Ilie Dorin - Avocat si mediator Bucuresti

Avantajele Medierii

Medierea

este solutia moderna, benefica si eleganta pentru rezolvarea rapida si eficienta a conflictelor/litigiilor dintre doua sau mai multe parti. Principalele avantaje ale alegerii procedurii medierii sunt:

1. Costuri financiare reduse in comparatie cu instantele de judecata. La mediator nu se plateste decat onorariul dinainte stabilit si convenit impreuna cu partile, in functie de complexitatea si natura cauzei. In instanta taxa de timbru, costurile cu onorariile avocatilor, costurile expertizelor se cumuleaza in sume foarte mari in comparatie cu costul unui onorariu pentru un Proces de Mediere.

2. Timp de rezolvare a disputei redus substantial. In cadrul procesului de Mediere, in functie de complexitatea cauzei si disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc inca de la prima sedinta, deci dupa o singura intalnire. In cauzele mai complexe, in functie de disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc in urma mai multor sedinte. Prin comparatie termenele din procesul judiciar pot ajunge chiar si pana la 1 an, apoi urmeaza alte termene, cai de atac etc. Toate acestea dispar daca partile aleg sa isi rezolve disputa la mediator intr-un timp foarte scurt.

3. Procedura simpla si flexibila. Procedura medierii este o procedura simpla, partile dispun de proces, si de solutia pe care urmeaza sa o accepte prin dialog si concesii reciproce sub asistenta si prin facilitarea mediatorului. Procedura din instanta este greoaie, anevoioasa, cerand mult tact si rabdare, de cele mai multe ori si ajutorul unui specialist in drept, care este avocatul. Deseori in instanta partile sunt obligate sa faca dovada efectuarii unor expertize, unor anchete sociale, care la randul lor ingreuneaza procesul, pentru un proces in instanta fiind necesare multe termene pentru a se ajunge la o decizie judecatoareasca. In cadrul medierii partile aleg "termenul" de comun acord cu mediatorul stabilind data, ora si locul unde se va desfasura medierea (de regula la biroul mediatorului).

Galerie foto
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...