City Dent-cabinet stomatologic-Bucuresti

Detartraj profesional

Ce este detartrajul?

Detartrajul dentar este o procedură simplă de îndepărtare a tartrului dentar şi a plăcii bacteriene. Curăţarea dinţilor se poate face manual sau cu un cavitron (aparat cu ultrasunete creat special pentru astfelde proceduri).

În funcţie de necesităţile dentare ale fiecărui pacient, se poate recurge la detartraj manual combinat cu detartraj profesional cu ultrasunete. Uneori, acest procedeu trebuie completat de un periaj profesional.

Cum apare tartrul?

Tartrul se formează pe suprafaţa dentară ca urmare a periajului necorespunzător din timpul zilei. O igiena orală realizată superficial permite resturilor de mâncare să se transforme în placă bacteriană care, sub acţiunea sărurilor minerale din salivă se mineralizează şi formează ţesuturi dure pe suprafaţa dentară – tartrul.

Cum se face detartrajul profesional?

Precum stă notat puţin mai sus, detartrajul profesional se poate face mecanic (manual) sau prin ultrasunete. Pentru îndepărtarea tartrului nu este suficientă perierea dinţilor, nici chiar periajul profesional realizat într-un cabinet stomatologic.

Detartrajul profesional cu ultrasunete foloseşte cavitronul pentru emanarea de vibraţii care, într-un timp relativ scurt, dislocă formaţiunile de tartru de pe suprafaţa dentară.

Deşi procedura de detartraj profesional cu ultrasunete poate fi zgomotoasă, pacienţii nu trebuie să se teamă: nu este nevoie de anestezie, acesta nefiind un proces dureros.

Detartrajul profesional realizat corespunzător nu dăunează smalţului dentar. În urma detartrajului, însă, pot apărea senzaţii de sensibilitate la diferite temperaturi, însă acestea sunt cauzate de retracţiilor gingivale. De aceea este important ca fumătorii să urmeze un tratament de detartraj profesional o dată la trei luni, iar fumătorii să urmeze această procedură bianual.

Detartrajul mecanic (manual) cu ajutorul unor instrumente ascuţite (chiuretă, seceră, sondă) pe care se aplică presiune; tehnica este folosită şi pentru îndepărtarea tartrului din spaţiile interdentare.

Detartrajul cu ultrasunete are la bază acţiunea unor vibraţii mecanice emise de cavitron, care slăbesc ţesuturile tari reprezentate de tartru, şi un jet de apă care spală fragmentele de tartru ce se desprind de dinte şi, în acelaşi timp, ajută la evitarea supraîncălzirii dintelui. Acesta este eficient şi în cazul tartrului de sub gingii şi al depozitelor bacteriene. Detartrajul cu ultrasunete este mai rapid şi este preferat de mulţi medici stomatologi, precum şi de pacienţi.

Benecificiile detartrajului

Detartrajul dentar profesional reprezintă o procedură de îngrijire dentară care ajută la menţinerea sănătăţii orale. Printre beneficiile acestui procedeu se numără şi:

  • oprirea dezvoltării plăcii bacteriene;
  • diminuarea sângerărilor gingivale;
  • oprirea retracţiei gingivale;
  • diminuarea riscurilor apariţiei cariilor dentare;
  • aspect mai plăcut al cavităţii bucale;
  • evitarea apariţiei parodontozei;
  • control stomatologic complet implicit în momentul realizării detartrajului;
  • eliminarea uneia dintre principalele cauze ale unei respiraţii urât mirositoare.

Ce mai trebuie să ştii despre detartrajul profesional?

Există informaţii despre detartrajul dentar pe care nu toţi medicii stomatologi le comunică pacienţilor lor. Aşadar, ce-ar mai fi de ştiut despre detartrajul profesional?

  • Există posibilitatea ca, în urma detartrajului, să sângereze gingiile. De aceea, este important să îi comunicaţi dentistului dumneavoastră luaţi medicamente anticoagulante sau dacă există predispoziţie către sângerări abundente.
  • Detartrajul este o procedură ce trebuie repetată la 3 luni de către fumători şi, respectiv, la 6 luni de către nefumători.
  • Înainte de orice intervenţie stomatologică, pacientului îi revine obligaţia de a comunica medicului dentist orice afecţiune de care suferă, de la răceli şi alte boli contagioase la reumatism articular sau boli cardiovasculare.
  • Nu este recomandat detartrajul în unele cazuri când pacienţii acuză mobilitate dentară.
  • Preţul procedurii de detartraj profesional poate varia în funcţie de cabinet, dar şi în funcţie de stadiul depunerii de tartru sau modalitatea de detartrare aleasă.
  • Detartrajul profesional se realizează pentru toţi dinţii, nu numai aceia unde acumularea de tartru este vizibilă cu ochiul liber. Acesta se realizează înaintea oricărei altei intervenţii stomatologice, de la intervenţii chirurgicale la extracţii dentare.
  • Există posibilitatea ca, în urma detartrajului, pacientul să aibă sensibilitate dentară la diferiţi stimuli. De cele mai multe ori, aceasta trece în timp, însă, dacă nu trece de la sine, trebuie să îi comunicaţi stomatologului acest lucru şi, cel mai probabil, să urmaţi tratemente de fluorizare, air flow ş.a.m.d.
Galerie foto
  • ...