Scoala Gimnaziala Anton Pann - Voluntari

Despre noi

 Scoala Gimnaziala Anton Pann, Voluntari, cunoscuta mult timp ca Scoala Generala Nr. 42, este cea mai mare dintre cele trei scoli gimnaziale de stat, de pe raza orasului Voluntari si chiar din judetul Ilfov, dispunând de trei localuri.

Prima unitate scolara a fost ridicata pe strada Tudor Vladimirescu în anul 1936, existând si astazi cu aceeasi destinatie: învatamântul primar. Cea de-a doua cladire a fost construita între anii 1948- 1949 pe bulevardul Nicolae Balcescu, asemanându-se ca structura cu prima, iar cel mai nou si cel mai mare local, cunoscut sub numele de Anton Pann, si-a deschis portile în anul 1964 si reprezinta centrul administrativ si cultural – educativ al Scolii Gimnaziale Anton Pann.

Localul Tudor Vladimirescu a beneficiat pentru început de un corp de cladiri cu trei încaperi. Cei 26 de elevi grupati în patru clase erau instruiti în singura sala de clasa de catre directorul scolii, domnul Paul Popescu. In anul urmator, în locul acestuia si cu aceleasi sarcini, apare pentru un efectiv crescut de 43 de elevi, domnul Ion Popescu.  Numarul tot mai mare al elevilor, care atingea cifra de 100 în anul 1943, a determinat conducerea scolii sa ia masuri pentru extinderea localului cu înca o sala de clasa, fapt ce a permis scolarizarea elevilor în doua serii. Noi lucrari de extindere a acestui local au fost realizate în anul 1961, scoala beneficiind acum de patru sali de clasa în care învatau 220 de elevi grupati în sapte clase. Aspectul general al scolii ramâne neschimbat pâna în anul 1964, când este contopita cu Scoala Nr.42.

Instruirea elevilor în localul din Tudor Vladimirescu ridica probleme tot mai mari din cauza cresterii permanente a numarului  acestora si a dificultatilor ridicate de scolarizarea copiilor care aveau domiciliul dincolo de Soseaua Afumati. Era necesara o scoala astfel amplasata, încât sa poata capta copiii numeroaselor strazi situate paralel cu Soseaua Afumati si Bulevardul Nicolae Balcescu.

In toamna anului 1947, Ministerul Învatamântului acorda primele mijloace deschiderii unei noi unitati scolare. Intr-un local provizoriu, situat în strada Burghiului, lua fiinta aceasta noua unitate scolara, director fiind învatatorul Munteanu Gheorghe. Misiunea acestuia era aceea de a supraveghea începuturile constructiei unei noi scoli situata la intersectia Bulevardului Nicolae Balcescu cu strada Maxim Gorki.

Localul  Nicolae Balcescu a fost construit între anii 1948- 1949. Corpul cladirii cuprindea sapte încaperi dintre care numai doua sali de clasa. Elevii erau scolarizati în trei serii, motiv pentru care nu s-a putut renunta înca la localul din strada Burghiului.

Pentru normalizarea procesului de învatamânt în doua serii, era necesara si extinderea localului Nicolae Balcescu, astfel încât între anii 1952- 1953, au mai fost construite doua sali de clasa, o cancelarie si un grup sanitar,  scoala având aceeasi înfatisare si astazi.

In scurt timp, din cauza cresterii populatiei scolare, a fost pusa din nou problema extinderii scolii, însa lipsa de teren a determinat renuntarea la construirea unei noi aripi. A fost gasita solutia preluarii complexului de cladiri vecine al localului din strada Buzias, care erau folosite de o unitate militara sovietica aflata în retragere. Aici a luat fiinta în anul 1958 al doilea local al Scolii Nr. 42, cu sapte sali de clasa care a descongestionat localul Nicolae Balcescu în care se revenise la învatamântul în trei serii. Astazi, acest local nu mai exista, pe acest teren fiind construit în ultimii ani unul dintre parcurile orasului Voluntari.

Cetatea Voluntareasca avea sa primeasca  un local corespunzator, format din opt sali de clasa si un laborator, în anul 1964, în strada Anton Pann, acesta fiind absolut necesar ca urmare a largirii circumscriptiei scolare si a cresterii populatiei, în special cu locuitori proveniti din comunele limitrofe.

Prin înfiintarea noului local, clasele au încetat sa mai aiba efective exagerate, procesul educativ desfasurându-se în doua serii. In acest timp, învatamântul general a fost extins la opt ani, astfel ca cifra de 1231 de elevi impunea înfiintarea a 35 de clase care puteau fi scolarizate în conditii optime, în cele patru localuri de pe raza comunei si care alcatuiau acum Scoala Nr. 42 (actuala Scoala Gimnaziala Nr.1). Localul  din Anton Pann a fost largit si modernizat în anul 1970, când au fost construite aripa centrala si cea de lânga strada George Cosbuc. Tot atunci a fost dotat cu centrala termica cu combustibil lichid si latrina exterioara.

In anul 2012, în curte scolii  din strada Tudor Vladimirescu, s-a construit un nou local de scoala modular, cu 7 sali de clasa la parter, pentru învatamântul primar si 8 sali la etaj pentru gradinite, cladirea veche a scolii fiind abandonata din cauza starii de degradare si   a pericolului pe care îl prezenta constructia veche.

In anul 2015-2016, prin fonduri provenite de la Consiliul Local Voluntari, localul din strada Nicolae Balcescu a fost consolidat si supraetajat, dispunând astfel de 6 sali de clasa, sala de festivitati si anexe.

In acelasi an, tot din fonduri provenite de la Consiliul Local Voluntari, localul din strada Anton Pann, a fost renovat total si mansardat, spatiul scolar extinzându-se cu 8 sali de clasa, 4 laboratoare, sala de festivitati si sala de gimnastica.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0314127905
Str. Anton Pann, Nr. 7, Voluntari, judetul Ilfov
Distribuie