3vet - cabinet veterinar Bucuresti

Ingrijire caini

...
Ingrijirea urechilor

    Pentru toaleta urechilor este important de stiut sa nu se folosească betisoare de urechi, deoarece singurul lucru pe care il fac acestea este sa impinga murdaria si mai adanc.In loc puteti folosi o solutie otica din care sa picurati cateva picaturi in conductul auricular , apoi masati la baza urechii, dupa care indepartati excesul de solutie cu ajutorul unui tampon de vata. In cazul in care urechea este dureroasa , are un miros urat, sau daca crustele indepartate reapar după 1-2 zile, cainele trebuie consultat de un medic veterinar.      Unor rase de caini le creste par excesiv in urechi, fapt care ar putea duce la aparitia de infectii prin neaerarea canalului auricular. Acest par in exces ar trebui inlaturat cu regularitate.

...
Îngrijirea labelor

Menţineţi ghearele câinelui dumneavoastră cât mai scurte. Atunci când un câine păşeşte cu regularitate pe suprafeţe dure, ghearele lui se vor toci de la sine, dar unii câini au gheare care cresc rapid iar cea mai bună soluţie este tăierea acestora în mod regulat.               La rasela carora le creşte prea mult păr între pernuţele de la lăbuţe cea mai bună soluţie ar fi tunderea acestui păr. Tunderea cu foarfeca curbă reprezintă cea mai sigură metodă; menţineţi curba foarfecii îndepărtată de picior pentru a evita să răniţi pernuţele de la lăbuţe. 

...
Ingrijirea dintilor

În general, îngrijirea include şi îngrijirea dinţilor; dacă i se dau biscuiţi tari şi, din când în când, roade un os special, dinţii câinelui nu ar trebui să necesite o îngrijire prea riguroasă.                  În schimb, câinii care sunt hrăniţi în special cu mâncare moale şi rareori dacă au şansa să-şi folosească dinţii sunt mult mai predispuşi la apariţia tartrului - cu toate problemele produse de acesta. Verificaţi cu regularitate dacă animalului a început să-i apară tartru pentru că prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea. 

...
Ingrijirea blanii

Unele tipuri de blană, în special rasele cu păr lung, necesită îngrijiri intensive, acest lucru însemnând cel puţin o oră de periat şi pieptănat. Obişnuiţi-vă câinele să stea în şezi sau culcat pe o masă cu suprafaţă tare. Acest lucru vă va ajuta să nu vă solicitaţi spatele şi vă va uşura munca. Câinii cu blană lungă trebuie periaţi cel puţin o dată pe săptămână. Nu o consideraţi o operaţiune inutilǎ chiar şi pentru rasele cu blană moale, în timpul îngrijirii blănii s-ar putea să observaţi lucruri cum ar fi mici leziuni, căpuşe şi alţi paraziţi, pe care altfel nu le-aţi fi observat.          Când spălaţi cu şampon un câine aveţi grijă ca acesta să fie un şampon special pentru câini. Niciodată să nu lăsaţi un câine cu blana udă să iasă  afară sau într-un loc cu curenţi de aer. Asiguraţi-vă că acesta este uscat  complet înainte de a-l lăsa afară din casă.     La unele rase este necesar ca, periodic, blana să fie tunsă. Această operaţie ar putea fi una simplă şi care poate fi învăţată de la crescător, dar, în general, este un proces complex şi este de preferat să fie lăsat în seama unor profesionişti de la saloanele de îngrijire. Aceştia cunosc modalităţile în care trebuie tratat fiecare tip de blană; dacă aveţi un câine ce aparţine unei rase mai puţin obişnuite, cel mai bine este să aveţi o ilustraţie cu tunsoarea potrivită pentru câinele dumneavoastră. O vizită la un astfel de salon este o idee excelentă în cazul în care intenţionaţi să vă înscrieţi căţelul la un concurs de frumuseţe. Stilul corect al tunsorii poate fi obţinut de la asociaţia rasei respective sau de la crescător.