Miclea Dental - Cabinet stomatologic Bucuresti

Profilaxie dentara

 Reprezinta cea mai importanta si mai ieftina etapa în îngrijirea dintilor. Profilaxia dentara consta dintr-o serie de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolilor parodontale, precum si încetinirea sau stoparea evolutiei acestora atunci când ele au aparut.  

Principalele metode preventive sunt:

  • Controlul igienei orale la domiciliu:

        Principalul factor de mentinere a unei igiene dentare eficiente îl reprezinta în primul rând periajul dentar. Un periaj corect efectuat presupune curatarea suprafetelor dentare de resturi alimentare , îndepartarea placii bacteriene de pe suprafetele dintilor si ale lucrarilor protetice, îndepartarea coloratiilor datorate consumului de alimente si de bauturi ( cafea, ceai negru), dar si stimularea circulatiei sangvine locale si a troficitatii tesuturilor gingivale prin realizarea, în acelasi timp, a masajului gingival, precum si curatarea limbii. Deoarece periajul dentar nu realizeaza îndepartarea eficienta a placii bacteriene la nivelul spatiilor interdentare si în apropierea gingiei, se impune folosirea unor mijloace suplimentare de igiena bucala, cum ar fi ata dentara, apa de gura, dusul bucal, periutele interdentare.

  • Controalele periodice regulate:

        Controalele periodice o data la 6 luni sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. În timpul acestor controale medicul stomatolog poate depista :
• carii iîn stadiu incipient pe care pacientul înca nu le sesizeaza;
• semne ale unor îmbolnaviri gingivale incipiente;
• restaurari dentare care necesita reparatii.

        În urma acestor controale , pacientul va primi recomandari individualizate pentru realizarea, la domiciliu, a unei profilaxii cât mai eficiente.

  • Igienizarea profesionala:

        Este reprezentata de :
• Detartraj: reprezinta îndepartarea tartrului (placa bacteriana mineralizata, aderenta de suprafetele dintilor, lucrarilor protetice, implantelor sau aparatelor ortodontice) cu ajutorul aparatelor cu ultrasunete sau cu instrumentar manual.
• Periaj profesional: urmeaza imediat dupa detartraj si are rolul de a netezi si de a lustrui suprafetele dentare. El se realizeaza cu ajutorul unei periute dentare si al unei paste de dinti abrasive si remineralizante.
• Air flow: reprezinta un dispozitiv modern utilizat pentru îndepartarea coloratiilor extrinseci de pe suprafata dintilor, prin pulverizarea, asupra acestora, a unui jet de apa, aer si bicarbonat de sodiu, realizând astfel si un efect de albire , redând dintilor aspectul natural. 

  • Sigilarea santurilor si fosetelor:

        Este o metoda de prevenire a cariilor de pe suprafetele dentare cu santuri si fosete ale molarilor si premolarilor. Sigilarea este o procedura simpla si nedureroasa  si consta în aplicarea unei pelicule de rasina dentara pe suprafata smaltului, pelicula care, dupa întarire, izoleaza perfect santurile si gropitele dentare, preîntâmpinând astfel stagnarea microbilor si a placii bacteriene la acest nivel. Sigilarea se executa pe dintii definitivi  ( molari si premolari)  ai copiilor, imediat dupa ce acestia au erupt, în special la copiii care au avut multe carii la dintii temporari. Materialele de sigilare se pot desprinde de pe dinte, de aceea este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea iînlocui daca este cazul.

  • Fluorizarea:

        Fluorizarea realizata în cabinetul stomatologic este o procedura nedureroasa si neinvaziva , care consta în aplicarea pe dinti a unor substante cu continut mare de fluor, în scopul prevenirii aparitiei leziunilor carioase sau al remineralizarii leziunilor incipiente existente.  Preparatele utilizate în cabinet contin o cantitate mai mare de fluor comparativ cu pastele de dinti sau apele de gura obisnuite.

  • Gutiere pentru bruxism:

        Bruxismul este un act involuntar care consta în scrâsnirea dintilor si înclestarea maxilarului. Acesta se poate produce ziua (bruxism diurn) sau noaptea (bruxism nocturn). Cel mai important factor care poate declansa bruxismul este stresul. Gutierele se recomanda a fi efectuate atunci când în urma acestui proces de frecare a dintilor apare o abraziune accentuata a dintilor, iar pacientul prezinta dureri de cap, ale articulatiei temporo-mandibulare si sensibilitate dentara.

  • Alimentatia echilibrata:

        O alimentatie echilibrata trebuie adaptata în functie de vârsta, sex , constitutia genetica, activitatea fizica desfasurata, dar si de preferintele culinare. Iata câteva sfaturi pentru o dieta echilibrata:
• consumati legume si fructe proaspete, cereale integrale, carne de pasare si de peste, oua, produse lactate;
• limitati numarul gustarilor constând în dulciuri si bauturi carbogazoase;
• daca alegeti sa consumati bauturi carbogazoase îndulcite folositi paiul, pentru a limita contactul acestora cu suprafetele dentare;
• alegeti gustari sanatoase, precum: brânzeturile, iaurtul simplu;

Galerie foto
  • ...