Dr. Carmen Giuglea

Lipectomie

LIPECTOMIA

 

Lipectomia reprezinta operatia prin care se indeparteaza excesul de tegument si tesut adipos, in general cu aspect flasc, din anumite zone ale corpului (abdomen, coapse, fese, brate, etc). Nu se mai practica frecvent in zilele noastre, deoarece raman cicatrici greu de ascuns.

Lipectomiile se indica in cazul unei flacciditati tegumentare marcate care nu se poate rezolva prin liposuctie, sau dupa slabiri marcate in care a ramas un exces mare tegumentar. Cel mai mare dezavantaj al acestor operatii este cicatricea tegumentara. Desi incercam sa le plasam in zone putin vizibile sau care pot fi ascunse prin imbracaminte, ele sunt in mod obisnuit lungi. Pacientul trebuie sa decida daca preferinta de a avea o piele intinsa prevaleaza asupra cicatricii rezultante.

 

1. LIPECTOMIA ABDOMINALA

2. LIPECTOMIA CRURALA (intinderea tegumentului pe fata interna a coapselor)

Scopul este imbunatatirea aspectului intern al coapselor. Operatia se poate realiza sub anestezie epidurala. Initial se practica liposuctie pentru a indeparta cat mai multa grasime, pielea devenind mai laxa. Se indeparteaza ulterior excesul tegumentar si pielea coapsei este ridicata la pliul inghinal de la baza coapsei, unde se practica sutura.

 

3. LIFTINGUL COAPSELOR SI FESELOR

Scopul acestei operatii este subtierea si netezirea fetelor anterioara, laterala si posterioara a coapsei. Cicatricea se plaseaza astfel incat sa fie ascunsa de lenjerie. Cateodata se practica dupa o abdominoplastie, realizata cu luni mai inaine, in cadrul tratamentului complex de ameliorare a aspectului corporal dupa o drastica cura de slabire. Anestezia este generala sau epidurala.

 

4. BRAHIOPLASTIA (excizia tegumentului in exces de la nivelul bratelor)

Liposuctia nu este eficace cand exista o piele flasca, care atarna, de aceea aceasta trebuie excizata. Cicatricea rezultata merge din axila pana la jumatatea bratului sau chiar pana la cot. In anumite cazuri putem evita cicatricea prin practicarea interventiei in doua stadii: in primul se realizeaza o liposuctie si pielea este lasata sa se contracte. Dupa 3- 6 luni se indeparteaza excesul tegumentar de o maniera similara liftingului crural, lasand o singura cicatrice in axila.

 

Galerie foto
  • ...