Oxigen - Centrul pentru sanatate Bacau

Centrul pentru sanatate Oxigen - detalii

Centrul pentru Sanatate OXIGEN este o clinica privata, de tip rezidential, mixta,  unde se trateaza dependenta de alcool, droguri si jocuri de noroc. Filozofia noastra de tratament pastreaza în centrul viziunii sale Modelul Terapeutic Minnesota – al Celor 12 Pasi. Scopul nostru este sa ajutam pacientii sa se vindece printr-un program personalizat, intensiv, printr-o combinatie de metode de psihoterapie si terapii complementare, astfel încât  sa parcurga un proces centrat pe o transformare completa. Aceasta transformare implica dimensiunea psihica, emotionala, sociala, culminând cu descoperirea/regasirea unui nou sens in viata. 

În demersul nostru terapeutic facem apel la viziunea eclectica a psihoterapiei, integrând elementele terapiei cognitv-comportamentale,  ale terapiei de familie, narative, experientiale si, nu în ultimul rând, ale terapiei existentiale. Consideram ca una din conditiile care stau la baza instalarii dependentei se afla o profunda  lipsa de sens, un gol emotional si spiritual, pe care persoana dependenta încearca sa o înlocuiasca prin comportamente adictive. Tocmai de aceea, practica noastra terapeutica este orientata catre o viziune holistica de tratament, cu o serie de principii de baza:

Centrul Oxigen nu este doar un centru de tratament ci si unul de preventie. Stim cât de importanta este preventia în familiile cu copii ai celor afectati de dependente, cunoastem urmarile pe termen lung ale copiilor ce si-au vazut parintii în timpu abuzului si întelegem consecintele devastatoare asupra vietii lor. În acest sens oferim suport în preventia comportamentelor adictive. Asiguram suportul terapeutic pe termen lung, la cerere, pentru familiile beneficiarilor. În felul acesta aducem un plus în sustinerea familiilor prin conectarea la resursele comunitare. Antrenarea tuturor resurselor de suport pentru cei aflati în aceasta lupta cu dependenta reprezinta un spirijin real pentru redobândirea armoniei de familie si mentinerea unui curs sanatos al vietii.

Echipa noastra de psihologi detine abilitatile si experienta necesara în a relationa într-o maniera dinamica, chiar si cu cei mai dificili dintre beneficiari. Acest lucru implica capacitatea de a asista persoane cu stari depresive sau atitudine lipsita de speranta, furie, lipsa de motivatie, rezistenta la schimbare. Suntem uniti într-un obiectiv comun – acela de a ne sustine beneficiarii în lupta lor contra dependentei.

Centrul Oxigen ofera cadrul ambiental reconfortant astfel încât sa creeze un mediu placut si detasat de factorii stresori din exterior. Rezidentii centrului se pot bucura de conditii de locuit la standard ridicate, o varietate mare de activitati de recreere, precum si de o sala de fitness si forta, dotata cu aparatura de ultima generatie. 

Angajatii centrului, precum si membrii grupului administrativ dispun de o abordare profesionala si totodata colaborativa pentru mentinerea armonioasa a programului de recuperare.

Ne propunem sa ne dedicam tratarii dependentei si reînnoirii vietilor distruse din cauza acestei boli. Redefinim toleranta, acceptarea si ajutam beneficiarii în a-si accepta trecutul si a face fata prezentului si viitorului, alaturi de familiile lor pentru a merge mai departe împreuna.

Rostul unui astfel de centru de recuperare se poate exprima în felul urmator: a primi si a accepta omul dependent asa cum este, a-l ajuta sa se ridice, a-l însoti o bucata de drum si în sfârsit “a-i da drumul” în viata în care el poate si trebuie sa-si asume din nou raspunderea deplina.

Suntem încântati ca am reusit sa transformam în realitate dorinta dependentilor si familiilor acestora înfiintând un centru cu dotari de ultima generatie, unde problemele de sanatate pot fi tratate potrivit necesitatilor reale asigurând confidentialitatea beneficiarilor nostri! 

Ne dorim sa fim pentru acestia, oamenii care motiveaza, ambitioneaza si redau încrederea!

