Dr. Galbenu Iuliana-cabinet ortodontie- Bucuresti

Aparate ortodontice

...
Aparatul ortodontic metalic -Aparat dentar metalic

Aparatul ortodontic metalic este cel mai des intalnit tip de aparat dentar, iar  noile tehnologii au facut ca purtarea aparatului sa fie mult mai confortabila azi decat a fost anii trecuti. Componenetele aparatului dentar sunt facute din otel de inalta calitate. Aveti optiunea de a adauga elasice colorate pentru un design mai vesel si mai unic, cerinta intalnita mai ales la copii. Deoarece este foarte simplu sa schimbi aceste culori aparatul se poate personaliza la fiecare vizita la ortodont.

...
Aparatul ortodontic ceramic -Aparat dentar ceramic

Aparatele ortodontice din ceramica sunt o alternativa pentru cei care nu v-or ca aparatul sa fie vizibil asa mult. Ca si aparatele dentare metalice, aparatele ortodontice ceramice sunt foarte confortabile si foarte eficiente in alinierea dintilor.

Bracketurile ceramice sunt facute dintr-un material transparent, motiv pentru care vizibilitatea lui pe dinte devine mult mai mica. In general pretul pentru un aparat ortodontic ceramic este mai mare decat pretul pentru cel metalic motiv pentru care este cerut mai ales in situatii in care se doreste ascunderea purtarii unui altfel de aparat, adica de catre tineri si la adulti.

Datorita faptului ca aparatul dentar este mai putin vizibil, este necesara mai multa atentie la igiena orala.

...
Aparatul ortodontic Speed (Aparat dentar Speed)

Tehnica Speed este o tehnica nou aparuta ce pe langa avantajul unei vizibilitati mai reduse al aparatului este cel mai eficient in alinierea dintilor. Marele avantaj al tehnicii este elasticitatea aparatului ceea ce il face capabil de alinieri mult mai complexe in perioade mai scurte de timp.

Bracketurile Speed au un “clip activ” in locul elasticului.

Materialul din care este facut apratul ortodontic este un aliaj special “Super elastic” – Nichel-Titaniu. Clipul de prindere elimina complet sudurile ceea ce reduce durata de interventie atat pe perioada instalarii aparatului cat si la verificarile ulterioare

...
Aparatul ortodontic lingual -Aparat dentar lingual

Aparatele dentare linguale sunt lipite pe partea din spate a dintilor, deci sunt “invizibile” chiar si cand zambiti larg. Bracketurile in tehnica linguala sunt “personificati” pentru fiecare dinte in parte,  astfel fiecare aparat este creat unic. Datorita acestei “personificari” aparatele linguale au un pret semnificativ mai mare decat aparatele ortodontice obisnuite.

...
Aparatul de contentie

Aparatul de contentie este un dispozitiv folosit in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii dumneavoastra sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar, cu toate astea, dintii au tendinta sa “dea inapoi”, si acest fapt se poate intampla in majoritatea cazurilor daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant

Multi pacienti cred ca aparatele ortodontice sunt tot ceea ce trebuie pentru a obtine zambetul dorit, si sunt foarte surprinsi – si uneori chiar deprimati – sa afle ca, dupa terminarea tratamentului si scoaterea aparatului ortodontic, urmeaza sa poarte, pe o perioada de luni sau chiar ani un aparat de contentie.

 

Aparat de contentie

 

Dar, ce este un aparat de contentie ?

Aparatul de contentie este un dispozitiv folosit in etapa finala a tratamentului ortodontic, pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. La sfarsitul tratamentului ortodontic, dintii dumneavoastra sunt pozitionati si aliniati corect pentru o muscatura normala si pentru un zambet estetic. Dar, cu toate astea, dintii au tendinta sa “dea inapoi”, si acest fapt se poate intampla in majoritatea cazurilor daca nu este folosit aparatul de contentie corect si constant. Cu alte cuvinte, aparatul de contentie are ca scop “invatarea” dintilor cu noua lor pozitie, cea corecta, avand ca rezultat un tratament de succes. De aceea, purtarea aparatului de contentie este la fel de importanta ca si tratamentul ortodontic principal.

 

Pe ce durata se poarta aparatul de contentie?

Durata necesara purtarii unui aparat de contentie este variabila de la persoana la persoana, si este dictata de complexitatea cazului tratat precum si de calitatile oaselor si gingiilor dumneavoastra, care practic “gazduiesc” dintii. aparatul de contentie trebuie purtat atata vreme cat este necesar – in unele cazuri pentru doar cateva luni (pentru un caz mai simplu, o problema ortodontica minora), sau un an sau chiar cativa ani pentru un caz complex.

 

Cum se poarta aparatul de contentie?

 

Aparatul de contentie nu este atat de dificil de purtat ca aparatul ortodontic propriu-zis. In unele cazuri aparatul de contentie este un dispozitiv mobil, un mulaj ce necesita purtarea doar in timpul noptii. In alte cazuri aparatul de contentie este un dispozitiv fix – o mica sarma lipita pe fetele interioare ale dintilor (deci, invizibil din exterior cand zambiti).

 

Ca si cu aparatul ortodontic, este foarte importanta mentinerea unei igiene corecte si temeinice a dintilor. Daca aparatul de contentie este mobil, va trebui sa il ingrijiti si curatati si pe el. Medicul ortodont va va recomanda cele mai bune metode de ingrijire pentru tipul de aparat de contentie prescris.

 

Aparatul de contentie

 

Spre deosebire de aparatul ortodontic propriu-zis, aparatul de contentie nu trebuie activat. Cu toate acestea, va fi probabil necesar sa mergeti periodic la medicul ortodont pentru consult si evaluare.

 

Nu incercati sa trisati, acum, in etapa finala a tratamentului dumneavoastra. Purtati aparatul de contentie atat timp cat va este recomandat de medicul specialist ortodont. Ganditi-va la necesitatea stabilizarii rezultatului minunat al tratamentului dumneavoastra, pentru care ati investit timp si bani.