Luiza Neumayer, Cabinet Psiholog Bucuresti

psihoterapie si consiliere psihologica

Informatii generale despre psihoterapie si consiliere psihologica

Psihoterapia poate fi vazuta ca o forma de tratament psihologic ce se bazeaza pe relatia interpersonala dintre pacient si psihoterapeut.

Potrivit Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania:

Psihoterapia este interventie psihologica (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau (b) in scopul modificarii factorilor psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice si in tulburarile somatice si (c) in situatii de risc.

Consilierea psihologica este interventie psihologica (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau (b) in scopul remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament.

Cand ne adresam unui psihoterapeut?

Psihoterapia poate fi benefica in situatii diferite, precum:

  • cand suferim de tulburari de anxietate, depresie, obsesii, atacuri de panica, fobii (cum ar fi de exemplu frica de zbor, frica de inaltime, claustropobia etc), tulburari sexuale sau de comportament, tulburari ale apetitului sau ale somnului, diferite traume etc.
  • cand intampinam dificultati in relatiile cu noi insine, dar si cu ceilalti (cu membrii familiei, cu prietenii, colegii de la serviciu, cu partenerul/a de viata), precum si din dorinta de a le imbunatati/dezvolta prin propriile eforturi
  • in situatii in care, desi multumiti de realizarile profesionale si personale, simtim ca ceva lipseste din viata noastra – poate fi vorba despre o lipsa de sens/directie pe care nu o putem satisface apeland la resurse materiale
  • din dorinta de autocunoastere si dezvoltare personala
  • Cat dureaza un proces psihoterapeutic?

    Durata unui proces terapeutic variaza in functie de caz, persoana, nevoi, asteptari. Sunt persoane care pot beneficia de 2-3 sedinte de consiliere, pe cand alte persoane pot urma un proces terapeutic de-a lungul mai multor ani.

    Numai dumneavoastra sunteti in masura sa decideti continuarea sau incheierea psihoterapiei.

    Terapiile centrate pe simptom (terapii de scurta durata) se desfasoara pe o durata cuprinsa intre 3 si maxim 6 luni.

    Abordarile psihodinamice sunt orientate spre constientizare, autocunoastere si modificarea tipului de personalitate si pot dura de la cateva luni la cativa ani, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru accesarea, explorarea si integrarea continuturilor emotionale inconstiente.

    Ce tip de psihoterapie mi se potriveste?

    Exista multe tipuri de psihoterapii, acestea variind in functie de teoriile care le stau la baza. Unele dintre acestea se concentreaza pe studierea cognitiilor si schimbarea comportamentului, altele dezvolta abordari centrate asupra individului, exista terapii care urmaresc procesele psihice inconstiente, precum si dinamica existenta intre palierele constiintei si a inconstientului si exista si terapii care imbina mai multe forme de interventie.

    Psihoterapiile se clasifica nu doar dupa orientarea teoretica, ci si dupa modalitatea de lucru. Astfel exista:

    • psihoterapie individuala, in care psihoterapeutul discuta cu o singura persoana
    • psihoterapie de cuplu, in care psihoterapeutul urmeaza un demers terapeutic cu un cuplu (se urmareste atingerea unor obiective de cuplu, si nu individuale)

    Multe studii care sustin ca diferentele dintre scolile terapeutice sunt prea putin importante, pentru ca de fapt ,,vindecarea’’ apare datorita unei relatii terapeutice autentice si de incredere care se creeaza intre terapeut si pacient. Un psihoterapeut empatic si inteligent, capabil sa stabileasca o relatie bazata pe respect si dorinta de a ajuta poate conta mai mult decat cunostintele teoretice.

    Psihoterapia analitica este o abordare de profunzime a sufletului care are loc printr-un dialog cu terapeutul. In timpul procesului terapeutic, visele, precum si alte modalitati de exprimare simbolica (pictura, desen, modelaj, miscare corporala, jocul in nisip, metafore, basme, povesti) activeaza potentialul interior de vindecare si favorizeaza aparitia solutiilor.

    Psihoterapia analitica nu urmareste sa ne faca ,,mai buni’’, ci mai degraba “noi insine” printr-o mai buna cunoastere de sine si o asumare a totalitatii personalitatii umane.

    Galerie foto
    • ...