Infiintare firma si orice alta modificare SRL, PFA

Infiintare PFA / II

Infiintare PFA

PFA-ul se potrivete celor care desfasoara anumite profesii sau meserii pentru care este nevoie de o calificare precum sunt: inginerii, profesorii, infirmierele, electricienii, instalatorii, fizioterapeutii, coafezele, etc.

PFA-ul reprezinta „o unealta” buna si pentru cei care nu sunt siguri pe afacerea lor si care vor sa testeze piata, aceasta, deoarece, PFA se deschide si se radiaza usor.

Un PFA poate avea un numar de 5 coduri CAEN si un numar de 3 angajati.

Infiintare II

Intreprinderea individuala se aseamana cu PFA-ul. Le diferentiaza faptul ca intrepinderea individuala poate avea 10 coduri CAEN si 8 angajati.

Referitor la taxele si impozitele datorate ca PFA sau II, poti alege intre:

  • sistemul real - 10% din venitul net (se scad cheltuielile si obtinem venitul net), iar daca venitul net anual depaseste de 12 ori valoarea salariului minim din acel an se achita in plus: 25% x salariul minim pe economie x 12 luni – pensia; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sanatatea;
  • norma de venit - se achita 10% impozit pe venit din norma anuala, iar daca norma anuala stabilita depaseste de 12 ori valoarea salariului minim din acel an: 25% x salariul minim pe economice x 12 luni – pensie; 10% x salariul minim pe economie x 12 luni – sanatatea.

Acte necesare: carte de identitate; dovada studiilor – acolo unde legea prevede ca sunt necesare studii.

Au fost aduse modificari fiscale semnificative care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, despre care am scris aici.

Galerie foto
  • ...