Avram, Avram & Stroe - Cabinet de avocatura Bucuresti

Dreptul asigurarilor

...
Despagubiri accidente rutiere

Cu ajutorul unui avocat specializat va puteti valorifica dreptul la despagubire în urma unui accident rutier, fie ca este vorba despre prejudicii aduse autoturismului, fie ca este vorba despre o vatamare corporala (evaluata prin zile de îngrijiri medicale) sau de un deces al unei persoane apropiate.

În România se produc anual aproximativ 8600 de accidente rutiere, aflându-ne pe locul doi între statele Uniunii Europene. În România, în anul 2020, 812 persoane si-au pierdut viata într-un accident rutier. În anul 2021 au fost 2.586 de accidente, soldate cu decesul a 932 de persoane si ranirea grava a altor 2.004. România are cel mai mare numar de decese în accidente rutiere raportat la populatie: 85 de morti la un milion de locuitori.

Încheierea asigurarii de raspundere civila auto (RCA) este obligatorie prin lege. În lipsa asigurarii, legislatia interna si internationala a creat mecanisme de protectie a victimelor accidentelor rutiere, în toate cazurile. Prin urmare, în cazul în care autoturismul este asigurat, daunele materiale si morale ce vi se cuvin – în calitate de tert pagubit – vor fi acoperite de asiguratorul de raspundere civila auto (RCA) al autoturismului condus de persoana vinovata.

Daune auto. Daune morale si daune materiale pentru vatamare corporala. Când aveti dreptul la despagubiri? Cuantum daune morale. Despagubiri pietoni.

Daca ati trait experienta unui accident de masina si ati suferit o vatamare corporala (de la cea mai usoara pâna la aceea care – prin gravitatea ei – v-a pus viata în pericol) trebuie sa stiti ca aveti dreptul la repararea prejudiciului material si moral cauzat prin vatamarea corporala. Cele mai frecvente cazuri in acest domeniu sunt, din pacate, cele în care sunt implicati pietonii. Suma de bani ce va fi suportata de asigurator va acoperi costurile pentru medicamente si tratamente medicale consecutive vatamarii.

...
Malpraxis

Domeniul malpraxisului este un domeniu deosebit de delicat, ce presupune evaluarea activitatii unui profesionist si sanctionarea sa în cazul unei erori, unui abuz ori a unei neexecutari culpabile a obligatiilor. În acest domeniu am încercat întotdeauna sa sprijinim victima unui serviciu defectuos, sa o sfatuim în sustinerea si probarea cererii sale si sa obtinem repararea prejudiciului creat. Totodata, am consiliat, reprezentat si asistat profesionistul aflat în situatia de a se apara în acest domeniu. Fie ca va aflati în cazul unui malpraxis medical, legal, ori prejudiciati în urma altui tip de serviciu liberal, experienta în acest domeniu ne-a demonstrat ca negocierea este întotdeauna cea mai buna solutie.

Dispozitiile art. 653 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 95/2006 definesc malpraxisul ca fiind eroarea profesionala savârsita în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

Eroarea profesionala în materie medicala are un continut larg si cuprinde orice greseala savârsita cu voie sau fara voie, datorata, de regula, lipsei de prudenta si diligenta ori nestiintei, daca are drept consecinta prejudicierea pacientului în timpul sau în legatura cu un act medical realizat asupra lui. Culpa profesionala poate fi definita ca o forma a vinovatiei în care medicul nu a prevazut rezultatul faptelor sale, desi putea si trebuia sa îl prevada sau a prevazut rezultatele faptelor sale, dar a considerat în mod usuratic ca acestea nu vor aparea.

...
Accidente de munca

Activitatile curente de munca genereaza întotdeauna riscuri

În domeniul protectiei muncii, va sfatuim sa va protejati de aceste riscuri prin consultarea unui avocat specializat înainte sa apara premisele unei întâmplari nefericite.

Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate în munca

Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate în munca de catre persoana care avea îndatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de îmbolnavire profesionala, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Nerespectarea masurilor legale de securitate si sanatate în munca

Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea în munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de îmbolnavire profesionala, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza repunerea în functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor.

Vatamare sau deces la locul de munca. Despagubiri accidente de munca

Daca sunteti angajat si ati suferit un prejudiciu din culpa angajatorului, aveti dreptul la despagubiri.

În cazul în care sunteti victima unui accident de munca, ori o ruda apropiata în cazul unui deces provenit în timpul muncii, valorificarea drepturilor dvs. este posibila în cazul în care nu au fost respectate normele de protectie a muncii de catre angajator. Noi va vom ajuta în evidentierea normelor încalcate si în obtinerea despagubirilor cuvenite.

În caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii unei persoane, despagubirea trebuie sa cuprinda câstigul din munca de care cel pagubit a fost lipsit sau pe care este împiedicat sa îl dobândeasca. În afara de aceasta, despagubirea trebuie sa acopere cheltuielile de îngrijire medicala si, daca va fi cazul, cheltuielile determinate de sporirea nevoilor de viata ale celui pagubit, precum si orice alte prejudicii materiale.

În caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, poate fi acordata si o despagubire pentru restrângerea posibilitatilor de viata familiala si sociala. (Daune morale)

Instanta judecatoreasca va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendentilor, descendentilor, fratilor, surorilor si sotului, pentru durerea încercata prin moartea victimei, precum si oricarei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenta unui asemenea prejudiciu. Cel care a facut cheltuieli pentru îngrijirea sanatatii victimei sau, în caz de deces al acesteia, pentru înmormântare are dreptul la înapoierea lor de la cel care raspunde pentru fapta ce a prilejuit aceste cheltuieli.