Inventa Agentie De Proprietate Intelectuala - consultanta proprietate industriala Bucuresti

Modele Industriale

Ramura DESENE a proprietatii industriale este preocupata de protectia formei exterioare a unui produs comercial, în nici un caz în legatura cu aspectele sale tehnice, în scopul de a dobândi drepturi exclusive pe piata.

Desenele sau modele industriale reprezinta aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia redat în doua sau trei dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele caracteristici, îndeosebi linii, contururi, culori, forma, textura si/sau materiale ale produsuluiîn sine si/sau ornamentatia acestuia. În timp ce desenul industrial are o reprezentatie plana, 2D, reprezentarea modelului industrial este tridimensionala.

Înregistrarea unui desen sau model industrial confera titularului sau un drept de a interzice tertilor sa efectueze, fara acordul sau explicit, urmatoarele acte: reproducerea, fabricarea, comercializarea sau oferirea spre vânzare, folosirea, importul, stocarea în vederea comercializarii, oferirii spre vânzaresau folosirii desenului sau modelului produsului în care acesta este încorporat.

Desenele si modelele industriale pot fi aplicate sau încorporate în foarte multe produse, de exemplu: produse alimentare, îmbracaminte, bijuterii, ceasuri, aparate de masura si control, obiecte ornamentale, jucarii, articole de menaj, mobilier, produse cosmetice, ambalaje, echipamente de vânzari si publicitate, articole de birou, articole de imprimerie si papetarie, aparate foto, cinematografice si optice, instrumente muzicale, aparate de telecomunicatii si prelucrare a informatiilor, autovehicule, materiale si aparate medicale si farmaceutice, constructii si elemente de constructii.

Desenele si modelele trebuie sa poata fi reproduse prin procedee industriale sau artizanale, în caz contrar, este vorba de “opere de arta”, care sunt protejate prin legislatia de drept de autor.

Este important de mentionat faptul ca înregistrarea desenelor si modelelor industriale are ca obiect protectia formei exterioare a unui produs comercial, fara a avea legatura cu aspectele sale tehnice.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0751030636; 0749122144
Bd. Corneliu Coposu, nr. 7, bl. 104, sc. 2, ap. 31, sector 3,
Distribuie