Dentalspark-cabinet stomatologic- Bucuresti

Chirurgie orala

De ce este necesara extractia molarilor de minte?

Molarii de minte, altfel cunoscuti sub numele de molarii trei, reprezinta ultimul set de dinti care se dezvolta. Perioada normala de eruptie a acestora pe arcada este cuprinsa intre 18 si 22 ani. De cele mai multe ori spatiul necesar eruptiei normale este insuficient, consecinta fiind alinierea incorecta a acestora pe arcada sau incluzia cu diferitele ei grade (submucoasa sau/si intraosoasa).Prezenta molarilor de minte inclusi poate determina manifestari clinice variate precum pericoronarita (infectia tesutului gingival din jurul dintelui, care poate constitui punctul de plecare a altor complicatii septice regionale), dureri dentare, trismus (contractura muschilor maseteri), incongruenta dentoalveolara cu inghesuire, deteriorarea permanenta a dintilor din vecinatate.Uneori incluzia dentara poate fi incriminata in aparitia de chisturi sau tumori si poate constitui un factor favorizant in producerea fracturilor mandibulare. De aceea recomandam extractia profilactica a acestor dinti, inainte de aparitia complicatiilor. Si alte categorii de dinti, cum ar fi caninii si premolarii, pot ramane in incluzie si pot determina acelasi tip de probleme ca cele descrise mai sus.

Ce reprezinta si cand este necesara rezectia apicala?

O alta interventie chirurgicala des intalnita in practica stomatologica este rezectia apicala. Aceasta consta in indepartarea apexului (varful radacinii dintelui) si a tesuturilor periapicale infectate, fiind precedata sau nu de tratamentul endodontic corect si obturatia perfecta a canalului. Recomandarea noastra este ca tratamentul canalului sa se realizeze intraoperator, oferind astfel posibilitatea unei obturatii calibrate, efectuata la vedere.Indicatiile rezectiei apicale sunt cel mai frecvent constituite de procesele infectioase periapicale (granuloame, chisturi), care nu pot fi rezolvate prin tratament endodontic. De asemenea, procedeul este necesar si in cazul prezentei unor obstacole la nivelul canalului radicular si leziunilor traumatice radiculare.

Cand se indica interventia chirurgicala de ridicare a membranei sinusale (sinus lifting)?

Sinus lifting reprezinta o procedura prin care membrana sinusului maxilar este ridicata, iar masa osoasa subiacenta sinusului este augmentata prin aditie osoasa. Rezultatul final este cresterea inaltimii osului maxilar in zona posterioara, acesta devenind favorabil pentru inserarea implantului. Pierderea dintilor din zonele laterale maxilare favorizeaza reducerea densitatii si resorbtie osoasa cu scaderea latimii si inaltimii osului, determinand fenomenul de pneumatizare (cresterea volumului sinusului maxilar). Implantul inserat in aceste conditii nu prezinta stabilitate adecvata, ducand la esecul implantarii, fie initial, fie in timpul incarcarii (protezarii).Se practica doua tipuri de sinus lifting, intern si extern, optiunea pentru o varianta sau alta depinzand de masa osoasa maxilara deja existenta. Coroborand examenul clinic cu cel radiologic, medicul chirurg va va recomanda cea mai buna optiune terapeutica adaptata situatiei dumneavoastra.

Galerie foto
  • ...