Petronela Nederi, Cabinet psihologie Sector 5

Logopedie sector 5

Logopedia este o disciplina a stiintelor psihopedagogice care se ocupa cu studierea si dezvoltarea limbajului, cu prevenirea si corectarea tulburarilor acestuia.

Logopedie sector 5, etimologic termenul de logopedie provine din grecescul “logos” care semnifica cuvant si “paideia” care se traduce prin educatie. Obiectul logopediei este reprezentat de cercetarea tulburarilor de limbaj, a deviatiilor de la limbaj ce ingreuneaza vorbirea, depistarea si corectarea lor, dar si prevenirea.

Orice parinte isi doreste un copil cu o buna incredere in el, un copil capabil sa inteleaga si sa comunice adecvat acasa, la scoala, in comunitate. Ca orice abilitate si vorbirea corecta, clara, asertiva se invata. Se invata natural de la parinti, gradinita, scoala, bunici, prieteni etc. Si uneori cu ajutorul unui logoped. Rolul logopedului in achizitia si dezvoltarea limbajului este esential cand avem de-a face cu diverse tulburari de pronuntie, intarziere in dezvoltarea limbajului, dislexie, disgrafie, diverse sindroame neurologice.

Servicii logopedie sector 5:

  • consultatie logopedica
  • evaluarea varstei psihologice a limbajului
  • stabilirea coeficientului de inteligenta
  • terapie logopedica

Terapia logopedica se centreaza pe cunoasterea particularitatilor psihicea le formarii si evolutiei limbajului, ale caracteristicilor dezvoltarii psihismului, avand ca principal obiectiv recuperarea tulburarilor de limbaj. Tulburarile de limbaj includ toate deficientele de intelegere si exprimare orala, descriere si citire, de mimica si articulare. Orice tulburare, indiferent de forma sa, care se rasfrange negativ asupra emisiei sau perceptiei limbajului, intra in categoria tulburarilor de limbaj:

  • Tulburari de pronuntie: dislalie, rinolalie, disartrie
  • Tulburari de ritm si fluenta: balbaiala, logonevroza, tahilalie, bradilalie, aftongie,
  • Tulburari de voce: disfonie, raguseala vocala, fonastenia, mutatiile vocii, afonie
  • Tulburaridescris-citit: dislexie,disgrafie,alexie,agrafie
  • Tulburari polimorfe: afazie, alalie
  • Tulburari de dezvoltare: mutismul electiv, intarziere in dezvoltarea limbajului

Sedintele logopedice pentru copii contin: exercitii si jocuri de scurta durata, variate pentru corectarea pronuntiei, aritmului si fluentei vorbirii, a tulburarilor de voce formarea structurilor perceptiv-motrice de orientare temporala, spatiala, forme, marimi, culori dezvoltarea structurii gramaticale stimularea comunicarii expresive corectarea scris-cititului cresterea increderii in sine, reducerea agresivitatii si inlaturarea insuccesului scolar prin dezvoltarea capacitatii de comunicare.

Terapia logopedica se centreaza pe cunoasterea particularitatilor psihice ale formarii si evolutiei limbajului, ale caracteristicilor dezvoltarii psihismului, avand ca principal obiectiv recuperarea tulburarilor de limbaj.

Tulburarile de limbaj includ toate deficientele de intelegere si exprimare orala, de scriere si citire, de mimica si articulare. Orice tulburare, indiferent de forma sa, care se rasfrange negativ  asupra emisiei sau perceptiei limbajului, intra in categoria tulburarilor de limbaj.

Cand ne adresam unui logoped?

Mergem la logoped in cazul in care sesizam ca este ceva in neregula cu limbajul copilului. Fara a avea cunostinte de specialitate. Parintii observa cu usurinta anumite probleme cum ar fi: pronuntarea incorecta sau omiterea unui asa mai multor sunete vorbirea nazala, fonfanita articularea defectuasa a cuvintelor repetarea sau prelungirea unor sunete,silabe sau cuvinte aparitia unor blocaje sau spasme rostirea unor cuvinte vorbirea rapida vorbirea lenta pierderea vocii vocabular foarte redus(4-5 cuvinte) dificultati de scris si citit intarzieri in dezvoltatea vorbirii

Galerie foto
  • ...