Laura Herescu - Cabinet de avocat Bucuresti

SERVICII DE NEGOCIERE SI CONCILIERE

  

SERVICII DE NEGOCIERE SI CONCILIERE

 

Din punctul meu de vedere, negocierile si concilierile au, in esenta, acelasi scop: intelegerea celor doi parteneri de dialog.

Folosim notiunea de negociere – cand vorbim de initierea unui dialog privind nasterea unor raporturi contractuale, inceperea unei afaceri intre doi comercianti.

Folosim notiunea de conciliere cand exista o stare conflictuala si se doreste (de buna voie sau respectand normele imperative ale codului de procedura civila )  gasirea unei solutii amiabile de detensionare a starii respective.

Insa ambele constituie un dialog intre doi comercianti care au un interes comun: de a naste raporturi juridice( prin incheierea de intelegeri,contracte etc) sau de a stinge raporturi juridice( prin stingerea obligatiilor contractuale ce au generat starea conflictuala).

De ce sunt importante negocierile?

Prin initierea de negocieri  se pot identifica problemele care necesita o solutionare.

Se pot cauta si gasi modalitati optime de solutionare amiabila a situatiei conflictuale.

Se pot structura si finaliza clauzele acordului dintre partenerii negocierii.

De ce un compromis?

Pentru ca un compromis nu inseamna o renuntare ci o intelegere care e favorabila ambelor parti.

Dincolo de aparente, cele doua parti negociatoare au interese comune.

In timpul negocierilor aceste interese se pot identifica si fructifica , in final, printr-o intelegere.

Reciprocitatea constituie o exigenta primordiala. Prin corelarea intereselor ambelor parti, se poate ajunge mai usor la o intelegere.

Legalitatea – indiferent ca negocierile implica norme de drept intern fie ca acestea sunt de drept international, in relatia de negociere acestea trebuie respectate cu prioritate.

Moralitatea – negocierile pot avea mai multe sanse sa aiba o finalitate acceptata de ambele parti cat timp partenerii de dialog respecta normele morale.

Buna credinta – este un element la fel de important in procesul de negociere.

Aceste principii sunt dublate de altele,  impuse de regulile comerciale dar care,  pana la urma,  sunt tot o expresie a celor aratate mai sus ( ex. Principiul concurentei loiale, principiul  pacta sunt servanda).

“NEGOCIEREA – ARTA COMPROMISULUI”

Galerie foto
  • ...
  • ...