                 Misiunea noastra

Scopul centrului este de a oferi ajutor specializat persoanelor dependente, dintr-o perspectiva personalizata, având ca model programul terapeutic de tip Minnesota.Modelul Minnesota sau a celor 12 pasi este originar din Statele Unite ale Americii, unde este aplicat înca din 1935.Este singurul program adictiv decontat de casele de asigurari de sanatate din SUA.Centrul pentru sanatate Oxigen este unul dintre primele organizatii din România în care se aplica Modelul Terapeutic Minnesota. Programul de tratament acopera toate cele 4 dimensiuni ale fiintei umane:

  • biologica 
  • psihologica 
  • sociala 
  • spirituala 
  • Filozofia noastra este: „COMUNITATE FARA DEPENDENTE”.

    Valorile noastre

    Demnitate: Lucram cu respect pentru persoana din fata noastra pentru a-l ajuta sa-si reaminteasca propria demnitate.

    Acceptare: E in firea noastra sa îi primim asa cum sunt, pentru ca doar în acceptare sta schimbarea.

    Sustinere si suport: suntem alaturi de pacient pentru a-l sprijini în propria sa recuperare.

    Speranta si încredere: credem ca deasupra noastra se afla o putere superioara care ne poate reda speranta.

    Principii de baza

    Una din conditiile care stau la baza instalarii dependentei se afla o profunda lipsa de sens, un gol emotional si spiritual, pe care persoana dependenta încearca sa o înlocuiasca prin comportamente adictive. 

    1. Beneficiarii nostri sunt persoane

    În primul rând, tratam o persoana, nu un dependent. O persoana cu o dependenta nu trebuie redusa la un set de comportamente, gânduri si emotii specifice bolii. Ci, mai degraba, privim persoana în ansamblul ei, aflându-se pe un drum al regasirii de sine.

    2. Beneficiarii nostri nu sunt boala lor

    În relatia cu beneficiarii nostri nu abordam o atitudine patologizanta sau de stigmatizare. Aceasta atitudine poate fi profund disfunctionala si poate îngreuna procesul de recuperare. În schimb, trecem de bariera bolii si ne tratam beneficiarii ca persoane aflate pe drumul recuperarii

    3. Beneficiarii nostrii sunt autorii vietii lor

    Mare parte din procesul nostru terapeutic se concentreaza pe sustinerea beneficiarilor în redobândirea controlului asupra vietii lor, dincolo de circumstantele personale sau barierele sociale. Sustinând aceste principii, ne-am conturat programul terapeutic, mentinând în centrul sau viziunea modelului Celor 12 Pasi si adaugând-o pe cea eclectica.

    4. Terapia cognitiv-comportamentala

    Identificarea tiparelor disfunctionale de rationament si comportament care au condus catre o slaba gestionare a situatiilor de viata stresante si care au avut ca rezultat aparitia dependentei si mentinerea ei, sunt exercitii de baza în procesul nostru terapeutic. Daca ne dorim ca persoana sa-si schimbe cu success comportamentul, atunci terapia trebuie sa se adreseze acelor convingeri care contribuie si mentin consumul. Strategia de modificare cognitiva este utilizata pentru a ataca acele gânduri, perceptii si emotii asociate cu dependenta.

    5. Terapia sistemica de familie

    Facem apel la viziunea sistemica de familie în consilierea si terapia cu membrii familiei persoanei dependente. Astfel, familia întelege cum a ajuns, de-a lungul timpului, sa dezvolte anumite strategii de coping pentru a putea face fata dependentei persoanei dragi si cât de toxice sunt aceste comportanente. În sedintele de terapie pe care le alocam familiilor, codependentii vor intelege traiectoria nesanatoasa care s-a înscris viata lor. Prin terapia de familie beneficiarii nostri învata despre acele roluri jucate într-o familie în care exista o dependenta si învata cum sa adopte un model sanatos de interactiune cu toti membrii familiei.

    6. Terapia narativa

    Reconstruirea propriei povesti de viata, ofera clientului o perspectiva marita asupra planului vietii. Persoana îsi extinde viziunea asupra posibilitatilor de actiune, gaseste si dezvolta noi sensuri ale vietii, bazate pe valori personale.

    7. Strategii existentiale de coping

    Cresterea nivelului de constiinta de sine, cunoasterea resurselor personale si a limitelor deopotriva, promovarea valorilor precum: acceptarea de sine, toleranta, compasiunea, iertarea, smerenia – le sporesc clientilor nostri sansele de mentinere a abstinentei în situatii dificile de viata.

