Ak Dental-clinica stomatologica - Bucuresti

Endodontie - Tratamente de canal

ENDODONŢIE  -ENDODONTIST  – TRATAMENT CANAL ( OBTURATIE CANAL)

 TRATAMENT CANAL

* Sensibilitate îndelungată la cald şi la rece

* Durere la mestecat  sau  dificultatea  mestecării

* Dureri  care încep  de la sine în special dureri care apar noaptea,

* Modificări de culoare ale dintelui, umflare, durere sau umflătură ce se simte la palpat în nodulul limfatic din zona apropiată dintelui.

La deteriorările ce apăreau în stratul moale al dintelui în tratamentele vechi dinţii erau extraşi. Dar prin tratamentul de canal aplicat dintelui cu  tehnologia actuală  extracţia dintelui a încetat să mai fie singura solutie.

De ce tratament de canal?

Dacă ţesutul moale sau  pulpa, denumit şi nervul din canalele rădăcinii dintelui se infectează sau nu-şi mai poate păstra vitalitatea este necesar tratamentul de canal pentru că acest ţesut ca şi celelalte ţesute ale organismului nu are capacitatatea de-a se regenera şi de-a se reface. Cariile profunde, procedee ca plombele efectuate dintelui, şlefuirea dintelui, ciobiturile sau fisurile care s-au format pe dinte pot duce la infectarea pulpei dintelui. La acestea se mai pot adăuga traumele suferite de dinte care pot duce la infectarea şi deteriorarea pulpei chiar dacă dintele nu prezintă nicio fisură sau carie. Dacă pulpa infectată nu este tratată vor apărea dureri şi abcese.

Cum vă daţi seama că aveţi nevoie de tratament de canal?

* Sensibilitate îndelungată la cald şi la rece

* Durere la mestecat sau  dificultatea  mestecării

* Dureri  care încep  de la sine în special dureri care apar noaptea,

* Modificări de culoare ale dintelui, umflare, durere sau umflătură ce se simte la palpat în nodulul limfatic din zona apropiată dintelui.

Cine efectuează  tratamentul de canal?

Toţi medicii dentişti învaţă principiile de bază şi aplicarea tratamentului de canal.

Dar medici dentişti în general îşi trimit pacienţii  la Endodontist care este specializat în tratamentul de canal.

Cum salvează dintele tratamentul de canal?

Endodontistul va scoate pulpa ( pachetul de vase-nerv) infectată sau deteriorată din canalul rădăcinii dintelui iar după o curăţare atentă şi  temeinică şi modelarea canalelor dintelui  le va umple. După efectuarea tratamentului de canal  dintelui dumneavoastră  i se va face  plombă sau coronită de porţelan. După toate aceste procedee  dintele dumneavoastră ca şi ceilalţi dinţi îşi va continua sarcina.

La tratamentul de canal se simte durere?

Datorită materialelor şi tehnicilor moderne de anestezie  durerea din timpul tratamentul este redusă la minim. După tratament pot apărea dureri şi sensibilitate a dinţilor care să  dureze câteva zile.

Pentru toate aceste probleme dentistul dumneavoastră poate să vă prescrie analgezice.

Se poate face tratament de canal  la orice dinte?

Unii dinţi nu pot fi salvaţi prin tratament de canal. Motivele principale sunt: imposibilitatea  intrării pe canal, fisuri ale radacinii dintelui, inexistenţa unui suport osos suficient  sau  dintele să fie atât de deteriorat încât să nu mai poată fi salvat.

Tratamentul de canal devitalizează dintele?

Ideea că „tratamentul de canal devitalizează dintele” nu reflectă realitatea. După luarea ţesutului viu din dinte prin tratamentul de canal, dintele devine insensibil la rece şi la cald dar nervi şi vasele de sânge care provin din osul maxilarului şi din ţesuturile învecinate îşi continuă activitatea şi vor menţine dintele. După tratamentul de canal veţi putea mesteca nestingeriţi  cu ajutorul unei plombe sau unei restaurări adecvate  sau puteţi să vă folosiţi dintele ca stâlp pentru proteza dentară.

Galerie foto
  • ...