Ak Dental-clinica stomatologica - Bucuresti

Aparate Dentare - Ortodontie

Cauzele  problemelor ortodontice?

Cauzele sunt următoarele:

- legate de factori  ereditari,

- anomalii din naştere (crăpatură a buzei, a boltei palatine),

- defecţiuni de funcţionalitate ( ca respirarea pe gură),

- obiceiuri vicioase ( ca sugerea degetelor, folosirea suzetei o lungă perioada de timp) ,

- pierderea dinţilor de lapte  mai devreme din cauza cariilor,

- scrâşnirea dinţilor sau traume ca lovituri, căzături .

De ce trebuiesc tratate problemele  ortodontice?

Dinţii drepţi şi o dantură armonioasă  sunt partea integrată a  estetici faciale şi a unui zâmbet frumos. De aceea anomaliile articulaţiilor maxilarelor , structurii dinţilor şi anomaliile de la nivelul feţei trebuiesc tratate cu scopul de a fi restaurate din punct de vedere estetic.

În acelaşi timp:

- (tratamentul) va ajuta  pacientul să vorbească mai bine, să poată muşca şi mesteca alimentele mai eficient.

-reduce riscul cariilor şi afecţiunilor gingivale contribuind la sănătatea dinţilor şi gingiilor.

- reduce  formarea problemelor funcţionale ca anomaliile articulaţiilor maxilarului şi constituie o parte importantă în tratamentul acestor afecţiuni.

Când ar trebui efectuat un consult ortodontic?

Tratamentul ortodontic poate fi efectuat  la orice vârstă. Însă când există în special probleme legate de zona maxilarului consultul ar trebui să fie făcut înainte de perioada de pubertate a copilului (10-12 ani) pentru a se putea profita de creşterea şi dezvoltarea acestuia.

Consultul  ortodontic al copiilor de 5-6 ani este foarte util în stabilirea precoce a problemelor ce ar putea dăuna creşterii şi dezvoltării.

Tratamentul ortodontic protector

Scopul în aceste tratamente este de a pregăti suficient loc pentru creşterea dreptă  a dinţilor permanenţi. În acest scop se pregătesc înlocuitori pentru dinţii de lapte pirduţi prea devreme. De asemenea se recomandă ca copiii predispusi cariilor dentare să fie supravegheaţi de către pedodontist.

Tratamentul ortodontic preventiv

Se pot pregăti aparate dentare mobile cu scopul de a preveni problemele ce ar putea avansa legate de factori enumeraţi ca obiceiuri vicioase cum ar fi sugerea degetelor, înghiţire anormală sau pentru a face loc dinţilor permanenţi.

Tratamentul ortodontic fix

După erupţia dinţilor permanenţi tratamentul ortodontic se realizează cu sârme trecute prin brackeţii lipiţi de dinţi şi care nu vor fi scoase pe toată durata tratamentului. Unele afecţiunii ale dinţilor permit aplicarea brackeţilor pe suprafaţa interioară a dinţilor în acest fel sunt total invizibili (Ortodonţie Linguală). Tratamentul ortodontic fix se poate aplica pacienţilor de orice vârstă care au dinţii şi gingiile sănătoase. Pentru a păstra rezultatele obţinute prin tratament este necesară consolidarea o lungă perioadă cu ajutorul diferitelor aparate pasive şi cu sârmuliţe care nu se văd.

Galerie foto
  • ...