Brightivity Montessori - Gradinita, Bucuresti

Programe educationale

...
Grupa 3-6 ani

Mediul autentic Montessori este împartit în cinci arii: viata practica, activitati senzoriale, limbaj, matematica si aria de arta, stiinta si cultura. Parcurgerea ariilor se face treptat, în functie de ritmul copilului.

Introducerea în mediul pregatit are loc în aria de viata practica, unde învata cum sa aiba grija de propriile nevoi si de mediul înconjurator si continua cu activitatile senzoriale, care ajuta la identificarea si perfectionarea simturilor.  

Aria de arta, stiinta si cultura îl încurajeaza sa cunoasca lumea în care traieste mai departe de ceea ce descopera prin propriile simturi. Activitatile concrete îl ajuta sa absoarba natural cunostinte de istorie, geografie, biologie, muzica sau din alte domenii culturale.  

Aria de limbaj ofera primele experiente de scris si citit si contribuie la dezvoltarea vocabularului. În zona de matematica, copilul are ocazia sa interactioneze cu sistemul zecimal si sa se familiarizeze cu operatiile de adunare, scadere, înmultire si împartire.

În perioada de 3-6 ani, copilul învata cel mai bine prin experienta directa cu mediul. Educatorul îl observa atent si îl ghideaza spre activitatile compatibile cu etapa sa de dezvoltare. Dupa o prezentare individuala a materialului de lucru, educatorul se retrage în observare si intervine doar atunci când este solicitat.  

Materialele sunt în asa mod ordonate pe rafturi încât copilul are acces la ele fara a trebui sa astepte ajutorul unui adult. Libertatea de a alege activitatile în functie de ritmul, nevoile si interesele sale reprezinta o regula în filosofia Montessori.

Fiecare zi este pretext pentru exercitiile de ”gratie si curtoazie”, prin care copiii învata sa interactioneze armonios cu cei din jur si cu mediul. Politetea, ajutorul, gestionarea conflictelor, respectul pentru regulile grupului sau fata de sentimentele celorlalti sunt comportamente definitorii pentru comunitatea Brightivity.

...
Grupa 1-3 ani

Copilul de 1-3 ani detine “întreg potentialul pentru dezvoltarea sa”, spune Maria Montessori. O putere de creatie uriasa din interiorul sau îl dirijeaza sa construiasca ”omul timpului si civilizatiei sale”.

Aceasta este vârsta la care mintea absoarbe impresiile din jur cu o rapiditate extraordinara ce dureaza pâna la vârsta de 6 ani si cu care nu se va mai întâlni de-a lungul vietii. În aceasta perioada, se pune baza personalitatii sale, a functiilor cognitive si a abilitatilor sociale.

În comunitatea Brightivity, copilul tau va interactiona cu o echipa educationala potrivita sa îi recunoasca nevoile de miscare, ordine si limbaj. Educatorul Montessori îl observa în permanenta si îi ghideaza energiile creatoare cu dragoste si grija.

Atunci când adultul îi permite copilului sa îi arate lucrurile pe care le poate face, are loc o dezvoltare incredibila a independentei functionale. Energiile creatoare ale copilului au nevoie însa de un mediu atent pregatit de adult pentru a se manifesta corect.  

Mediul Montessori permite activitati potrivite cu nevoile motorii, senzoriale, emotionale si de comunicare ale copilului de 1-3 ani. Aceste activitati sunt cuprinse în cele patru arii de lucru ale clasei: coordonare mâna-ochi, viata practica, limbaj si arta.

Parcurgerea materialelor de lucru din cele patru arii are loc treptat, prin contact direct cu mediul si cu respectarea ritmului fiecarui copil. Educatorul Brightivity are grija ca experientele pe care le are copilul tau sa ofere la dezvoltarea echilibrata, fericita si independenta.