Dr. Angela Petre

Chirurgia organelor genitale

...
Reintinerire vaginala

Poate parea un moft, un lucru inutil sau o culme a vanitatatii... Este adevarat, dar doar pentru pacientele care nu au probleme reale cauzate de aspectul organelor genitale. Din pacate, sunt probleme pe care majoritatea femeilor refuza sa le discute sau poate nici macar nu-si dau seama ca disconfortul pe care il au zi de zi este cauzat de marimea labiilor.

 

Ati beneficia de pe urma unei interventii chirurgicale asupra organelor genitale? Daca prezentati una sau mai multe dintre situatiile de mai jos, cu siguranta raspunsul este da.

 

  • labiile mici protruzioneaza in afara celor mari si sunt permanent traumatizate de lenjeria si pantalonii stramti
  • contactul sexual sau mersul pe bicicleta sunt ingreunate sau dureroase datorita labiilor mici hipertrofiate
  • secretii vaginale abundente si cu frecvente infectii datorita obstruarii orificiului vaginal prin prezenta labiilor mici marite
  • regiune pubiana protruzionata prin acumulare de grasime, dificil de mascat in haine apropiate de corp
  • cicatrici dupa nastere, epiziotomie, laceratii ale labiilor vindecate inestetic sau cu probleme functionale
  • largirea orificiului vaginal dupa nastere, cu scaderea gradului de satisfactie sexuala personala sau a partenerului

Acestea sunt doar cateva dintre situatiile care va pot distruge confortul fizic sau psihologic legat de viata intima dar nu trebuie sa va temeti: problemele au rezolvare si uneori aceasta nici nu este foarte complicata. Veti fi intr-o clinica adresata femeilor, inconjurata de femei si tratata cu un inalt profesionalism.

 

Reintinerirea vaginala este o interventie chirurgicala care se practica de obicei pentru stramtarea orificiului vaginal relaxat dupa nastere sau inaintare in varsta sau pentru revizia unor cicatrici determinate de ruperea sau taierea tesuturilor in timpul nasterii.Interventia se realizeaza sub anestezie locala si poate fi combinata sau nu cu operatia de modelare estetica a labiilor.Dupa interventia chirurgicala vaginul este mai strâmt, crescand intensitatea senzatiilor din timpul actului sexual pentru ambii parteneri. In acelasi scop, in timpul acestei interventii se poate practica marirea punctului G prin injectare cu silicon sau acid hialuronic.Repausul sexual necesar pentru vindecarea regiunii operate este de 4 saptamani.

Nu este necesara extragerea firelor, acestea fiind resorbabile.

...
Labioplastia

Este o interventie chirurgicala care corecteaza problemele de volum sau forma ale labiilor.

 

Labiile mici pot fi hipertrofiate constitutional, fara ca pacienta sa fi avut vreo problema de sanatate sau sa fi nascut dar uneori alungirea labiilor poate aparea postpartum sau in urma unor tratamente hormonale.

Indiferent de cauza, tratamentul chirurgical este relativ simplu, excizandu-se excesul de tesut de la nivelul labiilor. Cicatricile sunt invizibile dupa vindecare iar rezultatele sunt definitive.Prin acest procedeu se poate practica si excizia pielii in exces de la nivelul clitorisului pentru a-l expune mai bine in timpul actului sexual.Interventia se practica sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa pentru a va creste gradul de confort.Procedura dureaza in medie 45 minute, nefiind necesara internarea.Firele de sutura sunt resorbabile.Vindecarea se realizeaza in 3-4 saptamani si necesita o igiena foarte atenta a suturilor.Durerea postoperatorie este de intensitate mica si se combate cu antialgice.Singurele restrictii pe care le veti avea vor fi cele care tin de activitatea sexuala (repaus timp de 4 saptamani) sau de efortul fizic deoarece exista risc de dehiscenta (desfacere) a suturilor.

 

Labiile mari pot prezenta modificari de volum atat in plus cat si in minus. Astfel, regiunea pubiana poate avea un aspect proeminent la persoanele usor supraponderale sau la cele care prezinta  cicatrici orizontale in etajul abdominal inferior ( ex. postcezariana). Acest aspect neplacut poate fi corectat printr-o mica lipoaspiratie a regiunii pubiene si a labiilor mari.In cazul opus, in care labiile mari si-au pierdut volumul datorita varstei sau scaderii masive in greutate, se poate realiza intinerirea regiunii prin transfer de grasime proprie, recoltata din zonele unde pacienta prezinta depozite adipoase.

...
Clitoroplastie

Este o operatie estetica practicata pentru doua tipuri de probleme:

 

  • clitoris prea mare, depasind labiile mici sau mari, ajungand uneori la aspectul de minipenis. Situatia poate fi prezenta congenital (in cazurile de pseudohermafroditism sau fara legatura cu acestea, la femei perfect normale) sau poate fi dobandita datorita unor dereglari hormonale, tratamente medicamentoase sau la sportivele care folosesc steroizi anabolizanti pentru cresterea masei musculare

  • clitoris de dimensiuni normale dar care prezinta un fald de mucoasa in jur, acoperindu-l in timpul actului sexual; se pare ca aceste femei au un grad mai mic de satisfactie sexuala.

 

 

In ambele situatii interventia se realizeaza sub anestezie locala completata cu sedare intravenoasa pentru a creste gradul de confort al pacientei. Nu necesita internare, pacienta putand parasi clinica la 2 ore postoperator.

 

Vindecarea se realizeaza in 2-3 saptamani si necesita o igiena locala riguroasa.

Repausul sexual este indicat timp de 3 saptamani.

...
Himenoplastia

Este o interventie chirurgicala prin care se obtine refacerea virginitatii.

 

Procedeul consta in delimitarea si suturarea resturilor membranei himenului astfel incat sa poata fi obtinuta inchiderea partiala a orificiului vaginal. Nu se poate practica la femeile care au nascut pe cale vaginala, resturile himenului fiind insuficiente pentru inchiderea orificiului vaginal.

 

Interventia se realizeaza sub anestezie locala combinata cu sedare intravenoasa si nu necesita internare. Se poate practica la orice varsta.Vindecarea se obtine in 3-4 saptamani si este complet nedureroasa.

 

 

Se interzice folosirea tampoanelor igienice intravaginale pana cand se doreste reinceperea activitatii sexuale. 

Rezultatele se mentin pana la primul contact sexual.