Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti

Istoric

Fondatorul învatamântului în limba româna în Tara Româneasca, marele iluminist si patriot Gheorghe Lazar, înfiinteaza în 1818 la Bucuresti, la manastirea Sfântu Sava, „o Academie cu stiinta, chiar în limba maicii sale”, în cadrul careia apare prima scoala tehnica în care au fost pregatiti, într-o grupa speciala, primii ingineri hotarnici.

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti este continuatoarea “Scolii de Poduri si Sosele” (cu grad de facultate) înfiintata în anul 1851 la Bucuresti. Aceasta Scoala a cunoscut transformari succesive de nume si misiune, dupa cum urmeaza: „Scoala de Poduri si Sosele, Mine si Arhitectura”, înfiintata în anul 1864 la Bucuresti, transformata în 1867 în „Scoala de Poduri, Sosele si Mine” si în 1888 în „Scoala Nationala de Poduri si Sosele”. În 1921, „Scoala Nationala de Poduri si Sosele” s-a transformat în „Scoala Politehnica din Bucuresti”, în cadrul careia pregatirea inginerilor constructori s-a facut în cadrul Sectiei de Constructii, denumita din 1938 Facultatea de Constructii.

În anul 1948, ca urmare a Reformei Învatamântului, Facultatea de Constructii s-a desprins din Scoala Politehnica (care a devenit Institutul Politehnic) si s-a transformat într-o institutie de învatamânt superior de sine-statatoare, numita Institutul de Constructii din Bucuresti. Începând cu anul universitar 1994-1995, Institutul de Constructii a devenit Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. Evaluarile institutionale ale ARACIS au conferit de fiecare data „Grad de Încredere Ridicat” pentru UTCB.

Învatamântul superior de constructii a contribuit în mod determinant la dezvoltarea României moderne prin formarea unui corp profesional bine pregatit ce a avut realizari de prestigiu precum (lista nu este exhaustiva, ci exemplificativa) dezvoltarea retelei nationale de drumuri, poduri si cai ferate, dezvoltarea industriei energetice prin realizarea de baraje, dezvoltarea urbanistica rapida a României din a doua jumatate a secolului trecut, dezvoltarea industriala polivalenta prin realizarea de structuri si instalatii de mare complexitate.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0212421208
Bd. Lacul Tei, nr. 122-124, sector 2, Bucuresti
Distribuie