Antohi Medical Center

Chirurgia siluetei

...
Ginecomastia

Ginecomastia este cresterea in volum a glandei mamare la barbati. Cresterea volumului glandei mamare in timpul pubertatii este temporara si dispare in cateva luni. Uneori problema persista si daca nu dispare dupa o perioada indelungata putem vorbi despre ginecomastie. Cauzele ginecomastiei sunt multiple. De la abuzul in utilizarea steroizilor, alcol, tutun si pana la obezitate si defecte genetice, toate pot duce la dezvoltarea ginecomastiei. Se estimeaza ca intre 40 si 60 % din barbati sufera de aceasta afectiune, care din fericire in majoritatea cazurilor reprezinta doar un defect estetic.

CUM SE MANIFESTA? Exista 3 grade de ginecomastie:Gradul 1 - exces moderat de grasime sau tesut mamar fara exces tegumentarGradul 2 - exces mare de grasime sau tesut mamar cu sau fara exces tegumentarGradul 3 - exces exagerat de mare de grasime sau tesut mamar cu exces marcat de pielePacientii care sunt candidati pentru cura chirurgicala a ginecomastiei fac parte din ultimele doua grupe. Avand in vedere ca ginecomastia este insotita de alte afectiuni, fiind de cele mai multe ori chiar urmarea acestora, inainte de inceperea tratamentului estetic se va efectua obligatoriu urmatoarele investigatii:• teste sanguine inclusiv probe hepatice si dozarea hormonilor• teste urinare• consult endocrinologic• mamografie

CARE SUNT PROCEDEEE CHIRURGICALE 

Exista doua metode de tratament chirurgical a ginecomastiei care se aleg in functie de gradul de afectare a glandelor mamare.Lipoaspiratia - se adreseaza pacientilor cu gradul 1 si 2. Metoda se bazeaza pe aspiratia tesutului grasos cu ajutorul unei canule speciale prin cateva incizii foarte mici (2-3 mm.). Conditia principala pentru reusita acestei operatii este un tegument tonic, care se poate retracta dupa inlaturarea excesului glandulo-adipos. Procedura este similara cu lipoaspiratia efectuata in orice alta zona a corpului (vezi lipoaspiratia).Mamoreductia - este un procedeu chirurgical de inlaturare a excesului glandular si tegumentar si remodelarea sanului. In functie de volumul glandular sau adipos si excesul tegumentar se va alege una din variante. In cazurile moderate se va practica mamoreductia de tipul "round block". Printr-o incizie periareolara se excizeaza excesul glandulo-adipos, iar excesul tegumentar se excizeaza circular tot in jurul areolei. Apoi printr-o sutura in bursa tegumentul restant se modeleaza in jurul areolei. Cicatricea rezultata in urma acestei interventii va fi numai in jurul areolei. In cazul exceselor foarte mari se va efectua o alta metoda de mamoreductie care presupune si o cicatrice verticala care pleaca din partea inferioara a cicatricii periareolare.Uneori ambele procedee sunt efectuate simultan.

RISCURILE INTERVENTIEI Ca orice alta interventie chirurgicala si cura ginecomastiei este supusa riscurilor. Trecand peste riscurile generale comune oricarei interventii chirurgicale, mentionam riscurile caracteristice. In cazul lipoaspiratiei riscurile sunt identice cu complicatiile in cadrul lipoaspiratiilor din alte regiuni (vezi lipoaspiratia)In cazul mamoreductiilor pot aparea suferinte ale marginilor tegumentului, inclusiv a areolei. Pot aparea depigmentari marginale la nivelul areolei. Sensibilitatea areolei poate fi dimimuata o perioada. Cicatricile se pot lati sau hipertrofia, fapt care tine strict de predispozitia individuala, si pot fi influentate intr-o oarecare masura de tratamente locale cu creme pe baza de silicon.

