si mersul la dentist doar in cazul unor dureri sau a unor probleme estetice evidente, lipsa unuia sau mai multor dinti, sesizarea cu intarziere a semnelor aparitiei unei boli parodontale.

Semne ale aparitiei bolii

Aceasta afectiune apare de obicei in timp, semnele de mobilitate a dintilor fiind vizibile dupa cativa ani. Exista insa si cazuri mai rare in care boala evolueaza rapid, in jurul varstei de 30-40 de ani. De aceea este foarte important sa recunoastem primele semene ale bolii: gingii dureroase, de culoare rosie inchisa sau violet sau care au inceput sa se retraga si sangereaza.

Deindata ce aceste semne au aparut este bine sa mergeti la un consult la un medic parodontolog, care va va spune ce este de facut pentru a evita pierderea dintilor si pentru a preveni pe viitor aparitia acestor probleme.

Situatii speciale de aparitie si favorizare a bolii parodontale

Parodontoza poate fi cauzata sau intretinuta si de alti factori in afara de igiena dentara. Uneori starea fiziologica in care se gaseste pacientul – pubertatea, sarcina, menstruatia sau menopauza – poate provoca inflamarea gingiilor si poate intretine conditiile care vor conduce in timp la pierderea osului care sustine dintii.

Anumite boli precum diabetul, anemiile si bolile imunodeficitare, afectiunile cardio-vasculare sau pulmonare, ori tratamentul medicamentos al unora dintre aceste boli, pot contribui indirect la aparitia inflamatiilor gingivale.

Problemele dentare nerezolvate la timp precum prezenta cariilor sau a lucrarilor dentare incorect realizate sau care trebuiau schimbate, pot intretine un mediu bogat in bacterii. Aceste situatii pot contribui si la inflamarea mecanica a gingiei si pot afecta osul care sustine dintii. Cariile subgingivale sau lucrarile decimentate lezeaza gingia sau misca dintii de fiecare data cand pacientul musca.

Spatiile intre dinti. Uneori dintii se pot deplasa ca urmare a extractiei unui dinte de pe arcada, creaindu-se spatii in care intra alimentele, care preseaza pe gingia dintre dinti. In timp se poate ajunge la inflamatia gingiei, la crearea de pungi parodontale (zona in care osul care sustine dintii s-a macinat). Daca sesizati din timp deplasearea dintilor este recomandat sa purtati pe o perioada scurta un aparat dentar care va va apropia dintii eliminand spatiul dintre dinti. Alimentele pot patrunde intre dinti si din cauza formelor plombelor dintre dinti. In cazul cariilor dintre dinti este dificil sa se refaca exact forma dintilor naturali care, in general nu permit patrunderea alimentelor intre dinti. Daca dupa schimbarea unor plombe dintre dinti, va intra frecvent alimente in acest spatiu este bine ca plombele sa fie refacute , pentru a evita aparitia in timp a pungilor parodontale.

Fumatul este un factor care intretine inflamatia si ingreuneaza vindecarea. Cantitatea de saliva este mai mica in cazul fumatorilor, ceea ce favorizeaza depunerea placii bacteriene. Anumite substante din fumul de tigara ingreuneaza circulatia sanguina la nivelul gingiilor, mentinand inflamatia si favorizand retractia gingivala.

Cum se trateaza bolile parodontale?

In functie de stadiul la care pacientul ajunge la medicul parodontlog tratamentele sunt diferite:

Daca boala este intr-un stadiu incipient si se manifesta prin inflamatia gingiei, fara ca radacina dintelui sa fie dezgolita, tratamentul consta in sedinte de igienizare. Pacientii vor fi invatati cum sa efectueze igienizarea corecta acasa, cu o pasta de dinti care ajuta la vindecarea gingiei, care sunt aparatele de care se pot folosi pentru a mentine o igienizare cat mai buna in timp (dus buccal, ata dentara, perii interdentare etc). Sedintele periodice de monitorizare a evolutiei starii gingiilor si de igienizare profesionala sunt absolut necesare.

In cazul in care inflamatia a patruns si in zona dintre gingie si dinte, medicul parodontolog va indeparta tesutul osos perimat de sub gingie, rezultat ca urmare a luptei sistemului imunitar cu bacteriile. Aceasta manopera poarta numele de chiuretaj in camp inchis si consta in curatarea cu ajutorul unui instrument special a tesutului perimat dintre gingie si os si spalarea cu substante antiseptice a acestei zone pentru indepartarea bacteriilor. Aceasta manopera nu este dureroasa fiind efectuata sub anestezie. In functie de stadiul bolii poate fi nevoie ca aceasta manopera sa fie repetata la 2-3 luni.

Daca dintii au inceput sa se miste inseamna ca osul care ii sustine a inceput sa fie serios afectat si pe langa manoperele mentionate mai sus sunt introduce substante de tip antibiotic, care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor externi, pentru o vindecare cat mai rapida. In ultimii ani au fost inventate medicamente de ultima generatie cu efecte miraculoase care ajuta la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor. Unul dintre cele mai bune asemenea substante este Emdogain care in cazul celor mai multi pacienti are efecte spectaculoase.