    8. Psihoeducatia

    Punem un puternic accent pe psihoeducatie într-un cadru comun de lucru si folosim un limbaj prin care clientii nostri sa reuseasca sa dea un sens personal întregului proces terapeutic. Psihoeducatia, în viziunea noastra, joaca un rol important pentru ca educa beneficiarul si familia acestuia în problematica extinsa a dependentei. Prin psihoeducatie, acestia înteleg pe deplin conceptul de boala cu referire la adictie, înteleg cum se mentine aceasta si ce anume trebuie sa schimbe pentru o viata în afara dependentei.

    9. Modelul celor 12 Pasi

    Modelul de baza în terapia recuperarii din adictii pe care o implementeaza centrul nostru este unul care îmbina modelul centrat pe boala cu cel spiritual. Modelul Minnesota pune accentul pe abstinenta ca scop ideal al tratamentului. Pentru aplicarea acestui model se face apel la sprijinul consilierilor de egal (persoane dependente cu o lunga abstinenta) care, prin sedinte individuale sau de grup, ghideaza pacientii cum sa înfrunte fenomenul de negare si sa acceseze starea de recunoastere a bolii. Modelul Minnesota promoveaza dobândirea abstinentei printr- o schimbare psihica si spirituala, facând apel la valori precum: onestitatea, smerenia, acceptarea. Având o componenta spirituala, se acceseaza dimensiunea cea mai profunda si datatoare de sens a vietii unei persoane cu sprijinul unui consilier spiritual care sa îndrume pacientul în a-si regasi legatura cu Divinitatea.

    Programul zilnic terapeutic

    Programul de activitate zilnica a beneficiarilor centrului nostru este structurat pe o serie de directii terapeutice:

    PSIHOLOGICA

    • terapia individuala da pacientului sansa de a vorbi în particular cu un terapeut sub protectia confidentialitatii. Acest lucru permite identificarea si se adreseaza principalelor cauze care au provocat dependenta.
    • terapia de grup – pacientii lucreaza împreuna, se confrunta unul cu celalalt, empatizeaza, se sustin si vad schimbarile pozitive intervenite pe parcursul terapiei.

    TERAPIE COMPLEMENTARA

    • Ergoterapia – îsi gaseste expresia prin activitati de autogospodarire atât a spatiului personal (camera, lucrurile personale), cât si a spatiului comun. Consideram aceste actiuni ca venind în sprijinul dobândirii unei autonomii personale (uneori pierduta de mult în anii de consum).
    • Terapia prin sport – în general pacientii când încep tratamentul, sunt intr-o conditie fizica precara. Exercitiul fizic regulat creste energia, atentia si reduce pofta de a consuma alcool / droguri si are rolul de a ajuta organismul sa dobândeasca puterea de a se concentra asupra recuperarii (terapiei) în scopul depasirii dependentei.
    • Fizioterapia – asigurata de un fizioterapeut realizeaza sedinte de masaj, drenaj limfatic, criosauna, sauna finlandeza si cu infrarosu etc. ce ajuta la eliberarea tensiunii musculare, sporeste flexibilitatea în organism a pacientului, ajuta în procesul de dezintoxicare prin energizarea sistemului limfatic responsabil cu stimularea sistemului imunitar si eliminarea deseurilor rezultate din procesul metabolic, inclusiv a excesului de lichid si bacterii din organism, reduce încordarea, stresul si anxietatea si ajuta la limpezirea si calmarea mintii.
    • Terapia ocupationala – îsi gaseste locul în programul extins prin activitati antrenante de grup, menite sa încurajeze creativitatea si sa promoveze stima de sine. De asemenea, reduce nivelul de stres si stimuleaza pacientii sa îsi exploreze sentimentele.

    Întreaga activitate si programul centrului nostru este gândit în asa masura încât beneficiarii sa poata sa-si descopere si sa-si dezvolte noi abilitati de relationare, gestionare emotionala si rezolvare de conflicte atât de necesare în procesul de mentinere a abstinentei. Programul creaza ocazii de expunere in vivo a clientilor, simulând scenarii cât mai apropiate de “viata reala” în asa fel încât acestia sa fie pregatiti pentru viata de acasa.

    Servicii suplimentare

    • Grupuri de terapie pentru familiile cu copii dependenti;
    • Grupuri terapeutice pentru persoane dependente de jocuri;
    • Grupuri terapeutice de psihoeducatie în dependente;
    • Workshop-uri pe dependente si tipuri de terapii;
    • Conferinte cu teme pe adictii;
    • Programe de preventie în scoli.
    Galerie foto