Dental Care -clinica stomatologica-Bucuresti

Ortodontie

...
Aparat dentar fix

Aparatul dentar fix este reprezentat de bracket-uri dentare lipite (colate) pe dinti pe care se prind arcuri metalice care exercita fortele ce fac dintii sa se mute in pozitiile dorite. Fortele care se exercita asupra dintilor sunt mici, dar constante, intrucat un aparat dentar fix nu se poate da jos de pe dinti.

Fortele ce se aplica dintilor trebuie sa fie mici pt a nu mobiliza dintii si produce leziuni ireversibile. Acesta este motivul pt care tratamentele ortodontice sunt de lunga durata, in jurul a un an de zile.

Aparatul dentar fix poate avea bracket-uri transparente (ceramice), metalice sau de safir si se poate monta pe fata vizibila a dintelui sau pe partea sa interioara, fiind mult mai putin vizibil. Tipul de bracket si tehnica folosita este stabilita de medic in functie de situatia locala si preferintele pacientului.

...
Aparat dentar mobil

Un aparat dentar mobil este o placuta impartita de un surub, in general, in jumatate. Prin activarea surubului (invartirea lui cu o cheita speciala) o data pe saptamana se stimuleaza dezvoltarea osului (maxilar sau mandibula)astfel incat dintii permanenti sa aiba spatiu de eruptie in pozitie corecta.

Aparat dentar mobil se poarta incepand din jurul varstei de 6 ani pana la 11-12 ani.

Aparatul dentar mobil este in prezent bine purtat si acceptat de copii intrucat este comod, realizai in combinatii de culori foarte atragatoare,personalizate in functie de dorinta copilului pt a il face atragator si bine integrat. Copilul mic trebuie sa inteleaga din atitudinea ferma a parintelui necesitatea si importanta purtarii aparatului dentar.

In lipsa aparatului dentar mobil se va ajunge la adolescent sau la adultul tanar cu malpozitii dentare la extractii, aceasta fiind singura modalitate de a obtine spatiu dupa incheierea cresterii oaselor maxilare, spatiul fiind absolut necesar alinierii dintilor.

Pozitionarea corecta a dintilor este necesara nu doar in scop fizionomic, ci si pentru obtinerea unor rapoarte corecte de ocluzie si a mentinerii sanatatii aparatului dento-alveolar.