Infiintare firma si orice alta modificare SRL, PFA

ONG

Potrivit legii un ONG poate imbraca 3 forme

  • asociatia;
  • fundatia;
  • federatia.

A) Asociatia este subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.

Infiintare asociatie

Pentru infiintarea Asociatiei este necesar sa existe minim 3 membri fondatori.

Oferim urmatoarele servicii pentru infiintarea Asociatiei :

  • obtinerea dovezii privind disponibilitatea si rezervarea denumirii, prin urmarea procedurii specifice la Ministerul Justitiei;
  • redactarea cererii de inscriere a Asociatiei pentru instanta de judecata;
  • conceperea si redactarea statutului;
  • conceperea si redactarea actului doveditor al sediului Asociatiei, respectiv contract de comodat/contract de inchiriere;
  • conceperea si redactarea declaratiei privind nedesfasurarea de catre Asociatie a activitatii la sediu, daca este cazul;
  • conceperea si redactarea declaratiei privind beneficiarii reali ai Asociatiei, daca este cazul;
  • constituirea, înregistrarea dosarului la instanta de judecata, reprezentarea si intrarea in posesia actelor de infiintare;
  • predarea catre client a Inchieierii de inscriere a Asociatiei, cu mentiunea definitiva, respectiv a Certificatului de inscriere in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de la grefa instantei de judecata.

Documentele furnizate de client:

- certificatele de cazier fiscal ale membrilor fondatori care se obtin de la ANAF;

- dovada constituirii patrimoniului initial, in cazul aportului in natura constand in bunuri imobile;

- avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut la art. 40 din Legea nr. 196/2018, daca este cazul;

B) Fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, al unor colectivitati.

Infiintare fundatie

Ca sa infiintezi o fundatie ai nevoie de cel putin o persoana si de un act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte.

Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin de 10 ori salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la data constituirii fundatiei. Cu titlu de exceptie, in cazul in care fondurile sunt utilizate de o alta asociatie sau fundatie, pentru a sprijini programul acestora, valoarea totala a patrimoniului poate sa fie de doua ori salariul minim pe economie.

La fel ca si in cazul Asociatiei, pe rolul instantei de judecata se formuleaza o cerere de inscriere a Fundatiei, care va fi insotita de documentele prevazute la art. 17. alin. (2) din Ordonanta nr. 26/2000:

- statut;

- dovada disponibilitatii denumirii eliberata de Ministerul Justitiei sau, dupa caz, refuzul motivat al eliberarii acesteia;

- acte doveditoare ale sediului si patrimoniul initial;

 - copii certificate pentru conformitate cu originalul ale actelor doveditoare ale identitatii fondatorilor si membrilor consiliului director;

- declaratia privind beneficiarii reali ai Fundatiei, daca este cazul;

- avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut la art. 40 din Legea nr. 196/2018 sau declaratia privind nedesfasurarea de catre Asociatie a activitatii la sediu;

- certificatele de cazier fiscal ale membrilor fondatori care se obtin de la ANAF.

Taxe:

Taxa perceputa de Ministerul Justitiei pentru eliberarea dovezii dem disponibilitate si rezervare denumire: 36 lei.

Taxa judiciara de timbru aferenta cererii de inscriere a Asociatiei, care se depune la dosarul aflat pe rolul instantei de judecata: 100 lei.

C) Federatia se constituie dindoua sau mai multe asociatii sau fundatii. Federatiile dobandesc personalitate juridica proprie si functioneaza in conditiile prevazute de lege pentru asociatiile fara scop patrimonial, cu cateva exceptii.

Infiintare federatie

In vederea infiintarii Federatiei se va depune o cerere de înscriere la tribunalul în circumscriptia caruia va avea sediul.

Asociatiile sau fundatiile care constituie o federatie isi pastreaza propria personalitate juridica, inclusiv propriul patrimoniu.

Ca si în cazul celorlalte forme de ONG, se vor se va intocmi un Statut al Federatiei care va fi transmis spre consultare tuturor organizatiilor fondatoare. In scopul aprobarii Statutului, asociatiile si fundatiile care o constituie vor tine adunari generale ale membrilor. In cadrul adunarilor generale se vor aproba participarea organizatiei la federatie si, de asemenea, Statutul.

Te putem ajuta cu oricare dintre serviciile prezentate in cel mai eficient mod. Nu ezita sa ne contactezi pentru detalii suplimentare!

Galerie foto
  • ...