Rodall Societate de Proprietate Industriala Bucuresti

Inregistrare brevet de inventie la Osim

Dreptul la brevetul de inventie apartine inventatorului sau succesorului sau in drepturi.
Sunt exceptate de la aceasta prevedere:

  • inventiile realizate de salariati in exercitarea unui contract de munca ce prevede o misiune inventiva incredintata in mod explicit, care corespunde cu functiile sale; inventatorul beneficiaza de o remuneratie suplimentara stabilita prin contract. Dreptul la brevet apartine unitatii producatoare.
  • inventiile rezultate dintr-un contract de cercetare, in lipsa unei clauze contrare; dreptul la brevetul de inventie apartine unitatii care a comandat cercetarea, inventatorul avand dreptul la o remuneratie suplimentara stabilita prin act aditional la contract.

INVOCAREA PRIORITATII
Solicitantii – persoane fizice sau juridice romane – beneficiaza de prioritatea unui depozit national reglementar, anterior constituit in Romania, daca solicita in termen de 12 luni de la data constituirii sale, acordarea unui brevet de inventie.

Solicitantii – persoane fizice sau juridice romane sau straine – beneficiaza de dreptul de prioritate de expozitie cu conditia ca cererea de brevet de inventie sa fie depusa la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci in termen de 6 luni de la data introducerii intr-o expozitie internationala organizata pe teritoriul Romaniei sau in statele membre ale conventiilor la care Romania este parte, a produsului realizat conform inventiei.

BREVETAREA INVENTIILOR IN STRAINATATE
Art. 45 al Legii nr. 64/1991 modificata conform Legii 203/2002 precizeaza ca brevetarea in strainatate a inventiilor create de persoane fizice romane pe teritoriul Romaniei se face numai dupa inregistrarea cererii de brevet de inventie la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.

Solicitarea de brevetare in strainatate se poate face numai dupa expirarea unui termen de 30 zile de la data depozitului reglementar si se aduce la cunostinta Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci de catre solicitant.

Brevetarea in strainatate a inventiilor din domeniul apararii si sigurantei nationale create pe teritoriul Romaniei carora li s-au atribuit caracter “secret de stat” se va face numai cu aprobarea institutiilor care au atribuit acest caracter.

In vederea brevetarii in strainatate a inventiilor, solicitantii sau titularii de brevet romani pot beneficia de sprijin financiar, potrivit legii.

INREGISTRAREA BREVETELOR DE INVENTIE IN MAI MULTE TARI
In functie de interesul solicitantului, brevetarea in strainatate se poate face:

  • pe cale nationala
  • pe cale internationala
  • pe cale regionala

REPREZENTAREA PRIN MANDATAR AUTORIZAT IN SCOPUL INREGISTRARII BREVETELOR DE INVENTIE
Persoanele fizice sau juridice indreptatite la eliberarea brevetelor pot beneficia de asistenta unui consilier in proprietate industriala, autorizat.

INVENTIA BREVETABILA
O inventie este brevetabila daca este noua, rezulta dintr-o activitate inventiva si este susceptibila de aplicare industriala.

Inventia brevetabila poate avea ca obiect un produs sau un procedeu in toate domeniile tehnologice. Inventiile din domeniul biotehnologiei sunt brevetabile daca se refera la:

  • a) un material biologic din mediul natural sau produs prin orice procedeu tehnic, chiar daca inainte se producea in natura;
  • b) plante sau animale, daca realizarea tehnica a inventiei nu se limiteaza la un anumit soi de plante sau la o anumita rasa de animale;
  • c) un procedeu microbiologic sau la un alt procedeu tehnic si un produs, altul decat un soi de plante sau o rasa de animale, obtinuta pe aceasta cale;
  • d) un element izolat al corpului uman sau altfel produs printr-un procedeu tehnic, inclusiv secventa sau secventa partiala a unei gene, chiar daca structura acelui element este identica cu structura unui element natural.

Nu sunt brevetabile inventiile a caror exploatare comerciala este contrara ordinii publice sau bunelor moravuri, inclusiv cele daunatoare sanatatii si vietii persoanelor, animalelor sau plantelor si care sunt de natura sa aduca atingeri grave mediului, cu conditia ca aceasta excludere sa nu depinda numai de faptul ca exploatarea este interzisa printr-o dispozitie legala, soiurile de plante si rasele de animale, procedeele esential biologice pentru obtinerea plantelor sau a animalelor, inventiile avand ca obiect corpul uman in diferitele stadii ale formarii si dezvoltarii sale, precum si simpla descoperire a unuia dintre elementele sale, inclusiv secventa sau secventa partiala a unei gene, descoperirile, teoriile stiintifice, metodele matematice, realizarile cu caracter estetic.

OBIECTUL INVENTIEI
Obiectul inventiei brevetabile poate fi din orice domeniu al activitatii practice.

Inventiile care au ca obiect un produs pot fi:

  • masini, aparate, scule, dispozitive, mecanisme, organe de masini, utilaje, agregate, instalatii, circuite si aparate electronice sau electrotehnice, sisteme de comanda sau de protectie, elemente de constructie, inclusiv materiale de constructii, mobilier, articole de uz casnic, jucarii, instrumentar medical, instrumentar pentru grafie, instrumente muzicale etc.. Aceste produse vor fi definite tehnic prin elemente constitutive, rolul functional al fiecarui element, legatura dintre acestea, relatii constructive, functionale si de pozitie dintre elementele constitutive etc.
  • substante chimice si biologice, cu exceptia celor care exista in natura si asupra carora nu s-a actionat printr-un efort creator. Aceste produse vor fi definite prin formula chimica si proprietatile lor fizico-chimice, curative, profilactice, insecticide, fungicide sau alteproprietati. Dupa caz, substantele chimice sau biologice se definesc si prin radicalii substituenti, structura moleculara sau prin alte caracteristici care le individualizeaza sau le identifica
  • amestecuri (fizice sau fizico-chimice) care se definesc prin componentele lor, raportul cantitativ al acestora, structuri, proprietati fizice sau chimice, dupa caz, prin alte proprietati care le individualizeaza si care le fac aplicabile pentru rezolvarea unei probleme
  • microorganisme nou create sau izolate prin selectie cu efecte mutatorii; ele vor fi definite prin caracteristicile morfologice, taxonomice, biochimice sau fiziologice si efecte de cultura sau alte efecte specifice folosirii lor.
Galerie foto
  • ...