Liren -clinica stomatologica-Bucuresti

Ortodontie

...
Tratamentul ortodontic

De acest tratament pot beneficia in caz de nevoie: copiii, tinerii, dar si persoanele adulte.

Avantajele tratamentului ortodontic:

  • Estetica – poate nu ar trebui asezata pe primul loc, dar este motivul principal pentru care pacientul se adreseaza ortodontului; dintii aliniati ne schimba major zambetul, fizionomia, profilul si increderea in noi;
  • Functionalitatea – se imbunatateste masticatia si de multe ori, fonatia (vorbirea).
  • Creste durata de mentinere a dintilor pe arcada:
    • dintii corect aliniati si care se intalnesc corect cu vecinii si cu antagonoistii lor(dintii de pe celalalt maxilar) sunt mai usor de igienizat si vor rezista mai mult timp pe arcada;
    • dintii au fost „construiti” pentru a fi utilizati constant si continuu de-a lungul vietii; o pozitie incorecta a unui dinte implica o functionalitate gresita, cu o scurtare a vietii lui pe arcada.
  • Chiar daca tratamentul ortodontic dureaza 1-2 ani, el are beneficii importante pe tot parcursul vietii.

     

    Etapele tratamentului ortodontic:

    • Prima consultatie – primul pas in relatia medic – pacient; medicul realizeaza o prima evaluare a pacientului, iar acesta isi exprima doleantele si asteptarile. Se realizeaza amprenta pentru modelele de studiu;
    • Elaborarea planului de tratament: medicul realizeaza o analiza amanuntita a modelelor, radiografiilor si fotografiilor de diagnostic, analiza pe baza careia se elaboreaza un diagnostic complet si un plan de tratament;
    • Consultatia secundara: este de fapt o discutie cu pacientul in care i se prezinta planul de tratament si optiunile existente;
    • Aplicarea aparatului fix sau mobil; se dau indicatii despre igiena si alimentatie;
    • Controalele lunare si activarea aparatului-se fac de obicei o data la 4 saptamani pe o perioada de 1-3 ani, in functie de complexitatea cazului;
    • Sfarsitul tratamentului – la sfarsitul tratamentului activ urmeaza o perioada de stabilizare a rezultatului obtinut (perioada de contentie). Acest lucru se realizeaza cu un retainer fix, o gutiera transparenta sau cu o placa de contentie, in functie de fiecare caz.

    ...
    Aparate ortodontice fixe

    Bracketul – este un element prefabricat ce are o dimensiune si un design realizat special pentru fiecare dinte in parte. El se fixeaza pe suprafata dintelui cu un adeziv special ce nu afecteaza smaltul. Bracketii sunt conectati intre ei printr-un fir metalic care se schimba la un anumit interval de timp. Prin intermediul acestui fir (arc) se exercita asupra dintilor o presiune usoara si continua, ce produce deplasarea dentara. Dupa fiecare activare (de obicei lunara), poate aparea o usoara senzatie dureroasa, dar care dispare dupa 2-3 zile.

    Bracketul autoligaturant – arcul e fixat cu ajutorul unui sistem incorporat in bracket, ceea ce face ca deplasarea si derotarea dintilor sa se faca mai rapid si cu o sensibilitate redusa. Durata tratamentului este scurtata iar confortul pacientului este sporit.

    Bracketul metalic – este rezistent si mai putin costisitor; arcul se poate fixa cu module elastice de diferite culori pentru a da personalitate zambetului.

    Clear bracket – este recomandat in special pentru adultii la care estetica este o cerinta majora. Este realizati din ceramica sau safir sintetic, albi sau transparenti, cu mult mai putin vizibil decat bracketul metalic. Este mai putin rezistent, mai costisitor, iar frictiunea dintre el si arc poate prelungi durata tratamentului.

    ...
    Aparate ortodontice mobile

    Sunt eficiente intre 6 si 11 ani pentru corectarea unor obiceiuri vicioase (suptul degetului, respiratie orala, deglutitie infantila) sau pentru largirea arcadelor in cazul unor inghesuiri dentare minore sau medii.

    Chiar purtate cu constiinciozitate, in majoritatea cazurilor, pacientii urmeaza sa definitiveze tratamentul cu ajutorul unui aparat fix.

    Dupa varsta de 12 ani, eficienta lor este mult redusa, ceea ce i-a determinat pe medicii din America de Nord si Europa de Vest sa le foloseasca foarte rar.

    Ar fi bine ca parintii sa duca copii la o consultatie la pedodont in jurul varstei de 3-4 ani iar la ortodont la 7-8 ani astfel o anomalie dentara este din timp depistata, se poate elabora un plan de tratament si se decide varsta optima pentru inceperea tratamentului, care va fi astfel mult mai eficient si cu o durata mai scurta.