INDICATII PREOPERATORII Pe langa investigatiile suplimentare despre care am vorbit anterior, va trebui sa respectati urmatoarele reguli standard inainte de interventie:• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea care va fi operata;• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.PERIOADA POSTOPERATORIE Dupa interventie veti ramane sub supravegherea noastra 24-48 de ore. Acasa veti avea un regim linistit de viata cca 10 zile, veti evita extremele termice, traumatismele, efortul fizic. Daca respectati aceste reguli reincadrarea in viata profesionala poate fi inceputa la o saptamana postoperator. Panasamentele se vor efectua la indicatiile medicului in clinica noastra, de obicei odata la doua zile, pana la extragerea firelor de sutura. Firele se extrag in cazul lipoaspiratiilor la cca 5-7 zile postoperator, iar in cazul mamoreductiilor la 12-14 zile. In toata aceasta perioada va trebui sa efectuati masurile de igiene corporala zilnica, evitand atingerea sau udarea pansamentelor. Postoperator va trebui sa purtati bandaje compresive pentru o perioada de cel putin o luna.

CONCLUZIITratamentul nechirurgical sport, dieta poate fi aplicat doar in cazul gradului 1 de ginecomastie. In celelalte cazuri numai interventia chirurgicala poate inlatura aspectele neplacute a ginecomastiei. Mai mult de atat afectiunea evolueaza in timp si tratamentul va fi mai dificil in cazurile neglijate. In mod cert preocuparea aspectului fizic si corectarea unor defecte nu face parte numai din grijile femeii. Barbatii au si trebuie sa aiba aceleasi tendinte catre perfectiune. Iar schimbarea in mod pozitiv a vietii sociale si personale dupa aceasta interventie este o bine meritata plata pentru efortul care o sa-l depuneti, iar noi va stam la dispozitie pentru a va ajuta in acest efort.

 

...
Implant gambe

P

roportiile armonioase reprezinta criteriile fundamentale ale frumusetii corpului uman. Desi notiunea de corp frumos variaza in functie de tara, rasa, cultura, un lucru este cert: disproportionalitea unei parti a corpului este perceputa in multe cazuri ca un defect fizic.Modificarea formei gambelor poate fi congenitala sau dobandita in urma unei boli sau a unui traumatism. Disproportionalitatea gambelor fata de coapse, forma modificata a acestora, asimetria, creaza o stare de disconfort, uneori ajungand chiar la frustrare. Astfel, devine de neacceptat purtarea unei tinute ce nu acopera gambele.

DESPRE PROTEZEIn multe situatii singura solutie de modificare a conturului gambelor este reprezentata de implanturile de gamba, acestea fiind special concepute in acest scop.

DE CE IMPLANTURILE DE GAMBA? Este simplu. Musculatura gambiera se modeleaza foarte greu chiar si prin exercitii in comparatie cu alte grupe musculare. Multi culturisti considera aceasta zona un 'calcai al lui Achile' in efortul lor de a obtine un corp perfect. Din acest motiv tot mai multi practicanti ai acestui sport din SUA si Europa Occidentala solicita implanturi de gamba. Daca despre implanturile mamare folosite in scopul maririi sanilor se scrie si se vorbeste mult, despre implanturile de gamba se stie foarte putin. Implanturile de gamba, la fel ca si implanturile mamare, sunt umplute cu gel siliconic. Invelisul implanturilor este cofectionat din silicon semisolid cu suprafata neteda. In afara de confectionarea protezelor pentru san, gambe, coapse, siliconul are multe alte intrebuintari in medicina: invelisul firelor de sutura, strat de protectie pentru valvele artificiale pentru inima, proteze de silicon pentru pacienti cu afectiuni ortopedice. Exista doua tipuri de implanturi de gamba, simetrice si asimetrice, dimensiunile lor fiind variate, ceea ce permite alegerea protezei in functie de fiecare caz particular.

