Flebestet - Clinica medicala patologia flebologica Bucuresti

Varicele

...
Despre varice

Circulatia sangelui in organism are doua componente majore: sistemul arterial – prin care sangele oxigenat este condus de la inima spre tesuturi si sistemul venos – prin care sangele este adus de la tesuturi spre inima. Sistemul venos al membrelor inferioare are o anumita particularitate: este dublu, reprezentat de venele profunde (situate in niste canale intre muschii si oasele membrelor) si venele superficiale (situate subcutanat). Statiunea bipeda a omului obliga sangele sa circule prin venele membrelor inferioare impotriva gravitatiei. Pentru a se putea realiza fluxul de jos in sus al sangelui, in structura acestor vene exista un sistem de valve. Distrugerea, din diferite motive a uneia sau a mai multor asemenea valve permite sangelui sa "cada" sub influenta gravitatiei. Acest reflux al sangelui in venele superficiale determina dilatarea lor si aspectul sinuos, caracteristic al varicelor. Cu alte cuvinte, varicele membrelor inferioare pot fi definite ca dilatatii patologice ale venelor superficiale survenite ca urmare a aparitiei unui reflux in circulatia sangelui.

...
Cauzele aparitiei

In 95% din cazuri varicele sunt determinate de o predispozitie transmisa genetic. Deci, in marea majoritate a cazurilor varicele sunt mostenite. In 5% din cazuri varicele sunt determinate de alte cauze (traumatisme grave ale membrelor inferioare, arsuri, etc.). La intrebarea daca varicele pot fi prevenite raspunsul este: NU. Daca exista predispozitia genetica, mai devreme sau mai tarziu boala varicoasa a membrelor inferioare se va instala. Din fericire aceasta transmitere se face printr-un mecanism genetic recesiv, astfel incat nu este obligatoriu ca toti descendentii unei persoane cu varice sa mosteneasca boala, dupa cum este posibil ca aceasta sa fie transmisa peste generatii. Prin urmare, factorul determinant in aparitia bolii varicoase este in 95% din cazuri cel genetic. Cat de repede va aparea boala sau cat de mult se vor dilata venele – aceasta depinde si de existenta factorilor favorizanti.Dintre acestia mentionam: meserii ce presupun ortostatismul prelungit sarcina reprezinta un factor favorizant prin schimbarea profilului hormonal sporturile care presupun utilizarea detentei obezitatea accentueaza presiunea asupravenelor membrelor inferioare Subliniem din nou un aspect deosebit de important: boala varicoasa a membrelor inferioare trebuie tratata chirurgical cat mai curand de la aparitia ei, nu trebuie asteptata instalarea complicatiilor! anticonceptionalele orale

...
Evolutia bolii

Ca orice afectiune netratata la timp boala varicoasa a membrelor inferioare evolueaza. Evolutie inseamna cresterea in dimensiuni a pachetelor varicoase dar si posibilitatea aparitiei complicatiilor. Principalele tipuri de complicatii ale varicelor membrelor inferioare sunt: ruptura unui pachet varicos, care determina sangerare de cele mai multe ori masiva, putand pune in pericol viata pacientului.tromboza venoasa superficiala sau tromboflebita varicoasa inseamna aparitia chiagurilor de sange in venele dilatate, care devin dure, dureroase si determina o reactie inflamatorie locala extrem de neplacuta.tulburarile trofice cutanate, care presupun mai multe faze evolutive, de la aparitia unei coloratii rosii – brune a pielii la instalarea unei senzatii neplacute de prurit imposibil de calmat si pana la aparitia ulcerului de gamba (o rana care are tendinta extensiva) greu sau imposibil de cicatrizat, dureros, suprainfectat, recidivant.

Categorii
Date de contact
0212421796; 0744494664
Str. Masina de Paine, nr. 3, sector 2, Bucuresti
Distribuie