Dr. Iulia Alexandrescu - Cabinet Psiholog Bucuresti

Psihoterapie

Psihoterapia este ”terapia prin cuvinte”, un alt fel de tratament al sanatatii mintale si  o gestionare a simptomelor de natura psihologica; utilizeaza tehnici si metode de analiza, codificare si evidentiere a unor gânduri, emotii sau reactii distructive, dezadaptative pentru client. 

Psihoterapeutul  este un observator ce devine un ghid pentru un client ce doreste o ameliorare a intensitatii simptomelor, ajuta si stimuleaza clientul pentru a-si regasi resursele si a-si identifica adevaratele limite obtinând o SCHIMBARE A STILULUI DE VIATA sau o CRESTERE A CALITATII VIETII.

Psihoterapie vs Consiliere?

 

Adesea se confunda cei doi termeni (chiar si de catre persoane avizate).
Consilierea Psihologica este bazata pe atitudinea de natura suportiva (”suport”) a terapeutului; se folosesc interventii centrate pe un anume comportament al clientului; durata este mai redusa ca numar de sedinte (aprox. 10) iar durata unei sedinte este de max 40min.
Psihoterapia impune o interventie de natura superioara consilierii deoarece se intervine pe mai multe planuri ale personalitatii clientului; numarul de sedinte este de minim 10 sedinte cu o durata unei sedinte de 50 min. 

Ambele forme se bazeaza pe RELATIA CLIENT-TERAPEUT ce presupune o colaborare si o participare activa din partea ambelor parti.


 

 Psiholog vs Psihoterapeut vs Psihiatru

Psihologul este licentiatul Facultatii de Psihologie cu specializare în: Psihologie Clinica, Psihologie Educationala, Psihologie Organizationala etc.; studiaza si evalueaza structura psihicului si a comportamentului uman, efectueaza testarea psihologica,  si poate face recomandare pentru modalitati de gestionare si solutionare a diferitelor probleme psihologice.


Psihoterapeutul este absolventul unui Master de Psihoterapie sau al unui curs postuniversitar de formare cu specializare în psihoterapie; utilizeaza tehnici si metode specifice tipului de psihoterapie pentru care a primit acreditarea din partea forului superior al carui membru este sau a aderat.

Psihiatrul este medic, absolventul Facultatii de Medicina si are ca specializare Psihiatria; acesta analizeaza si identifica existenta unei patologii de natura psihiatrica si poate recomanda un tratament de specialitate (medicatie).

Beneficiul Psihoterapiei

Demersul Psihoterapiei devine necesar în situatii diverse, când exista:

dificultati de comunicare, relationare între 2 sau mai multe persoane;
o situatie de criza existentiala sau de manifestari deficitare în dezvoltare (situatii specifice din perioada copilariei sau a adolescentei);
evenimente traumatizante cu un impact psihoemotional major (divortul partenerilor, divortul parintilor, deces, accident, victima viol, etc);
atac de panica sau anxietate generalizata;
stima de sine scazuta;
Sindromul oboselii cronice cu manifestari specifice stresului;
o patologie din sfera Psihiatriei a carei simptomatologie nu se reduce ca intensitate sub tratament (vezi exemple în tipurile de patologii unde se poate aplica Terapia Cognitiv-Comportamentala)
Cine poate beneficia de psihoterapie?

Psihoterapia este eficienta oricarei persoane ce traverseaza o perioada dificila din viata si considera ca nu are nici o solutie pentru impasul în care se afla sau are o multitudine de variante de solutionare dar nici una dintre ele nu este satisfacatoare.

Exista si situatii în care o persoana este diagnosticata psihiatric si beneficiaza de un tratament medicamentos. Totusi, întrebarile, zbuciumul psihic ramâne. Psihoterapia asociata cu tratamentul psihiatric scurteaza în multe cazuri perioada de obtinere a rezultatelor dorite.

Ce obtin în urma psihoterapiei?

La finalul unui demers psihoterapeutic clientul va putea:

sa gestioneze rational si argumentat situatiile dificile fara a face scenarii distructive sau catastrofizante;
sa evalueze situatia dificila / impasul dintr-o alta perspectiva;
sa dezvolte noi modalitati de abordare a unei probleme;
sa înteleaga si sa învete sa accepte cauzele problemei;
sa-si gestioneze emotiile negative;
Durata

Pentru ca un demers psihoterapeutic sa-si dovedeasca eficienta, se recomanda ca frecventa întâlnirilor sa fie saptamânala, preferabil în aceeasi zi si la aceeasi ora; 

psihoterapia individuala - 50 min;  

psihoterapia de cuplu / familie - 90 de min; 

psihoterapia de grup - 120 de min.

De foarte multe ori clientii întreaba: ”De câte sedinte este nevoie?” Întrebarea este pe deplin justificata din partea clientului, DAR sunt situatii în care este dificil de precizat înca de la prima întrevedere. Astfel, se poate aprecia un numar de sedinte (de obicei, 10 sedinte) si se pot suplimenta în functie de evolutia terapeutica a clientului, gradul de implicare, motivatia si responsivitatea acestuia.

Galerie foto
  • ...
Categorii
Date de contact
0723646362
Str. Mamulari, nr. 2, sector 3, Bucuresti
Distribuie