My Garden - Amenajari gradini, Ilfov

Sisteme de irigatii

Tipuri de sisteme de irigatii

Udarea la suprafata, udarea subterana sau udarea prin picurare sunt unele dintre tehnicile de udare care pot fi adoptate. Alegerea intre una sau alta va fi facuta in special in functie de nevoile plantelor, de suprafata gradinii sale si de mijloacele financiare. Dar care sunt caracteristicile acestor tehnici diferite de udare?

Udare automata de suprafata

Furtunurile de gradina sunt asezate pe pamant. Ele functioneaza cu un sistem de aspersoare sau un sistem de presiune joasa. Aceasta solutie este mai potrivita pentru gradinile mici. Un sistem automat de udare la suprafata se deplaseaza cu usurinta din loc in loc, dupa cum este necesar.

Sistem irigatii automat subteran

Un studiu tehnic trebuie efectuat de catre un profesionist in irigatii sau de un peisagist inainte de a instala un sistem de udare automat intr-o gradina.

Sistemul automat de stropire subteran este format dintr-o retea de conducte ingropate care furnizeaza apa catre duze si aspersoare. Un astfel de sistem le permite acestora sa iasa din sol in timpul udarii. Dupa ce operatiunea este finalizata, duzele si aspersoarele sunt camuflate in pamant.

Sistem irigatii cu aspersoarele cu duza

O duza este un sistem automat de stropire automata, potrivit pentru gradinile mici. Un aspersor asigura un jet fix mic de apa care permite udarea la fel ca o ploaie fina. Este capabil sa acopere un cerc sau o parte dintr-un cerc. In functie de duze, raza de acoperire a jetului de apa poate fi intre 2 si 5 metri.

Pentru buna functionare a acestui sistem de aspersoare, alegerea unui model care sa beneficieze de o ramificatie mai extinsa face posibila asigurarea soliditatii si eficientei dispozitivului.

Sisteme integrate de udare

Cand utilizatorii decid sa instaleze un sistem de udare integrat, trebuie sa stie ca este vorba despre un echipament usor, modular, si care se poate actualiza cu usurinta. Relativ discret, deoarece este ingropat in sol, consumul sau de apa este foarte economic, deoarece este perfect localizat. Un sistem fix face posibila limitarea in mare parte a deplasarilor necesare in cazul in care ar fi vorba despre un sistem mobil.

Impreuna cu un programator inclus in sistem, udarile integrate sunt perfect autonome. O instalatie de irigare automata se recomanda atunci cand sistemul de irigare utilizeaza apa din reteaua de distributie, apa dintr-un put etc.

Sistemele de picurare

Apar in doua variante principale. Unele modele constau dintr-o conducta cu pereti dubli care difuzeaza apa prin orificiile cu diametre mici asezate la intervale regulate. Exista, de asemenea, sisteme care contin conducte secundare cu picaturi mici care sunt asezate la baza fiecarei instalatii. Spre deosebire de furtunurile de gradina, sistemele de picurare pot fi usor aranjate in linie dreapta, dar sunt mai scumpe si mai dificil de utilizat decat acestea.

Sistemul cu picurare isi poate dovedi cel mai bine eficienta in cazul in care lipsesti de acasa pentru perioade mai lungi de timp – daca pleci in vacanta, de exemplu. Vei avea certitudinea ca plantele tale vor fi udate constant, dar vor primi doar atata apa cata le este necesara. Nu te vei minuna apoi de valoarea facturii la utilitati, ci doar de cat de bine iti arata gradina.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0711969929/ 0763173481
Militari Residence, judetul Ilfov
Distribuie