Electro Branch Grup - Instalatii electrice, bransamente Bucuresti

Bransamente electrice

...
Bransamente electrice aeriene

Pentru bransamente electrice aeriene definitive monofazice sau trifazice sunt necesare in copii, urmatoarele documente:

C.I. persoana fizica sau C.U.I.-ul firmei si C.I. reprezentant firma, depinde cine incheie contractul,
act de proprietate, contract de vânzare-cumparare sau inchiriere, dupa caz,
plan cadastral de incadrare in zona 1:500 si 1:2000,
acordul proprietarului de incheiere contract pe numele chiriasului (atunci cand este vorba de inchiriere, legalizat daca proprietarul este persoana fizica),
certificatul de urbanism,
avizul de amplasament de la ENEL,
autorizatia de constructie in termen sau receptia lucrarii de la primarie (la cladirile noi),
pentru persoanele juridice este necesara si cunoasterea contului si a bancii unde are firma deschis contul,
tensiunea ceruta (monofazic sau trifazic) si puterea necesara (lista cu toti consumatorii),
schita spatiilor ce vor fi alimentate, cu pozitia tabloului general, unde va ajunge coloana de alimentare cu energie.
Bransamente electrice aeriene monofazate se executa conform PE 155/92 si 2 RE –FT 35/91.
Bransamente electrice aeriene monofazate se realizeaza din cabluri cu conductoare electrice din cupru cu aluminiu tip ENEL.
Bransamente electrice aeriene monofazate pentru consumatori cu Sa= 6,9 KW (max. 30 A) si care nu au receptoare trifazate, se realireaza monofazate.
Alegerea sectiunii cablului cu conductoare concentrice se face în functie de Imax. absorbit si lungimea bransamentului.
Bransamente electrice aeriene monofazate, cu conductoare electrice concentrice
Cablul cu conductoare concentrice va fi continuu de la retea pâna la blocul de masura si protectie. Nu se admite înadirea cablului cu conductoare concentrice.

 
Calculul mecanic al elementelor bransamentelor, se va face conform prevederilor PE106/2004. Dimensionarea tuturor elementelor bransamentului (suport pe cladire, inel încastrat în zid, bratari, etc.) se va face în functie de efortul în cablul de bransament.
Distantele minime admisibile pe verticala între cablul de bransament si sol, la sageata maxima, sunt urmatoarele:

7 m – drumuri judetene
6 m – strazi urbane si comunale
5 m – curti accesibile vehicolelor
4 m – curti inaccesibile vehicolelor
Distantele minime pe orizontala si verticala da la cablul de bransament cu conductoare concentrice, la deviatie maxima , la diferite elemente ale cladirilor sunt indicate în PE 106/95.
Distantele minime admisibile între cablurile de bransament si liniile de telecomunicatii, sunt conform STAS 6290 /2004 si STAS 831/2002.
În cazul în care distanta dintre punctul de prindere al conductoarelor de bransament la stâlpul LEA j.t. si la clãdire este mai mare de 30 m, se va prevedea stâlp intermediar de bransament.
La traversarea drumurilor cu bransamentelor electrice cu cabluri cu conductoare concentrice, se vor respecta urmatoarele reguli:
• Nu se admit traversari aeriene a autostrazilor.
• În cazul drumurilor nationale nu se traverseaza cu bransamente. Se recomanda sa se realizeze retele de distributie pe ambele parti ale drumului. Se pot realiza traversari numai pentru locuinte izolate, grupuri de locuinte si când nu se poate realiza retea din diferite motive (constructii, conducte ), conform PE 106/2004. Traversarea se va realiza printr-o derivatie din retea, pe partea opusa a drumului, spre grupul de locuinte, putându-se realiza unul sau mai multe bransamente.
Se pot lega cel mult 5 bransamente de la un stâlp. Se va urmari pe cât posibil reducerea numarului de traversari.
• Se recomanda utilizarea cutiilor de distributie montate pe stâlpi pentru racordarea bransamentelor si derivatiilor retelei.
• În cazul celorlalte drumuri, traversarea se poate realiza cu cablu cu conductoare conductoare de bransament, când se alimenteaza o singura cladire, sau cu derivatie de retea când se alimenteaza un grup de cladiri.
Blocul de masura si protectie monofazat se monteaza semiîngropat în locuri accesibile personalului firmei detinatoare a licentei de furnizare, pe peretele exterior al cladirilor. Se admite montajul aparent numai când materialul suportului nu permite montajul semiîngropat. În cazul montajului aparent se vor lua masuri suplimentare de etansare (opturari cu diverse spume chimice) între tuburile de protectie ale cablurilor (conductoare concentrice), coloanei si presetupei.
Pentru respectarea conditilor de protectie împotriva electrocutarilor prin atingerea indirecta, conform STAS 12604, s-au prevazut legarea la nul si protectia la curentii de defect.
Elemente constructive ale bransamentelor din cabluri cu conductoare concentrice din Cu sau Al.
La realizarea bransamentelor se vor utiliza numai materiale si echipamente omologate de ENEL.
Cabluri cu conductoare concentrice
• Pentru realizarea bransamentelor electrice aeriene monofazate, se vor utiliza numai cabluri cu conductoare concentrice din Cu sau Al, cu izolatie si manta din PVC, rezistente la intemperii si greu combustibile.
• Pe traseul de la acoperis pâna la BMPM, cablul se va poza în tub PVC cu diametrul de 32 mm.
• În cazul în care se monteaza pe suport din materiale combustibile, tubul de protectie va fi metalic.
• Tubul de protectie se va fixa pe suportul pe care se monteaza, pe toata lungimea , cu coliere asezate la distanta de max. 50 cm.

