Ilie Dorin - Avocat si mediator Bucuresti

Principiile Medierii

Procesul de Mediere

se desfăsoară în baza unor principii fundamentale care trebuie respectate de către mediator pe întreg parcursul medierii. Mediatorul este obligat să respecte aceste principii și reguli fundamentale în fiecare fază a procesului de mediere și să aducă la cunoștința părților orice informație sau situație care ar duce la periclitarea respectării acestor principii. Această obligație este nelimitată țî timp pentru mediator.

  • Principiul Autodeterminării părților
  • Principiul Confidențialității
  • Principiul Imparțialității
  • Principiul Neutralității
  • Principiul Informării prealabile privind procedura de mediere
  • Principiul interesului superior al copilului (în cauzele familiale)
    • Principiul Autodeterminării părților

      Părțile aleg dacă vor parcurge procedura Medierii, dacă doresc soluționarea amiabilă a conflictului lor. Tot ele sunt cele care aleg mediatorul. Tot ele sunt cele care negociază onorariul pentru mediere și discută cu mediatorul oportunitatea și avantajele medierii litigiului lor.

    • Principiul Confidențialității

      Procesul de Mediere se desfasoarăă într-un cadru confidențial. Sediul Mediatorului (sau alt loc pentru mediere dacă așa s-a stabilit de comun acord) trebuie să fie o locatie care să asigure confidențialitatea convorbirilor din timpul medierii. Mediatorul este obligat să păstreze confidențialitatea asupra oricăror date sau informații de care ia cunoștință pe parcursul medierii. Chiar și după închiderea procedurii medierii, mediatorul este obligat să păstreze confidențialitatea tuturor faptelor sau actelor de care a luat cunoștință în cadrul procesului de mediere. Această obligație este nelimitată în timp pentru mediator.

    • Principiul Echidistanței si Imparțialității

      Se referă la echidistanța și imparțialitatea pe care trebuie sa o aibă mediatorul fată de părți in discuțiile din sedințele de mediere. Mediatorul va trebui să aibă o pozitie egală, nediferentiată, echilibrată, impartială față de interesele fiecărei părți în dispută/conflict. Nu poate ajuta o parte, nu o poate consilia, nu o poate îndruma să facă sau să nu facă ceva în detrimentul celeilalte părți din mediere. Orice situație care îl pune pe mediator într-o postura de parțalitate (de ex. rudenia cu una din părți, prietenia cu una din părți, afectivitatea față de una din părți, un interes material ori de altă natură, etc) va trebui pusă în discuție imediat ce survine în Procesul de Mediere, și doar cu acceptul ambelor părți mediatorul poate continua procesul de mediere, și doar dacă se consideră capabil să păstreze echidistanța și imparțialitatea față de interesele incidente.

    Galerie foto
    • ...