INDICATII PREOPERATORII• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;• de regula, la femei operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.CONSULTATIALa prima consultatie pacienta sau pacientul este foarte minutios examinat(a). Se stabileste caracterul deformarii gambelor si cauzele acesteia. Intr-o atmosfera de comunicare sincera si profesionala medic-pacient se stabileste motivul solicitarii implanturilor de gamba, se explica tehnica si metoda chirurgicala si se evalueaza asteptarile pacientului legate de interventie. Aplicarea preoperatorie, la momentul consultatiei a unor mulaje prefabricate individualizate pe gamba, modelarea pe calculator, permit in mare, intelegerea clara a rezultatului postoperator si alegerea corecta a tipului si volumului implantului gambier. In acest sens specialistii de la Centrul Medical Esthera, pionieri in acest domeniu, au elaborat un algoritm ce faciliteaza obtinerea unor rezultate foarte bune.

INTERVENTIAIntroducerea implanturilor de gamba se practica printr-o incizie de aproximativ 3-3,5cm in pliul cutanat la nivelul fosei poplitee, ceea ce face cicatricea postoperatorie practic invizibila. Implantul este situat in 1 /3 superioara si mijlocie a gambei de-a lungul capului medial sau lateral al muschiului gastrocnemian. Interventia chirurgicala dureaza in jur de 1-1,5 ore.

SPITALIZAREA POSTOPERATORIEPerioada postoperatorie este usor suportata cu conditia respectarii stricte a indicatiilor chirurgului. Pacientul va ramane in Clinica doua zile si se va ridica din pat a doua zi postoperator permitandui-se sa mearga putin prin camera. Pentru a diminua edemul postoperator se recomanda pozitia elevata a gambelor in pat.

RECUPERAREA POSTOPERATORIELa zece zile postoperator pacientul poate sa-si reia activitatea normala. Majoritatea pacientilor sunt in stare sa mearga normal la 2-3 saptamani dupa operatie, neexistand restrictii pentru activitatea fizica.

CONCLUZIIDeci, care ar fi rezultatul operatiei? Gambe frumos conturate, simetrice, proportionate. In urma acestei mariri de gamba veti fi capabil(a) sa purtati o imbracaminte pe care anterior nu v-ati fi imaginat ca este posibil, veti avea o noua imagine, o noua atitudine, veti fi un nou dumneavoastra

...
Lipoaspiratie

Lipoaspiratia este o metoda de indepartare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus (coapse, fese, solduri, abdomen - pentru femei; abdomen, solduri - pentru barbati). De mentionat ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit, ci doar de conturare a corpului, de \"sculptura\" a corpului si este o excelenta metoda de stimulare a vointei pentru a obtine dimensiunile dorite. Acest tip de operatie se practica din perioada anilor \'80, fiind considerata in SUA cea mai populara interventie de chirurgie estetica.

CE PACIENTI POT BENEFICIA DE LIPOASPIRATIE?De lipoaspiratie pot beneficia pacienti cu greutatea corporala apropiata de normal, cu piele elastica, sanatosi fizic si psihic dar care au depozite de grasime in exces localizate in anumite zone. Desi varsta nu are nici o importanta, totusi la batrani pielea nu mai este la fel de elastica si nu se mai pot obtine rezultate estetice la fel de bune.RISCURILE OPERATIEI 

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Complicatiile lipoaspiratiei sunt de regula foarte rare mai ales daca pacientii sunt alesi cu grija, daca sala de operatie este bine dotata si chirurgul are experienta. Exista tendinta sa fie considerata o operatie usoara, pe care o poate face orice medic si in orice conditii de sala de operatie. Va recomandam sa va adresati pentru aceasta operatie unor chirurgi plasticieni cu experienta, care dispun si de dotarea necesara. Chiar daca medicul este foarte bun, daca spitalul este dotat cu tehnologie de ultima ora, nimeni nu poate garanta ca nu vor aparea complicatii. Riscurile cresc daca in aceeasi sedinta operatorie sunt tratate mai multe zone si daca cantitatea de aspirat depaseste 2-3 litri. Daca se depaseste cantitatea de 4 litri de aspirat gros la o singura interventie, este uneori necesara transfuzia de sange. Pot aparea infectii, hematoame si seroame, complicatia cea mai redutabila fiind formarea de cheaguri de sange sau grasime care pot migra la plaman si pot cauza moartea. De asemenea, pot aparea denivelari tegumentare in special la persoanele cu elasticitate scazuta a pielii si cu tulburari de sensibilitate.