...
Bransamente electrice subterane

Bransamentele electrice subterane se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unui manson de derivatie, dintr-o firida (cazul blocurilor de locuinte sau al imobilelor cu mai multe apartamente), sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente aeriene.
Utilizarea bransamentelor subterane se impune în special în zone urbane cladite si sistematizate, unde reteaua aeriana si respectiv bransamentele aeriene nu sunt indicate.
Principalele conditii tehnice care trebuie avute în vedere la proiectarea bransamentelor electrice subterane sunt urmatoarele:

 Bransamente electrice subterane
a) traseul cablurilor se alege, de regula, astfel încât sa se realizeze legatura cea mai scurta, în concordanta cu reteaua existenta de cabluri; totodata se are în vedere asigurarea accesului la cabluri pentru lucrari ulterioare de reparatii si eventualele înlocuiri de cabluri;
b) razele de curbura ale cablurilor trebuie sa aiba valorile minime exprimate prin diametrul exterior al cablului;
c) la pozarea cablurilor pentru bransamente alaturi de alte cabluri electrice trebuie sa fie respectate distantele prescrise de reglementarile în vigoare;
d) la pozarea cablurilor în paralel cu conducte subterane electrice trebuie sa fie respectate distantele minime în plan orizontal;
e) la intrarea în cladiri se poate reduce adâncimea de pozare, pe portiuni scurte (sub 5m).
f) la subtraversarea drumurilor si la intrarea în cladiri, cablurile vor fi protejate în tuburi de PVC; tuburile trebuie sa aiba un diametru interior egal 1,5 x diametrul exterior al cablului.
g) la pozarea cablurilor în apropiere de cladiri, pomi, sine de tramvai, se vor respecta distantele minime indicate în reglementarile în vigoare.
h) subtraversarea strazilor din localitati se va efectua prin montarea cablului de bransament într-un tub de protectie din PVC, a carei lungime va depasi cu 1m limita bordurii;
i) la intersectia unui cablu de bransament cu retelele de cabluri, se va avea în vedere pastrarea unei distante de protectie pe verticala. De regula, cablul de bransament va supratraversa cablul cât tensiune mai mare, cu conditia mentinerii adâncimilor de pozare.
j) intersectia cablurilor de bransament cu reteaua de conducte subterane se realizeaza prin respectarea urmatoarelor distante pe verticala:

h = 250 mm fata de conducte de apa si canalizare;
h = 500 mm fata de conducte cu fluide combustibile si conducte de termoficare.
Distanta de protectie se poate reduce la 25 mm cu urmatoarele conditii:

protejarea cablului în zona intersectiei si câte 500mm de o parte si de alta a acesteia, în cazul conductelor cu fluide combustibile;
întarirea izolatiei termice la conductele de termoficare în zona intersectiei piua câte 1m de o parte si de alta a acesteia.