Art Music - Scoala de canto, Bucuresti

Vocal coaching

De ce avem nevoie de vocal coaching? Antrenorul de voci, profesorul de canto sau vocal coach-ul este persoana din spatele unei voci.

Este bine sa avem vocal coach? Expertii ne spun ca este o conditie necesara daca doresti sa ajungi sa lucrezi la un nivel profesionist.

Cu ce se ocupa de fapt un vocal coach? Daca la început pune bazele unei tehnici vocale corecte, tot el cauta apoi sa cizeleze si sa formeze stilul vocal al interpretului în functie de particularitatile vocii si personalitatii lui.

Un vocal coach va evalua sanatatea corzilor vocale înca de la prima interactiune cu elevul. La prima auditie, înainte de a asculta vocea cântata, profesorul de canto adreseaza o serie de întrebari si asculta raspunsurile rostite de elev, încercând sa simta daca exista vreo disfunctie a corzilor vocale sau o boala deja instalata la nivelul lor.

Corzile vocale functioneaza identic, fie ca se emite un sunet cântat sau vorbit. Se pot depista disfonii cu insuficienta glotica, noduli pe corzi, schita de noduli, sinuzita cronica cu vegetatii sau polipi.

Prima recomandare a unui vocal coach este sa se adreseze unui medic foniatru pentru a primi un diagnostic exact si sa urmeze tratamentul prescris de specialist. Abia dupa perioada de refacere, interventie chirurgicala sau tratament, pe baza diagnosticului putem începe lucrul cu vocea. Practic încercam sa corectam cauza ce a dus la instalarea bolii corzilor vocale. Profesorul de canto trebuie sa îi învete tehnica de vorbire sau de cântat corecta pentru a nu mai ajunge în astfel de situatii limita.

În concluzie, un vocal coach trebuie sa fie meticulos, exigent în cerinte, un om de încredere, care sa traiasca alaturi de experientele artistilor, sa fie generos în a da sfaturi, sa înteleaga vârsta cu specificul ei, fie ca artistul are 10 ani, sau se afla la pubertate sau tocmai a trait o drama sau a trecut printr-o experienta frumoasa pe care doreste sa o împartaseasca cu omul lui de încredere: profesorul de canto sau antrenorul de voce!

Galerie foto
  • ...