INDICATII PREOPERATORII• nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;• este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;• de regula, la femei operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;• trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);• trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;• daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;• evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie, in special regiunea care va fi operata;• nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece poate intarzia vindecarea;• daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata.

INTERVENTIA CHIRURGICALA Lipoaspiratia se poate face cu anestezie generala, cu anestezie intravenoasa completata cu anestezie locala sau cu anestezie peridurala. Operatia dureaza in medie o ora pentru o zona. Tipul de anestezie este stabilit de medicul anestezist in discutia preanestezica pe care o are cu pacientul. Lipoaspiratia implica introducerea unei canule speciale in tesutul adipos, prin incizii de 3-4 mm si prin miscari repetate, grupuri de celule sunt separate si aspirate. De regula sunt necesare 2-3 incizii pentru fiecare zona. Cicatricile sunt greu de observat si nu pun probleme din punct de vedere estetic. Tehnicile moderne folosesc injectarea ariei care va fi aspirata cu un lichid care contine anestezic diluat pentru a reduce disconfortul postoperator si adrenalina care reduce sangerarea. Aceste tehnici se numesc \"tehnici tumescente\". Imediat dupa terminarea lipoaspiratiei, zonele aspirate sunt pansate cu pansament compresiv pentru a preveni formarea seroamelor si hematoamelor.

SPITALIZAREA POSTOPERATORIE Lipoaspiratiile mici la care s-au scos sub 2 litri de aspirat pot fi externate dupa 24 de ore. Daca cantitatea de aspirat a fost mai mare sau la pacientii care consideram ca trebuie monitorizati, prelungim internarea pentru 2-3 zile. Pe toata perioada internarii administram pacientilor nostri antibiotic, antitrombotic, antialgic si antiinflamator la nevoie.

RECUPERAREA POSTOPERATORIE Dupa externare, firele se scot la 5-6 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Trebuie purtati pantaloni sau centuri elastice care ajuta la retractia si dispunerea uniforma a surplusului tegumentar. De asemenea, un element foarte important care previne aparitia unor denivelari la nivelul zonelor aspirate, este masajul postoperator pe care noi il incepem inca din perioada internarii. Umflaturile si vanataile dispar de regula in primele 3 saptamani, rareori persistand 1-2 luni. Rezultatul definitiv se poate aprecia de regula dupa 3 luni. Activitatea obisnuita poate fi reluata in maximum 1 saptamana. Pentru pastrarea in timp a rezultatului obtinut, este important sa urmati un regim igieno-dietetic recomandat de un medic nutritionist si sa nu ezitati sa practicati un sport.

CONCLUZIINumarul celulelor grase in corpul uman este fix, deci prin eliminarea unora scade numarul celor ramase. Eliminarea grasimii este permanenta dar daca se produce o crestere a volumului celulelor grase printr-un proces de ingrasare, volumul creste si in zona aspirata, dar niciodata aceasta zona nu mai poate deveni la fel de mare cum a fost inainte de operatie. Trebuie sa stiti ca lipoaspiratia nu este o metoda de slabit ci o metoda de conturare a corpului. Pentru a pierde din greutate, cele mai indicate metode sunt dieta alimentara si exercitiile fizice. Cu aceasta operatie avem o experienta mare, peste 2000 de cazuri rezolvate in ultimii 6 ani

Categorii
Date de contact
0763540706 (chirurgie); 0212227359; 0722623459 (Programari Obstetrica-Ginecologie)
Str. Stolnicului, nr 6-10, et. 1, ap 4, sector 1,
Distribuie