Reynaers Aluminium - Pereti cortina, usi, ferestre, Bucuresti

Performantele termice

...
Performantele termice

Performantele termice ale unei usi sau ferestre pot fi masurate in cateva moduri diferite. Gasiti mai jos explicatii privind fiecare metoda precum si terminologia tehnica utilizata in brosuri si cataloage.

Valoarea U

Valoarea U se refera la nivelul pierderilor de caldura printr-un element al constructiei, cum ar fi o fereasta, un perete, acoperisul sau o usa. Valoarea U a unei ferestre (Uw = Uwindow) este formata din valoarea U a ramei (Uf = Uframe) si valoarea U a sticlei (Ug = Uglass). Atunci cand comparam valorile U, este important sa ne asiguram ca analizam aceleasi componente. Valoarea U a ramei va depinde de tipul de profil, materialul utilizat, numarul de camere ale profilului, tipul de bariera termica utilizat si tipul si numarul de garnituri de sticla si garnituri de etansare utilizate. Valoarea U a sticlei va varia in functie de specificatiile produsului utilizat. Variabilele includ tipurile si grosimea de sticla utilizata, tipul de distantier, marimea spatiului dintre foile de sticla si daca spatiul dintre acestea este umplut cu gaz (de obicei Argon si cateodata Krypton). Combinarea valorilor Uf si Ug va da o valoare Uw care reprezinta nivelul de pierderi de caldura pe intreaga fereastra. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat produsul are performante mai bune.

Clasificari energetice

Cu cativa ani in urma, a fost introdus un nou sistem de masurare a performantelor termice ale ferestrelor si (mai recent) usilor. Acest sistem masoara performanta termica pe o scara de la A+ la G, si este reprezentata folosind un grafic similar cu cele utilizate pentru a masura performantele electrocasnicelor cum ar fi masinile de spalat si congelatoarele.

Clasificarile energetice combina 3 masuratori dupa cum urmeaza:

Pierderile de caldura (valoare Uw)

Aportul solar (valoare G)

Pierderile de aer ( factor L)

Toate acestea ofera un echilibru intre energia pierduta prin fereastra sau usa, cu energia obtinuta de la soare si orice alta pierdere de energie rezultata din pierderile de aer prin rama.

SAP

Relevant pentru cladiri noi si extinderi, SAP (Procedura Standard de Evaluare) este masurarea consumului estimat de energie si a emisiilor de CO2. Valoarea U contribuie la calcularea SAP.

Cum alegem

Cand alegem tamplaria trebuie sa tinem cont de orientarea cladirii. O fereastra avand clasificarea A va fi proiectata pentru a maximiza aportul solar. Daca instalam ferestre sau usi mari intr-o camera luminoasa, orientata spre sud, vom descoperi ca in acea incapere va fi extrem de cald pe timpul verii. Prin urmare, ar fi mai bine sa consideram ferestre si usi cu o valoare U scazuta (optime pentru conservarea caldurii pe timp de iarna) si sa nu ne ingrijoram de faptul ca nu au o clasificare energetica atat de buna. Desigur, in partea de nord a casei, vom alege o specificatie orientata catre maximizarea aportului solar. Trebuie avut grija insa, – schimbarea specificatiei sticlei poate schimba aspectul ferestrei (sticla poate avea o nuanta diferita), sa fim consecventi in alegerea aceluiasi tip de sticla pe toate zonele constructiei.

Categorii
Date de contact
0213210838; Fax: 0213205105
Bd. Tudor Vladimirescu, Nr. 29, Sector 5, Bucuresti
Distribuie