Laura Herescu - Cabinet de avocat Bucuresti

Servicii de negociere si conciliere

...
SERVICII DE NEGOCIERE SI CONCILIERE

  

SERVICII DE NEGOCIERE SI CONCILIERE

 

Din punctul meu de vedere, negocierile si concilierile au, in esenta, acelasi scop: intelegerea celor doi parteneri de dialog.

Folosim notiunea de negociere – cand vorbim de initierea unui dialog privind nasterea unor raporturi contractuale, inceperea unei afaceri intre doi comercianti.

Folosim notiunea de conciliere cand exista o stare conflictuala si se doreste (de buna voie sau respectand normele imperative ale codului de procedura civila )  gasirea unei solutii amiabile de detensionare a starii respective.

Insa ambele constituie un dialog intre doi comercianti care au un interes comun: de a naste raporturi juridice( prin incheierea de intelegeri,contracte etc) sau de a stinge raporturi juridice( prin stingerea obligatiilor contractuale ce au generat starea conflictuala).

De ce sunt importante negocierile?

Prin initierea de negocieri  se pot identifica problemele care necesita o solutionare.

Se pot cauta si gasi modalitati optime de solutionare amiabila a situatiei conflictuale.

Se pot structura si finaliza clauzele acordului dintre partenerii negocierii.

De ce un compromis?

Pentru ca un compromis nu inseamna o renuntare ci o intelegere care e favorabila ambelor parti.

Dincolo de aparente, cele doua parti negociatoare au interese comune.

In timpul negocierilor aceste interese se pot identifica si fructifica , in final, printr-o intelegere.

Reciprocitatea constituie o exigenta primordiala. Prin corelarea intereselor ambelor parti, se poate ajunge mai usor la o intelegere.

Legalitatea – indiferent ca negocierile implica norme de drept intern fie ca acestea sunt de drept international, in relatia de negociere acestea trebuie respectate cu prioritate.

Moralitatea – negocierile pot avea mai multe sanse sa aiba o finalitate acceptata de ambele parti cat timp partenerii de dialog respecta normele morale.

Buna credinta – este un element la fel de important in procesul de negociere.

Aceste principii sunt dublate de altele,  impuse de regulile comerciale dar care,  pana la urma,  sunt tot o expresie a celor aratate mai sus ( ex. Principiul concurentei loiale, principiul  pacta sunt servanda).

“NEGOCIEREA – ARTA COMPROMISULUI”