Dr. Carmen Giuglea

Intretinere faciala

PROCEDURI DE INTINERIRE A TREIMII MEDII FACIALE

Introducere

A fost descrisa recent o tehnica de intinerire a ariei orbitelor si obrajilor fara a fi necesar un lifting complet. In aceasta zona exista o portiune grasoasa (numita SOOF) care coboara de-a lungul osului si a carei dispozitie se modifica odata cu inaintarea in varsta, determinand un aspect infundat al zonei, aprofundand si santul nazogenian. Prin ridicarea zonei malare, efectul este miraculos, asigurand o mai mare plenitudine laterala, o proiectie mai mare a zonei malare si netezirea granitei palpebrale inferioare si a santului nazogenian. Se recomanda si practicarea unei blefaroplastii in acelasi timp operator.

 

Anestezie

Aceasta interventie se poate practica sub anestezie locala, anestezie locala plus sedare sau anestezie generala, in concordanta cu preferintele individuale.

 

Tehnica

Grasimea este ridicata prin detasarea ei de pe os. Aceasta se poate realiza prin doua aborduri: - O incizie limitata la bordul cel mai lateral al pleoapei, daca se va realiza o blefaroplastie - O incizie temporala, care este ascunsa in zona paroasa. Aria malara este abordata in plan subperiostal.

Punga de grasime suborbiculara este ancorata la bordul lateral al orbitei, la muschiul temporal. Daca abordul este prin pleoapa inferioara, muschiul orbicular este suspendat de asemenea din acest punct.

Intinerirea faciala se poate obtine atat prin metode chirurgicale (minilifting sau lifting complet), dar si nechirurgicale. Metodele nechirurgicale sunt recomandate persoanelor de varsta medie, in general intre 35-45 ani, la care se pot estompa ridurile de expresie sau se poate ameliora expresia usor trista determinata de “caderea fetei”. Metodele chirurgicale scot in general excesul tegumentar determinat de scaderea elasticitatii pielii, iar cele nechirurgicale se bazeaza pe umplerea ridurilor sau a regiunilor fetei care intineresc aspectul facial.

 

Lipofillingul (injectarea de grasime proprie) se recomanda in special la nivelul santurilor nazo-labiale sau la nivelul pometilor, asigurand stergerea ridurilor de expresie si obtinerea unui aspect intinerit al obrajilor. Desi aproxinativ 40-50% din grasimea injectata la fata se resoarbe in timp, ea realizeaza totusi o imbunatatire reala a aspectului fetei si are avantajul ca nu lasa cicatrici si poate fi repetata dupa o perioada de timp (1-2 ani). Exista si substante de sinteza care pot fi injectate la nivelul ridurilor, dar toate acestea sunt temporare si trebuie reinjectate periodic (la 6 luni-1 an) pentru mentinerea efectului. Dintre substantele folosite amintim Restylane, Perlane, Matridex, Matrigel, Puragen, etc, toate fiind derivati de acid hialuronic. Se comercializeaza in seringi preumplute, ceea ce permite o injectare rapida, comoda si nedureroasa (prin folosirea unui anestezic local de contact). O alta modalitate de intinerire faciala o reprezinta stergerea ridurilor fine, mai cele din jurul ochilor sau a ridurilor frontale si intersprancenoase prin injectare de toxina botulinica (Botox, Dysport). Aceste microinjectii produc o paralizie tranzitorie a musculaturii, cu intinderea si netezirea tegumentului supraiacent. Si aceste microinjectii trebuie repetate pentru mentinerea efectului, dar se fac fara anestezie si in regim ambulator.

Galerie foto
  • ...