Parodent-cabinet stomatologic- Bucuresti

Protetica dentara

...
Protetica dentara

Protetica dentara este specialitatea stomatologica care se ocupa cu refacerea dintilor cu distructie coronara mare, a spatiilor edentate si chiar a arcadelor dentare in totalitate atunci cand acest lucru se impune.

 

 

TIPURI DE PROTEZE FIXE:

  • Fatete ceramice sau din compozit
  • Coroane si punti integral ceramice
  • Coroane si punti metalo-ceramice semifizionomice sau total fizionomice
  • Coroane si punti ceramice pe suport de zirconiu
  • Coroane si punti pe implante

TIPURI DE PROTEZE MOBILE SI MOBILIZABILE:

  • proteze acrilice partiale si totale
  • proteze scheletate cu sisteme speciale

 

Pierderea dintilor este o problema cu care se confrunta marea majoritate a populatiei. Chiar si lipsa unui singur dinte de pe arcada poate avea efecte negative asupra functionalitatii aparatului dento-maxilar. Atunci cand piederea este mai insemnata, lipsa protezarii spatiului edentat poate determina pe langa aparitia unor disfunctionalitati grave la nivelul articulatiei temporo-mandibulare si afectarea sistemului digestiv, datorata masticatiei ineficiente. De asemeanea, pacientul edentat poate suferi depresii si izolare sociala datorita aspectului fizic deteriorat.

Cand folosim coroanele dentare?

Atunci cand dintii sunt afectati de carii in proportie mai mare de 50%  sau peretii dentari ramasi sunt prea subtiri pentru a suporta presiunile masticatorii e necesara acoperirea dintelui cu o coroana. De asemenea  coroanele dentare sunt utilizate pentru restaurarea dintilor fracturati ce nu pot fi refacuti cu ajutorul obturatiilor coronare (plombelor) sau a dintilor ce necesita imbunatatirea aspectului fizionimic.

Cand de pe arcada dentara lipseste un dinte si spatiul gol e marginit de dinti ce nu sunt integri, sunt deteriorati, cariati sau au obturatii coronare (plombe), se recurge la o punte. Se imbraca dintii limitrofi si se inlocuieste spatiul edentat cu o punte dentara care reface fizionomia si functionalitatea pierdute.

Ce sunt protezele partiale sau totale?

Atunci cand pacientul pierde un numar mare de dinti si, din diverse motive acestia nu pot fi inlocuiti prin lucrari fixe, precum puntile sau implantele, se recurge la lucrari protetice mobile, proteze ce trebuie indepartate dupa fiecare masa pentru igienizare.

Proteza totala (mobila) reface arcadele edentate total, ea sprijinindu-se direct pe gingie si osul maxilar, neavand niciun element de sprijin sau ancorare

Proteza partiala (mobilizabila) are suplimentar elemente de sprijin sau ancorare.  Acestea pot fi lucrari care imbraca dintii ramasi pe arcada sau se pot folosi elemente speciale care fac legatura intre proteza si lucrari (proteza scheletata).

Protezele dentare au o baza din acrilat sau mixta (cu structura metalica pentru rezistenta) in care sunt montati dintii din compozit sau acrilat.