Tudor Ion - Cabinet Avocatura Bucuresti

Dreptul Familiei

...
Specializare Dreptul Familiei

Specializarea Cabinetului de Avocatura este Drept Penal, dar oferim cu acelasi profesionalism servicii si in Dreptul Familiei:

-divort;

  -partaj;

-stabilirea filiatiei;

-incredintare minori si pensie de intretinere;

-stabilire program vizitare minor.  

 

...
Regimurile Matrimoniale

Dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei, sotii pot, ori de cate ori doresc, sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial, ori sa il modifice.

 

Regimul matrimonial se poate modifica prin:

-conventie matrimoniala incheiata prin act autentic notarial;

-hotarare judecatoreasca-daca sotii sunt castoriti in regimul comunitatii legale sau conventionale, iar unul dintre soti cere separatia de bunuri pentru ca celalalt sot incheie acte ce pun in pericol interesele patrimoniale ale familiei.

 

Pentru a fi opozabile tertilor, conventiile matrimoniale se inscriu in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale.

Exista o noua institutie introdusa de Codul civil numita clauza de preciput.

 

Prin conventie matrimoniala se poate stipula ca sotul supravietuitor sa preia, fara plata, inainte de partajul mostenirii unul sau mai multe dintre bunurile comune detinute in devalmasie sau in coproprietate.

Clauza de preciput poate sa fie stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia din ei.

 

Clauza de preciput este o institutie de sine statatoare si nu este considerata o donatie facuta sotului supravietuitor, astfel incat ea nu va fi supusa raportului donatiilor la momentul dezbaterii succesiunii, insa clauza de preciput va putea fi supusa reductiunii in cazul in care prin aplicarea sa mostenitorii rezervatari isi vor vedea incalcata rezerva succesorala.

 

Executarea clauzei de preciput se face in natura; doar daca acest lucru nu este posibil executarea ei se va face prin echivalent.