Sensident Med -clinica dentara-Bucuresti

Pedodontie (Stomatologie infantila)

Pedodontia  este  ramura a stomatologiei care se ocupa cu profilaxia si tratamentul dintilor de la prima aparitie in cavitatea bucala pana la varsta adolescentei. Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care erup prin gingiile din partea inferioara a gurii, sunt incisivii centrali urmati  de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale.  Cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani, ordinea in care ei apar variaza.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Adultii au 28 de dinti permanenti sau pot ajunge pana la 32 incluzand molarii de  minte.

Prima vizita la dentist este foarte important sa fie cat mai pozitiv  si sa creasca increderea copilului este  recomandat ca acesta sa fie consultat de un  medic specialist.

Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.

O forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii bebelusului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.

Lichidele dulci care intra in contact cu dintii bebelusului favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.

Dupa fiecare masa, stergeti dintii si gingiile bebelusului cu o compresa sterila sau betisor pentru a indeparta placa.

Se recomanda la copii periaj profesioanal,sigilarea si fluorizarea.Sigilarea este manopera de izolare a suprafetei dentare de mediul cavitatii bucale cu scopul de a preveni formarea cariilor.Practic se aplica un strat fin de material pe suprafata dintelui si in acest fel scade potentialul de retentie a alimentelor. Integritatea sigilarilor se poate verifica  in primul rand vizual de catre parinte deoarece acestea au culori diferite de ale dintelui, recomandarea este sa fie evaluata de  o data pe an.

Fluorizarea este metoda prin care se suplimenteaza cantitatea de fluor la nivelul smaltului cu scop profilactic. Este recomandata in mod deosebit copiilor.

Galerie foto
  • ...