Rhinotyres service auto Bucuresti

Jante

Jantele au inscrise pe ele cateva numere care spun totul despre ele, insa degeaba le citim daca nu intelegem ce reprezinta.

Le vom lua pe rand si vom explica ce inseamna fiecare mic detaliu si amanunt al jantelor, scris in acest cod sau nu.

Diametrul total:

Diametrul jantelor se masoara in inch (toli), incepand cu 12" (pentru Tico) pana la dimensiuni uriase de 30". Alegerea diametrului unui set de jante depinde numai de dimensiunile inscrise in talon referitoare la acestea sau de gusturi personale. Diametrul jantei il veti gasi totodata inscriptionat pe jante, de obicei fiind primul numar - 15x... , unde 15 este diametrul rotii. Bineinteles ca diametrul unei jante va influenta greutatea, stabilitatea, demarajul sau alti factori ai masinii.

Latimea interioara a jantei:

Este urmatorul semn inscriptionat pe janta,  - 6Jx15, unde 6 este latimea interioara a jantei, masurata in inci. In general ne dam seama care este diametrul jantei si care este latimea interioara a jantei, cea din urma fiind semnificativ mai mica. Aceasta se masoara intre marginile jantei, acolo unde intra anvelopa. Trebuie sa stim acest parametru al jantei pentru e putea determina diametrul anvelopei pe care o suporta.

Aici mai intra si toleranta pe care o dau marginile jantei, astfel incat putem pune si anvelope putin mai mari, in general cu maximum 2 cm (grosimea marginii este in medie de 9 mm) sau dimensiunea imediat urmatoare

Latimea totala a jantei:

Aceasta este latimea reala a jantei, masurata de la un capat la altul a suprafetei de rulare, din exteriorul marginilor. Dimensiunea aceasta nu apare nicaieri inscriptionata pe janta, fiind usor dedusa din latimea interioara a jantei la care se mai adauga in general 8-9 mm x2, adica latimea celor doua margini ale jantei pe care sta anvelopa. Latimea totala a jantei ne ajuta destul de mult in calcularea spatiului pe care il avem pentru a pune o janta fara a atinge diferite elemente ale caroseriei.

Distanta intre prezoane:

Fie ca este 4x100, 5x120 sau 5x100, orice masina are o anumita departare intre prezoane. Daca nu cunoastem exact aceasta dimensiune, putem alege jante gresite pentru masina noastra. Distanta intre prezoane este de obicei stantata si pe janta, sub o forma de genul - 4x100, unde 4 reprezinta numarul de gauri (prezoane) si 100 reprezinta distanta in milimetri intre prezoane.

Greutatea jantelor:

Este de cele mai multe ori specificata in manualul de utilizare si intretinere. Sunt jante din mai multe feluri de aliaje, de la cele mai usoare folosite in mediul raliurilor si al competitiilor oficiale, pana la ceie mai grele si mai mari, preferate in general de americanii amatori de "bling-bling". Jantele in sine pot fi de mai multe feluri, in functie de materiale sau componente. Majoritatea jantelor sunt turnate, monobloc. Adica sunt din aliaje turnate in matrite, dintr-o singura bucata. Exista si jante forjate sau/si din doua sau mai multe bucati. Unele jante sunt facute din mai multe bucati pentru a permite schimbarea spitelor sau a "florii" interioare, lasand numai suprafata de contact cu anvelopa. Tot din mai multe elemente sunt si jantele de tip spinnere. Finisajul jantelor este si el de mai multe feluri - lucios, mat, in diferite culori, aluminiu polisat, crom, auriu, multicolore sau in culorile aliajului. Mai nou, exista si jante transparente, ce au "floarea" prin care trec prezoanele din plexiglas, sau cu efecte de holograma cu diferite imagini. Scopul acestora este pur estetic.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0753015623; 0720728384
Str. Petre Ispirescu , nr. 78, sector 5,
Distribuie